Hlavní obsah

Láska na dálku v době koronaviru. Jak přežít odloučení?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Strach z nákazy, ekonomické starosti, ale také rozdělené rodiny. To vše má na svém kontě pandemie koronaviru. Virus totiž donutil spoustu rodin k neplánovanému odloučení. Jaká rizika to přináší, s čím se oddělené páry potýkají a jak tuhle „koronavirovou lásku“ na dálku přežít?

Článek

Moc se o tom nemluví, ale pro řadu rodin je to možná to největší trápení spojené se současnou pandemií koronaviru. Týká se to například vztahů, kdy jeden z páru pracuje v rizikovém oboru (zdravotnictví, záchranné složky) a ve snaze ochránit rodinu před nákazou se od ní na nějaký čas odstěhoval. Nebo párů, kdy každý pochází z jiné země a zavřené hranice jim znemožnily být spolu.

Co takto odloučené rodiny prožívají, co je pro ně nejtěžší, jaká rizika s sebou láska na dálku nese? A hlavně, jak z téhle bitvy vyjít silnější?

Rozděleni v době krize

Jakékoli odloučení na delší dobu je vždy náročné. Přináší stesk a pocit osamělosti, ale v tomto případě je to ještě těžší. Přidává se totiž strach o blízké (Zvládnou to beze mě? Nehrozí mu či jí nějaké nebezpečí?) a také tíživý pocit, že jste na všechno sami. „Obzvlášť v krizových situacích lidé potřebují oporu blízkého, možnost sdílet s ním své pocity, jeho fyzickou přítomnost. Samozřejmě si můžete telefonovat, vidět se on-line přes počítač, ale skutečné obejmutí to nikdy nenahradí,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Mohou přijít velké splíny, poklesy nálad, záchvaty pláče, pocity bezmoci a strach, že nic nebude jako dřív, ale třeba i deprese. „Blízkost totiž partnery stmeluje, je alfou a omegou vztahu,“ potvrzuje vztahová koučka Iva Filipi.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

On-line rozhovor skutečnou blízkost nenahradíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rizika vztahu na dálku

Silný vztah samozřejmě přežije i odloučení, nicméně určitá rizika tu jsou vždy. Pozor byste si měli dát především na následující:

  • Ztížená komunikace - Díky moderním technologiím jste v kontaktu, ale nikdy to není, jako když si povídáte a hledíte si přitom do očí. Esemesky, telefonáty i videohovory mohou být zdrojem mnoha nejasností. „Jeden nebo druhý si snadno něco špatně vyloží a mohou pak vznikat neshody pramenící z nedorozumění,“ potvrzuje Lenka Černá. Proto spolu komunikujte co nejjasněji, buďte konkrétní, a pokud se vám něco nezdá, okamžitě o tom mluvte. Ptejte se, vysvětlujte si, předcházejte nedorozuměním.
  • Odcizení - Čím déle jste bez sebe, tím víc si na tento stav zvykáte. Vztah musíte posilovat, nebo může dojít k odcizení. Mluvte spolu denně, plánujte budoucnost, sněte, co bude, až tohle pomine. Pokud komunikaci odfláknete, budete mít problém. „Když spolu nebudete mluvit, i na dálku si pěstovat vzájemnou blízkost, začnete si partnera časem spíš vysnívat a od toho reálného se budete spíš vzdalovat,“ varuje Iva Filipi.
Foto: EugeneEdge, Shutterstock.com

Vztah na dálku je nutné posilovat každý denFoto: EugeneEdge, Shutterstock.com

Výhody odloučení

Na všem špatném je i něco dobrého. A platí to i pro tento případ. „Díky odloučení si můžete uvědomit důležitost vztahu, můžete pocítit vděčnost, jakou jste doposud nezažili,“ říká Lenka Černá. Vlastně si cenu svého partnera uvědomíte, až když o něj (byť dočasně) přijdete.

Je to také šance na jakousi vztahovou revizi. Je to možnost vidět, co na vašem partnerství opravdu milujete (po čem se vám stýská) a co vám na něm naopak trochu vadí (co vám vůbec nechybí). A když tohle zjistíte, můžete v klidu přemýšlet, jak soužití po konci odloučení vylepšit, změnit, jak ho posílit a upevnit.

Je to vlastně takový čas na zastavení, nadechnutí a zhodnocení toho, co jeden v druhém máte. V podstatě lze říct, že tahle nenadálá a nová situace, tenhle vztah na dálku vám ukáže, jací doopravdy jste. „Dočasné odloučení vždy funguje buď jako stmelovač, nebo jako urychlovač konce, ale to jen u vztahů, které už předtím nebyly moc funkční,“ dodává Lenka Černá.

Důležitou součástí vztahu je samozřejmě sex, i ten vám může kvůli odloučení chybět. Jak se s partnerem pomilovat, když nejste spolu?

Reklama

Související témata: