Hlavní obsah

Minestrone: Klasická italská polévka

Hodnocení:
(37)
Foto: Atlas chutí / Televizeseznam.cz
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Italská specialita, kterou můžete podávat i jako hlavní jídlo. Jak říká šéfkuchař Marek Fichtner v pořadu Atlas chutí na Stream.cz, suroviny, z nichž se tato polévka vaří, jsou sezonní. Polévka je proto jiná na jaře a jiná na podzim – přesný recept na minestrone tak vlastně neexistuje. Vy ale můžete vyzkoušet ten náš.

Ingredience pro:
6 porcí
Na polévku
  • 100 g červených fazolí
  • 100 g bílých fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 celer
  • 2 mrkve
  • 1/2 pórku
  • 1/4 bílého zelí
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 3 brambory
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 200 g krájených rajčat z plechovky
  • 1.5 l zeleninového vývaru
  • 150 g zelených fazolek
  • 1/2 hrnku drobných těstovin
  • 1 cuketa
  • sůl a pepř
Na pesto
  • 3 hrsti čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 hrst piniových jader
  • 1 hrst strouhaného parmazánu
Na dokončení
  • strouhaný parmazán
  • 2 rajčata
  • extra panenský olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Červené i bílé suché fazole namočte přes noc do vody a poté uvařte každé zvlášť doměkka.

Krok 2: V hrnci osmažte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte svázané bylinky, aby šly později snadno vyndat. Dále přidejte nakrájenou malou bulvu celeru, mrkev, pórek, zelí, řapíkatý celer, brambory a nakonec rajčatový koncentrát a rajčata z konzervy. Vše osmahněte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.

Krok 3: Do polévky vložte těstoviny a překrájené zelené fazolky a vařte, dokud nejsou těstoviny měkké. Pak přidejte nakrájenou cuketu, dochuťte solí a pepřem a polévku ještě chvíli povařte.

Krok 4: Udělejte si pesto: rozmixujte listy bazalky s olivovým olejem, piniovými oříšky a parmazánem.

Krok 5: Úplně nakonec vyjměte bylinky, do polévky přidejte syrová rajčata nakrájená na kostičky, ochutnejte a případně dochuťte. Minestrone podávejte posypané strouhaným parmazánem, ozdobené pestem a zakápnuté olivovým olejem.

Jste zvědaví, jak Marek Fichtner vaří minestrone? Podívejte se na video.

Můžete se také mrknout, jak připravuje portorické kuře s rýží nebo kukuřičný chowder s kuřetem a chorizem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama