Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Není rajská jako rajská! Někdo si vystačí s omáčkou z rajčatového protlaku, poctivá rajská podle našich prababiček je ale úplně jiný chuťový level. Věnujte jí čas, který potřebuje, a odvděčí se vám neopakovatelnou chutí i vůní.

30 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na vývar
  • 800 g hovězího předního masa
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1,2 l vody
Na omáčku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 150 g celeru
    9
  • 6 ks rajčat
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 30 g perníku na strouhání
    1
    3
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
    7
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte vývarem. Hovězí maso podle potřeby svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku, záleží ovšem na tom, jaký kus použijete: některé drží pohromadě tak, že to není potřeba. Vložte do hrnce, přidejte koření a sůl a zalijte vodou – na omáčku budete potřebovat asi litr vývaru a něco se odpaří. Na mírném plameni vařte asi dvě hodiny doměkka.

02.

Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev a celer nastrouhejte nahrubo nebo drobně nakrájejte. Na troše oleje nechte cibuli zesklovatět, pak přidejte mrkev a celer a smažte dále dosklovata. 

03.

Než se zelenina osmahne, stačíte pokrájet na kousky rajčata. Nejlepší jsou hodně zralá, klidně už dost měkká. Přidejte je k zelenině a nechte chvíli podusit, aby se pořádně rozvoněla.

04.

Zeleninu podlijte asi litrem vývaru, uvařené maso zatím odložte bokem. Do omáčky přidejte skořici a hřebíček a nechte asi 25 minut provařit doměkka. 

05.

Nastrouhejte perník. Když je omáčka hotová, propasírujte ji přes jemné síto do hrnce a zavařte do ní nastrouhaný perník. Nakonec ji dochuťte cukrem, citronovou šťávou a případně i solí. Množství cukru a citronové šťávy berte jen velmi orientačně, záleží na sladkosti rajčat, mrkve a perníku i na vašich osobních preferencích. Vyzkoušíte recept na domácí perník na strouhání?

06.

Maso nakrájejte na plátky, podle potřeby jej prohřejte v omáčce nebo nad párou. Horkou omáčku před podáváním ještě zjemněte kouskem studeného másla.

Tip: Rajskou podávejte s knedlíkem. Skvělý je klasický kynutý, vynikající je knedlík karlovarský, a jestli chcete zkusit originální a opravdu skvělou kombinaci, dejte si houbové knedlíky! Nejste si jistí? Podívejte se na video postup krok za krokem, jak na houskové knedlíky. Zaručeně se povedou. Pokud je ale vaše rajská s kolínky, směle do ní!

Rajčatové žně

Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.

Rajčata dozrávají, tak co si z nich ještě udělat? Vyzkoušejte nejlepší recepty na lečo.

Načítám