Hlavní obsah
3,0
(1492)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Smažený langoš velký jako kolo od vozu s nadýchanými okraji a křupavým středem je báječný. Komu by se ale chtělo stát v létě u rozpálené pánve. Zkuste ho upéct v troubě – s čerstvou zeleninou ze zahrady to bude příjemná letní večeře.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Těsto
  • 2 ks brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička soli
Česneková omáčka
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 200 g goudy
Článek

POSTUP

01.

Zahřejte 100 ml mléka na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte k němu droždí a nechte chvíli vzejít kvásek.

02.

Jednu velkou nebo dvě menší uvařené brambory (můžou to být i zbytky z předchozího dne) nastrouhejte na jemném struhadle.

03.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek, strouhané brambory, olej a sůl a začněte zadělávat těsto. Postupně přidejte tolik zbylého mléka, aby bylo pružné, hladké a nelepilo se. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji hladkou moukou a nechte v teple kynout asi hodinu.

04.

V mezičase oloupejte česnek (podle jeho síly a chuti strávníků uberte nebo přidejte), prolisujte ho do zakysané smetany, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout.

05.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z vykynutého těsta oddělujte kousky velké jako dětská pěst a roztáhněte je do tvaru langoše (šikovnější to zvládnou v rukách, nezkušenější můžou kousky těsta zlehka podsypat hladkou moukou a jemně rozválet válečkem). Dejte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, v polovině času je obraťte.

06.

Langoše podávejte podle chuti a zvyklostí – já miluju česnekovou smetanu a navrch čerstvý kopr, manžel si je potře česnekovým olejem a bohatě zasype strouhaným sýrem.

Můj tip: Když do kynutého těsta na langoše přidáte nastrouhané vařené brambory, vydrží vláčné a hebké i do druhého dne. Alespoň to říká moje maďarská babička, od které mám recept – do druhého dne u nás totiž nikdy nevydrží.

Reklama

Související témata:

Načítám