Hlavní obsah

Dejte si suchý leden, nečekejte na únor! Bez alkoholu budete lépe spát i hubnout a rozzáří se vám pleť

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden je měsíc, kdy mnoho nadšenců začíná hubnout a cvičit, přestává kouřit nebo si slibuje, že se na nějaký čas vzdá alkoholu. Do výzvy „Suchej únor“ se každoročně zapojuje stále více lidí, proč ale nezačít s abstinencí už v lednu? Pár týdnů bez skleničky prospěje jak vašemu tělu a celkovému zdraví, tak i náladě.

Článek

Ať už pijete jen střídmě, nebo jste zvyklí dopřát si skleničku vína či piva každý den, případně večer neusnete bez panáčka něčeho ostřejšího, věřte, že vám „střízlivý měsíc“ nabídne mnoho přínosů.

Alkohol organismus ovlivňuje na mnoha úrovních, aniž by si to lidé uvědomovali. Dopady se liší podle frekvence a míry konzumace. „Mění se nálada, od rozjaření až po úzkost, zlost nebo depresi. Při popíjení lze rovněž pozorovat změny v kognitivních funkcích: zhorší se schopnost soustředit se, rozhodovat se, koordinovat pohyby, vybavovat si věci z paměti a podobně. Důsledky se mohou vléct i do dalších dní a odrazí se na pracovním výkonu a náladě,“ upozorňuje nutriční specialistka Lada Nosková, zakladatelka společnosti Diet Plan.

Proč přestat pít alkohol na celý měsíc?

Než se odhodláte nepít alkohol celý měsíc, je důležité dobře si srovnat v hlavě, proč to vlastně děláte. Právě to totiž ovlivní, zda budete úspěšní. Máte pocit, že jste během vánočních svátků nebo oslav konce roku popíjeli až příliš a povolili si uzdu? Nebo vám začíná vadit, že přibíráte na váze? Obáváte se, že byste mohli časem nad příjmem alkoholu ztratit kontrolu? Ať je váš důvod jakýkoli, benefity „suchého měsíce“ vás překvapí a potěší. Tady jsou některé z nich.

1. Budete lépe usínat a spát

Lékařské výzkumy prokazují, že alkohol zhoršuje kvalitu spánku. Již po vypití dvou skleniček vína nebo piva odpíráte tělu potřebný odpočinek a regeneraci během noci, jelikož organismus pak není schopen dosáhnout fáze hlubokého spánku, nutného k doplnění energie pro další den. „Ačkoli alkohol působí jako uspávadlo, narušuje kvalitu spánku a spánkový cyklus jako takový. Cítíte se pak unavení, bez nálady a nesoustředění,“ říká Lada Nosková.

2. Rozjasní se vám pleť

Alkohol odvodňuje a působí jako diuretikum, což znamená, že vás může nutit chodit častěji na toaletu a vést k dehydrataci. To se samozřejmě projeví také na kvalitě pleti, která bude vysušená a povadlá. Když se vzdáte alkoholických nápojů a naopak zvýšíte příjem čisté vody, bude to pro vaši pokožku velká výhra. Bude opět vypnutá a zářivá.

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Již po pár dnech bez alkoholu pocítíte pozitivní účinky abstinence na kvalitu pletiFoto: Irina Bg, Shutterstock.com

3. Zaručeně zhubnete

Když si dáte delší pauzu od alkoholu, snížení tělesné hmotnosti je zcela přirozená součást procesu. Dietologové tvrdí, že i kdybyste ve svém jídelníčku neudělali kromě vynechání alkoholu už žádné jiné změny, stejně zhubnete. Jeden alkoholický nápoj má obvykle 150 až 200 kilokalorií, což je hodně. Když často pijete alkohol, máte většinou zároveň tendenci také víc jíst, takže jeho vynechání pravděpodobně pomůže omezit i bezmyšlenkovité přejídání.

4. Posílíte imunitu

Přemíra alkoholu může negativně ovlivňovat a oslabovat imunitní systém, což znamená, že jste zranitelnější a náchylnější vůči virům, bakteriím a dalším patogenům. Snadněji se pak nakazíte virózou či chřipkou. Přestávka v popíjení pomůže vašemu tělu lépe se bránit sezonním nemocem a nachlazení.

5. Bude vás méně bolet hlava

Trpíte na časté migrény a bolesti hlavy? Pak oceníte další výhodu abstinence. Hlava totiž mnohdy bolí kvůli nedostatku vody a tekutin v organismu. A právě alkohol je jedním z viníků poměrně rychlé dehydratace. Bolesti hlavy jsou také typický důsledek kocoviny – a té se během abstinence nemusíte obávat, alkohol navíc patří mezi známé spouštěče migrény.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Bolesti hlavy mohou vzniknout v důsledku dehydratace organismu způsobené špatným pitným režimem s přemírou alkoholuFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Zlepší se celkový zdravotní stav

Ruku v ruce s tím, jak se tělo bude čistit od alkoholu, se vám velmi pravděpodobně sníží vyšší krevní tlak a klesne hladina cukru v krvi, uleví se játrům i ledvinám. Teorie, že malé množství alkoholu může prospívat srdci a cévám, byly posledními výzkumy vyvráceny. „Dnes víme, že i z hlediska cévního zdraví je nejlepší nekonzumovat alkohol vůbec. Není přitom rozdíl v typu alkoholických nápojů. Nejlepší je úplná abstinence,“ uvádí profesor Michal Vrablík, předseda České asociace preventivní kardiologie.

„Dříve často zmiňované pozitivní efekty konzumace (červeného) vína na oběhovou soustavu nesouvisejí s vlastnostmi alkoholického nápoje, ale spíše s dalšími charakteristikami životního stylu, které se liší u konzumentů různých typů alkoholických nápojů,“ vysvětluje odborník.

7. Zvýšíte fyzickou kondici

Alkohol organismus oslabuje, jakkoli se bezprostředně po jeho požití cítíte fajn a uvolněně. Pokud jste zvyklí pravidelně se hýbat a sportovat, popíjení vaše úsilí tak trochu bojkotuje. Kvalitní hydratace, tedy vhodný pitný režim, vede ke zlepšení průtoku krve, který je nezbytný pro cirkulaci živin a kyslíku do svalů. Výsledek? Jakákoli pohybová aktivita bude pro budování fyzické kondice mnohem přínosnější a efektivnější. „Bez alkoholu máte více energie na sport, více vám chutná zdravější jídlo a udržujete si pozitivní náladu,“ je přesvědčena Lada Nosková.

Načítám