Hlavní obsah
3,1
(87)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Recept na pesto je velice tvárný. Do základu potřebujete jedlé bylinky, ořechy nebo semínka a olej a záleží jenom na vaší chuti a fantazii, po čem sáhnete. V tomhle období doporučuju zkusit mladé kopřivy. Pesto z nich je nejenom chutné a aromatické, navíc také úžasně zdravé. Ochutí těstoviny, sýrové pomazánky, luštěninové polévky a jarní masa – jenom pozor! I u konzumace „superzdravých“ bylin platí: všeho s mírou.

10 min.
Příprava
1 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Budete potřebovat
  • 3 hrsti kopřiv
  • 3 stroužky česneku
  • 3 hrsti slunečnicových semínek
  • 60 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 150 ml olivového oleje
Článek

Postup

01.

Vršky mladých kopřiv krátce opláchněte a půl minuty blanšírujte ve vroucí vodě. Sceďte, zchlaďte a nechte pořádně okapat, případně rukou vytlačte přebytečnou tekutinu. Vodu z blanšírování můžete klidně popíjet u vaření.

02.

Česnek oloupejte a sýr nastrouhejte na jemném struhadle.

03.

Okapané kopřivy dejte do mixéru, přidejte semínka, česnek, špetku soli a asi deci oleje a rozmixujte. Záleží na vás, jakou konzistenci preferujete – osobně mám ráda pesto s hrubší strukturou, mixuju tedy opravdu krátce.

04.

Do pesta vmíchejte sýr a naplňte ho do skleniček tak, aby nikde nevznikly vzduchové kapsy. Povrch zalijte zbytkem oleje a skladujte v ledničce, dobře zalité pesto vydrží asi tři týdny.

Tip: Experimentujte. Můžete zkusit výraznější dýňová semínka, jemné mandle nebo kešú a olivový olej vyměnit za slunečnicový.

Co se týče pesta, fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte domácí pesto ze sušených rajčat a mandlí, petrželové pesto nebo pesto z mrkvové natě.

Reklama

Načítám