Hlavní obsah

Letní ovocný dort s nejsnadnějším krémem z jogurtu

Hodnocení:
(105)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Jediné, na co u tohohle dortíku musíte myslet dopředu, je nechat vykapat řecký jogurt. Připravíte z něj totiž báječnou náplň, kterou stačí jen dosladit trochou medu a lehký krém máte na světě. Pak už stačí přidat jen vláčný, taktéž jogurtový korpus a čerstvé ovoce!

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na krém
  • 750 g bílého řeckého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na těsto
  • 200 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 pomeranč
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 30 g máku
Na ozdobu
  • 2 hrnky čerstvého ovoce
Na vymazání
  • tuk na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Den dopředu nechte v utěrce a cedníku vykapat 750 g řeckého (ale ne odtučněného!) jogurtu.

Foto: Jakub Jurdič

Kupte rovnou kilový kelímek jogurtu, čtvrtku použijete do těsta a zbytek nechte den předem v utěrce vykapat

Krok 2: Druhý den už ho jen lehce vyždímejte, přidejte vanilkový extrakt a med dle chuti.

Foto: Jakub Jurdič

Jogurt krásně zhoustne a pak už ho stačí jen lehce dochutit medem a vanilkovým extraktem

Krok 3: Na těsto utřete změklé máslo s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce a jogurt.

Foto: Jakub Jurdič

Díky máslu a jogurtu je těsto opravdu parádně vláčné

Krok 4: Přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče, mouku, vločky, mák a jedlou sodu.

Foto: Jakub Jurdič

Pomeranč a mák dodají korpusu šmrnc

Krok 5: Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a při 180 °C pečte 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a rozkrojte napůl. Použít můžete i kulatou formu a korpus pak jednou prokrojit.

Foto: Jakub Jurdič

Já jsem použila obdélníkový pekáč, ale těsto můžete upéct také v kulaté dortové formě a jednou ho prokrojit

Krok 6: Korpus potřete polovinou krému a poklaďte sezonním ovocem (nektarinky, meruňky, borůvky, višně, jahody, blumy, maliny, ostružiny...).

Foto: Jakub Jurdič

Krém ze scezeného řeckého jogurtu krásně drží i další den

Krok 7: Druhý korpus potřete zbylým jogurtem, přiklopte na první a také dozdobte ovocem.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen korpusy jednoduše spojte

Krok 8: Dortík se nejlépe krájí až po zatuhnutí v chladu, ale kdo by to vydržel?

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté ovoce, vláčné těsto a řecký jogurt s medem jsou na léto perfektní kombinace

Tip: V tomto receptu mák přidávám spíš kvůli barvě a příjemnému křupání. I tak ale vždy sahejte raději po českém modrém máku, který je chutnější a zdravější než jiný, navíc často míchaný s mákem technickým.

Foto: Jakub Jurdič

Výsledný dort je nejen vynikající, ale i krásně barevný

Vaříte rádi a baví vás to? Pak si zkuste až do 31.8.2020 zasoutěžit s nákupním rádcem Kupi.cz. Čekají na vás desítky cen v celkové hodnotě 120 000 Kč. Těšit se můžete na výhry, které potěší vaši kuchyni, ale i zdraví. Skvělé ceny do soutěže věnovali partneři Billa, Tchibo, Sencor, Tescoma, Oxalis a Topnatur. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.