Hlavní obsah

Léčba smíchem funguje. Víme jak!

Foto: Thinkstock

Smích je povzbuzující a léčivý nástrojFoto: Thinkstock

Reklama

Když si vzpomenete na dětství, také se vám vybaví bezstarostnost a smích? Ano, jako děti jsme se smáli téměř neustále. V dospělosti je to ale kapánek horší. A to je velká chyba! Smích je totiž nejen kořením života, ale i pevného zdraví… Takže, zkusíte náš trénink smíchu?

Článek

Je lékařsky ověřeno, že smích léčí a není dobré ho zanedbávat. Pokud vás drtí stres, obavy a negativní pocity, které mohou ústit i z rutinních záležitostí, zkuste s tím bojovat, jinak si pěstujete úrodnou půdu pro zdravotní potíže…

Smích pro lepší myšlení

„Smích působí jako odvolání poplachu, člověk se sám uklidní a jeho pohoda se šíří i navenek. Často doprovází relaxaci a je možné díky němu navodit pocit uvolnění. Z toho pak logicky vyplývá, k čemu je dobrý. Dají se tak lépe zvládat negativní emoce a navozovat kladné pocity, jako jsou veselost, klid a pohoda. Ty pak působí na tělo, psychiku o vaše okolí. Smích a veselost zlepšují trávení, posilují imunitu, často vám to dokonce začne lépe myslet. Říkáse, že ,hahaha' často přejde v ,aha'," dodává s humorem MUDr. Karel Nešpor, CSc., který o smíchu ví své.

Foto: Isifa

Důvody smíchu nejsou důležité, hlavní je se smátFoto: Isifa

Ne nadarmo existuje staré rčení – veselá mysl, půl zdraví. Kromě výše zmíněného smích ještě dokáže:

• Tlumit bolest, jelikož při smíchu se v těle vyplavují endorfiny

• Podle amerického lékaře, který se zabývá terapií smíchem, Lee S. Berka, je smích jako pozitivní stres (takzvaný eustres), jenž posiluje imunitu tak, že snižuje hodnotu stresových hormonů

• Ovlivňuje vylučování serotoninu (látka, která má antidepresivní účinky)

• Snižuje hladinu cukru v krvi

• Pomáhá při komunikaci v mezilidských vztazích

• Okysličuje krev, tím pádem blahodárně působí na cévy, mozek a srdce

Kdy je smích nejprospěšnější?

„Paradoxně je smích nejpotřebnější v situacích, kdy člověku do smíchu není (stres v práci, nemoc, špatná nálada...). Jsou přirozeně i záležitosti, které vyžadují vážně soustředění, ale k životu patří obojí – veselost i zodpovědnost vůči sobě i druhým. A je jedno, jestli dáte přednost něžným úsměvům nebo excentrickým formám bujarého řehotu," dodává MUDr. Nešpor.

Foto: Thinkstock

S přáteli je důvod k zasmání častějšíFoto: Thinkstock

Najděte si spouštěč smíchu

Když na vás „leze“ špatná nálada, najděte si spouštěč smíchu, který zabere. Můžete se s chutí pustit do veselé knížky, přečíst si vtip, sníst kousek čokolády, zacvičit si, vystavit se sluníčku, poslechnout si hudbu podle svého gusta, sejít se s přáteli nebo zkouknout vtipná videa na internetu.

Kromě toho má výborný efekt také milování, při kterém se vylučují hormony štěstí (pravděpodobně při něm nebudete mít záchvat smíchu, ale dobrou náladu rozhodně ano, a blažený úsměv ho přece provází často!).

Domácí trénink smíchu

Ano, léčivý smích i úsměv se dají trénovat. Zkuste si vyzkoušet některý z následujících návodů:

Ranní zrcadlo:Stoupněte si před zrcadlo a vzpomeňte si na něco, na co se těšíte. Začněte se na sebe usmívat. Možná si v tu chvíli budete připadat tak trochu jako blázen, ale můžete se vsadit, že tohle zabírá. Den díky tomu nastartujete s pozitivní náladou.

Chvilkový úsměv:Párkrát denně zavřete oči, zhluboka se nadechněte a alespoň na pár sekund „nasaďte“ masku úsměvu. Stačí jen vytáhnout koutky nahoru a uvidíte, že vás to nakonec rozzáří a naladí na dobrou notu.

Úsměv před spaním:Má velice příznivé účinky. Nemyslete při usínání na povinnosti nadcházejícího dne. Právě naopak, máte možnost pracovat s fantazií – představujte si něco, co vás zahltí příjemnými pocity, například, že se procházíte po pláži při západu slunce. Navíc si tak můžete navodit opravdu nádherné sny.

Co dodat na závěr? Snad už jen pár citátů, které vám jistě zlepší náladu :-). A nezapomeňte, že s úsměvem rozdáváte radost nejen sobě, ale také ostatním...

„Dovede-li se člověk zasmát sám sobě, nevyjde ze smíchu po celý život.“ Lucius Annaeus Seneca

„Smích je branou a úsměv dveřmi, kterými může do člověka vklouznout mnoho dobrého.“Christian Morgenstern

A jak často se smějete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám