Hlavní obsah

Pomoc, můj partner je chorobný šetřílek!

Foto: Isifa

Foto: Isifa

Reklama

Pročítá slevové letáky a kupuje věci pouze v akci. Vaši novou blůzku pokládá za nehorázné utrácení, dovolenou za zbytečný luxus, ale za nové kolo pro sebe je ochoten utratit desetitisíce. Občas může být život s notorickým šetřílkem úsměvný, většinou je to ale jedno velké peklo.

Článek

Lenka žije s Petrem víc než deset let a na všem se dohodnou – až na finance. Petr je totiž držgrešle! „Jak jde o peníze, je nesnesitelný. Utrácí jen za věci, které on pokládá za důležité. Takže si koupil helmu na lyže, ale já ji podle něj nepotřebuju, protože nelyžuju tak často jako on a navíc jezdím pomalu,“ popisuje Lenka. A ačkoli mají oddělené účty, má Petr potřebu Lenku peskovat za to, co si koupila.

Život s notorickým šetřílkem je problém a řeči o šetření a zodpovědném přístupu k budoucnosti bývají často jen zástěrka pro sobeckost a snahu s partnerem manipulovat a mít nad ním převahu.

Nejde jen o peníze, ale o celý vztah

Je potřeba vnímat, jak moc partnerovo šetření narušuje společný život. Honba za výhodnými akcemi může být legrace, ale všechno něco stojí. „A nemusí jít vždy o peníze, ale třeba o čas, energii, pozornost. Kdyby si partner třeba vystřihoval slevové kuponky, asi by mi to přišlo úsměvné a neřešila bych to. Pokud by to ale bylo například na úkor rodinného výletu, už by mi to vadilo,“ popisuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

A pokud partner počítá každou korunu s tím, že myslí na rodinu, mělo by to být skutečně v zájmu všech a mělo by to vyhovovat i partnerce. „Jenže za argumenty ,myslím na budoucnost rodiny‘ se většinou skrývá všechno možné, jen ne právě toto. Bývá to spíš způsob, jak kulantně sdělit ,já budu peníze šetřit na to, na co chci já‘,“ varuje odbornice. Čest výjimkám, ale ideální je, když partneři šetří společně na věci, na kterých se dohodli. Jak poznáte, že si vás partner neváží?

Foto: Thinkstock

Život s šetřilem je únavnýFoto: Thinkstock

Oddělené účty? Důvod k rozchodu

Katarína Lomská Filasová také nedoporučuje, aby si partneři pořizovali oddělené účty. Podle ní je to většinou oddaluje, odcizuje a především jim to znemožňuje společné budování života. Neustálé dohady, kdo zaplatí novou ledničku, kdo sedačku a kdo toaletní papír, vztah určitě neposilují. A navíc se situace občas u jednoho změní a to se odrazí i na stavu jeho účtu: žena je několik let s dětmi na mateřské, jeden partner onemocní anebo přijde o práci...

A co potom? Oddělené účty znemožňují ve vztahu rovnocennost, která je velmi důležitá. A jakmile je ten „bohatší“ notorický šetřil, je zaděláno na velký problém. „Jeden se tak dostává do pozice pána a druhý zákonitě do role sluhy. Nejtypičtější je stav, kdy žena zůstane s dětmi doma a muž vydělává, přičemž jí na účet dává jakýsi příděl na domácnost a na svém účtu si nechává peníze takříkajíc pro sebe, což je naprosto absurdní stav,“ upřesňuje psycholožka.

Moje, nebo tvoje? Ne, jsou to naše peníze

Na počátku stálo společné ekonomické rozhodnutí, že výhodnější pro rodinu bude, když se žena postará o děti a manžel půjde do práce. „Nebo klidně opačně, na tom nezáleží. Každopádně ten, který chodí do práce, nevydělává své peníze, ale společné peníze. Tak jako ten, který zůstal doma, se nestará o své děti, ale o děti obou,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová. A tak jako se ten pracující večer neptá, zda si může pohrát s dětmi, neměl by se ani ten druhý doprošovat peněz.

Rovnocennost, důvěra a společné zájmy a cíle. To jsou zásady, které dělají vztah vztahem. A to platí i pro oblast peněz! „Oddělené účty pro mě znamenají oddělené životy, a proto jsem si manžela nehledala. A pokud se mnou nechce sdílet účet, nehodlá svůj postoj změnit, je to pro mě jednoznačný důvod k rozchodu,“ dodává Katarína Lomská Filasová. Ne nadarmo si u oltáře slibujete v dobrém i zlém a také v chudobě a v bohatství!

Reklama

Související témata:

Načítám