Hlavní obsah

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem

Hodnocení:
(61)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Dobřejte si dvojí borůvkovou radost. Kynuté knedlíky plněné borůvkami a na ně pořádnou porci poctivého žahouru neboli borůvkové omáčky.

Ingredience pro:
4 porce
Na těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • borůvky
Na žahour
  • 500 g borůvek
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
Článek

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte, přidejte do něj rozdrobené droždí, trochu mouky a cukru. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek

Krok 2: Mezitím do mísy prosijte mouku se špetkou soli. Přidejte zbylý cukr a vejce. Poté vmíchejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinku nebo do chvíle, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Krok 3: Těsto pak rozdělte na 20 kousků. Do každého zabalte asi lžíci borůvek. Můžete pro intenzivnější chuť přidat trošku skořicového cukru. Pak vytvarujte kulaté knedlíky. 

Krok 4: Knedlíky vařte 15 minut ve vroucí vodě. Pak je děrovačkou vyjměte. 

Krok 5: Mezitím připravte žahour. Borůvky smíchejte s oběma cukry a rozmačkejte je. Přilijte smetanu a pak vše rozmixujte. Hotové knedlíky přelijte žahourem a podávejte. 

A protože knedlíků není nikdy dost, uvařte si také bramborovké knedlíky s jablky a skořicí nebo slanou verzi – chlupaté knedlíky s červeným zelím

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.