Hlavní obsah
3,3
(113)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jahodové plantáže jsou v obležení sběračů a byl by hřích vynechat kynuté jahodové knedlíky z jídelníčku. Zkuste je tentokrát uvařit v páře. Jednak budou placatější, takže lépe sednou na talíř, a hlavně oceníte jejich jedinečnou chuť. Ze sušeného droždí je zvládnete levou zadní i na chalupě!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 110 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 300 g čerstvých jahod
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
K podávání
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 75 g másla
Článek

Postup

01.

Připravte si kvásek. Do trochy vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí a lžičku cukru a nechte granulky droždí, aby se aktivovaly a začaly množit.

02.

Smíchejte oba druhy mouky, přidejte zbylý cukr a mléko, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec vlijte nabíhající kvásek a v robotu nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte pružné, měkké těsto. Jde to i ručně – v takovém případě vám dobře poslouží vařečka s dírou nebo tzv. dánská metla.  

03.

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 35 minut nakynout.

04.

Připravte si parní lázeň – na dno kastrolku dejte vodu a do ní umístěte pařáček. Dá se použít také rýžovar s parní vložkou.

05.

Z těsta pomoučněnou lžicí odkrajujte kousky a do těch balte jahody bez stopek. Knedlík vždy trochu zakoulejte v rukách, aby měl pravidelný kraj, a klaďte je vedle sebe s rozestupem na pařáček. Rozestup je ideální asi 2 cm od sebe, knedlíky během vaření ještě nabudou. 

06.

Vodu v kastrolku přiveďte k varu a knedlíky v páře vařte asi 20 minut. Těsto vystačí podle velikosti na asi 12–14 knedlíků. 

07.

Mezitím nastrouhejte (nebo nadrobte) tvrdý tvaroh, připravte si moučkový cukr a rozpusťte máslo. Knedlíky podávejte posypané tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Ovocné knedlíky můžete dělat na mnoho způsobů. Zkuste je třeba ze spařovaného těsta nebo, máte-li rádi hrubší texturu, z těsta z krupičné kaše.

Načítám