Hlavní obsah

František Němec slaví 80. Kvíz: Jak znáte jeho legendární role?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

František Němec patří k českým hereckým legendám. Na kontě má stovky rolí pro film, televizi i divadlo, nejčastěji jsou ale zmiňovány tři: horolezec Luboš, doktor Gregory a Hamlet, princ dánský. Při příležitosti hercových 80. narozenin si připomeňte jeho život i postavy.

Článek

O herecké profesi František Němec říká, že je to sázka do loterie, a je vděčný rodičům, že ho v jeho snu podpořili. I když zároveň vzpomíná, jak ho tatínek elektrikář varoval, že herectví je nejisté zaměstnání: byl tehdy právě jednoho herce z Českých Budějovic odpojit od elektřiny, protože neměl na zaplacení.

K herectví je podle Františka Němce potřeba ovládat řemeslo, jinak je vám talent k ničemu… A on má obojího ažaž. Po herci má prý také zůstat dobrá vzpomínka na zážitek z divadelního představení nebo dobrý film. A po něm zcela jistě zůstává obojí. K 80. narozeninám Františku Němcovi přejeme všechno nejlepší a připojujeme kvíz, kterým vzdáváme hold všem jeho rolím. Hereckým i životním.

1. Ještě jako student na DAMU si zahrál Vilíka v představení Měsíc nad řekou. A jak sám říká, bylo to představení, které vydalo za dvě herecké školy, taková to byla herecká zkušenost. Slávku tehdy ztvárnila dáma, s níž se potkal ještě mnohokrát a vytvořili spolu jednu ze slavných seriálových dvojic. Která kolegyně to byla?
2. Do legendární role dánského prince Hamleta ho obsadil režisér, který s oblibou říkával, že rolí se musíte protrápit. A František Němec Hamleta nehrál, on se jím stal a vzniklo unikátní představení. Kdo byl oním režisérem?
3. V 70. letech se v rámci televizní tvorby věnoval František Němec i natáčení seriálů. Přijal tehdy roli v jednom díle, které je dnes vnímáno jako kontroverzní a propagandistické. Jak se jmenuje seriál, kde ztvárnil podplukovníka Žitného?
4. Kterou ze svých filmových rolí má nejraději? „Ty dva biografy Marie Poledňákové.“ Tedy snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Jaké povolání vykonával jeho horolezec Luboš, když se po letech potkal s Annou a Vaškem?
5. V seriálu Nemocnice na kraji města ztvárnil doktora Řehoře neboli Gregoryho, který je spíš nesmělý, miluje vážnou hudbu a doktorku Danu Královou v podání Jany Štěpánkové. Proč se nakonec nevezmou?
6. Cenu Thálie za rok 1998 Františku Němcovi předávala Alena Vránová, jedna z jeho prvních hereckých partnerek. Za jakou inscenaci tehdy cenu obdržel?
7. Herectví ani v 80 letech František Němec rozhodně na hřebíček nevěší, naopak v Divadle Ungelt je stále aktivním členem. Kdo je jeho hereckým partnerem v představení Pan Halpern a pan Johnson?
8. V dokumentu Život herce: František Němec se jej režisér Jiří Strach ptá, jakého má koníčka. Co František Němec odpověděl?
9. Kromě herectví se v rámci své umělecké profese věnuje s oblibou ještě jedné aktivitě a získává za ni ocenění. O co se jedná?
10. O divadle mluví František Němec nesmírně rád. O čem naopak nemluví prakticky vůbec, je jeho rodina. Je ženatý? Má děti a vnoučata? Ano. Znáte ale „počty“?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
František Němec

Načítám