Hlavní obsah

Návod na šťastný život? Buďte vděční. Za rodinu, teplou postel, ale i za to, že trčíte v koloně

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se cítit lépe, být celkově spokojenější a šťastnější? Buďte vděční! Za cokoli, klidně i za úplné drobnosti. Naučte se svůj vděk vyjadřovat nahlas a pravidelně a zahrňte tento návyk do své běžné rutiny, třeba jako čištění zubů.

Článek

Méně smutku, negativních emocí, splínů. Výrazně lepší psychická kondice, nižší riziko, že se u vás rozvinou deprese. K tomu pozitivní naladění a myšlení, lepší nálada, víc životní spokojenosti, pocit štěstí. Že byste tohle všechno brali? Je to nejspíš snadnější, než si myslíte – podle vědců stačí naučit se vyjadřovat (a ideálně i od svých blízkých a známých přijímat) vděčnost.

Psychika podle vědců

Tématu vděčnosti a toho, co dělá s lidskou psychikou, se věnuje nespočet studií. Některé se zaměřují na lidi, kteří nemají žádné výrazné psychické problémy, a shodují se v tom, že kdo umí děkovat za dary života, je spokojenější a šťastnější.

Psychologové z Indiana University Bloomington se naopak zaměřili na lidi, kteří nebyli v dobré psychické kondici, trpěli různými úzkostmi či depresivními stavy. Bylo jich 300 a vědci je rozdělili do tří skupin. Všem poskytli stejnou odbornou pomoc, ale jedna skupina dostala navíc za úkol každý den po dobu tří týdnů napsat děkovný dopis jiné osobě (komukoli a klidně i za drobnost a nebylo povinné ho doopravdy doručit), druhá naopak měla sepisovat svoje myšlenky a pocity ohledně negativních zážitků, třetí skupina pak nepsala nic.

Asi vás nepřekvapí, že skupina, která byla „donucena“ vyjadřovat vděčnost, na tom nakonec byla psychicky nejlépe. Podle autorů této studie z roku 2017 je asi největším benefitem umění vyjadřovat vděk fakt, že vás to odvede od toxických myšlenek, rozptýlí je a přiměje myslet na něco pozitivního.

Jak si udržet dobrou náladu

S vědci a studiemi souhlasí i životní koučka Lenka Procházka. „Říká se, že vděčnost je tou nejúčinnější modlitbou. Emoce vděčnosti vás totiž dokáže udržet v přítomném okamžiku v dobrém pozitivním naladění a díky tomu se vám daří radostněji přemýšlet a vidět budoucnost v lepším světle,“ vysvětluje. Navíc vás to motivuje k tomu, abyste v sobě hledali jakési lepší já.

Podle Lenky Procházky je to vlastně jednoduché. Pokud jste třeba vděční za vztahy, které máte se svými blízkými (partnery, dětmi, přáteli, rodinou…), vede vás to k ještě větší lásce k nim. Neberete je jako samozřejmost a máte tendenci se o ně daleko ochotněji starat.

Stejně tak, když umíte poděkovat svému tělu třeba za to, že dokázalo porodit vaše děti nebo se popralo s nemocí (ale i za běžné věci, například že můžete chodit), máte pak víc chuti o něj pečovat. „Obecně platí - umíte-li být vděční nejen za velké a zásadní věci, ale i za drobnosti, jako je teplá postel nebo bezpečný domov, jste dobře naladění a nemáte tendence si stěžovat a být negativní,“ dodává Procházka.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vůbec nejvyšší level je vyjadřovat si vděk navzájemFoto: fizkes, Shutterstock.com

Trik pro zlepšení vztahů s kolegy

Jedna věc je umět vděk vyjadřovat, ale pokud kolem sebe máte navíc lidi, již jsou schopní ho ukazovat vám, pozitivní účinky se násobí. „Je to akt, který sbližuje, posiluje vzájemnou lásku a respekt. Ve vztazích vytváří hřejivost a blízkost. A cenné je to i v práci. Když svým podřízeným nebo kolegům vyjádříte vděčnost, určitě to bude mít vliv na celkovou pracovní morálku i vztahy na pracovišti,“ upřesňuje Procházka.

Jak pracovat s vděkem

Dovednost děkovat je snadné si osvojit. Stačí jen trochu chtít a stane se to pro vás stejná rutina jako pravidelný úklid nebo čištění zubů. Tady je pár rad, jak na to.

  • Pište si deník – Každý den si najděte pár minut, abyste si do deníku zapsali, za co jste ten den vděční. Třeba za to, že vám dítě namalovalo hezký obrázek, partner vás překvapil vaší oblíbenou čokoládou a u zubaře vám nemuseli vrtat zub.
  • Vytvořte si základní seznam – Hezký byt, dobrá práce, zdravé děti, milující partner, pevné zdraví. To jsou věci, za něž bychom měli být vděční, ale neděláme to. Často na to při běžném shonu a stresu všedních dní zapomínáme, tak si to sepište a každý den u snídaně si ten seznam hezky projděte.
  • Krabice vděku – Zapojte celou rodinu a pokaždé, když kohokoli z vás napadne, že je za co být vděčný (komukoli z rodiny), ať to napíše na malý papírek a vhodí ho do k tomu určené krabice. A každý čtvrt rok si společně sedněte a papírky si pročtěte.
  • Místo nudy vizualizujte – Stojíte v koloně, ve frontě na pokladnu, čekáte na vlak, co má zpoždění? Nevytahujte mobil, nenechte se umořit nudou, ale přehrajte si v hlavě film všeho, za co byste měli děkovat bohu i lidem. Třeba za to, že sice stojíte ve frontě, ale máte peníze na nákup, co máte v košíku. Že sice stojíte v koloně, ale jste ve svém autě. Představte si děti, které na vás doma čekají, a jak velké štěstí vlastně máte.

Být spokojený tady a teď je cesta ke spokojenějšímu životu. Jak začít s mindfulness? Zkuste tyto techniky všímavosti pro zmírnění stresu i úzkosti

Načítám