Hlavní obsah
3,2
(84)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dobřejte si dvojí borůvkovou radost. Kynuté knedlíky plněné borůvkami a na ně pořádnou porci poctivého žahouru neboli borůvkové omáčky.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 ks vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 2 hrnky borůvek
Žahour
  • 500 g borůvek
  • 80 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, trochu mouky a cukru. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek

02.

Mezitím do mísy prosijte mouku se špetkou soli. Přidejte zbylý cukr a vejce. Poté vmíchejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinku nebo do chvíle, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

03.

Těsto pak rozdělte na 20 kousků. Do každého zabalte asi lžíci borůvek. Můžete pro intenzivnější chuť přidat trošku skořicového cukru. Pak vytvarujte kulaté knedlíky. 

04.

Knedlíky vařte 15 minut ve vroucí vodě. Pak je děrovačkou vyjměte. 

05.

Mezitím připravte žahour. Borůvky smíchejte s oběma cukry a rozmačkejte je. Přilijte smetanu a pak vše rozmixujte. Hotové knedlíky přelijte žahourem a podávejte. 

A protože knedlíků není nikdy dost, uvařte si také bramborovké knedlíky s jablky a skořicí nebo slanou verzi – chlupaté knedlíky s červeným zelím

Reklama

Související témata:

Načítám