Hlavní obsah

Šťastnější díky jídlu: hitparáda potravin, z nichž si tělo vyrobí více hormonu štěstí serotoninu

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Pozitivní účinky serotoninu na lidské prospívání potvrdily a stále potvrzují výsledky mnoha studií. Zvýšit jeho produkci v těle můžete, je ale třeba vědět, že v žádné potravině se sám o sobě nenachází. Přesto se dá získat ze stravy. Jak na to?

Článek

Serotonin je známý jako hormon dobré nálady a štěstí, který pomáhá zlepšovat spánek, navozovat pocit pohody a prodlužovat život. A zvýšit jeho množství v těle dokážou některé potraviny.

Není to ale jen tak: organismus si serotonin vytváří z aminokyseliny tryptofanu, a pokud tedy chcete zapracovat na větším množství hormonu štěstí, musíte do jídelníčku zařadit právě potraviny s touto aminokyselinou. Které to jsou?

1. Vejce

Extrémně bohaté na tryptofan jsou zejména žloutky. Společně s bílky dokážou podle výsledku výzkumu z roku 2015 významně zvýšit hladinu tryptofanu v krevní plazmě, což příznivě ovlivňuje schopnost mozku produkovat serotonin.

2. Sýry

Dalším skvělým zdrojem důležité aminokyseliny jsou mléčné výrobky, včetně sýrů. „Sýry jsou syté, bohaté na bílkoviny a chudé na sacharidy – z toho důvodu jsou vhodnou volbou zejména pro večerní hodiny, kdy mohou pomoci navodit pocity zklidnění a uvolnění před spánkem,“ potvrzuje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Hormon dobré nálady tělo vytváří z aminokyseliny tryptofanu – a ten snadno získáte z běžných potravinFoto: Rido, Shutterstock.com

3. Ananas

Známým zdrojem důležité aminokyseliny je slaďoučký ananas. Na rozdíl od jiných plodů, u nichž se množství této látky zvyšuje během dozrávání (třeba u rajčat), je hladina tryptofanu u ananasu nejvyšší, když je čerstvý tak akorát. Nevybírejte proto přezrálý!

4. Tofu

Tofu je známé zejména pro vysoký obsah vápníku, vedle něj ale obsahuje i slušné množství tryptofanu. To je dobrá zpráva zejména pro vegany a vegetariány, v jejichž jídelníčku mívá tento sójový výrobek vysoké zastoupení.

5. Losos

Vedle toho, že dodá cenné omega-3 mastné kyseliny, dokáže vyrovnávat hladiny cholesterolu a snižovat krevní tlak, se losos podepisuje i na zvyšování hladin serotoninu, protože i on obsahuje tryptofan.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vedle zdravých tuků dodá losos i aminokyselinu tryptofanFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

6. Ořechy a semena

Výsledky výzkumů u všech druhů ořechů a semen potvrzují nejen ctihodný obsah tryptofanu, ale také skutečnost, že když jich sníte hrst denně, může to snížit riziko úmrtí na rakovinu, srdeční choroby a dýchací obtíže.

7. Krůta

Je bohaté na bílkoviny, chudé na tuky a vhodné nejen v redukčních dietách. Bílé krůtí maso je navíc cenným zdrojem tryptofanu.

Co přidat, aby to fungovalo

Samotný fakt, že zmiňované potraviny tryptofan obsahují, ještě neznamená, že z něj organismus dokáže serotonin vytvořit. K tomu potřebujete sacharidy: způsobí, že se uvolní více inzulinu podporujícího vstřebávání aminokyselin, díky čemuž zůstane tryptofan v krvi, odkud může být využit pro tvorbu serotoninu. Proto je pro kýžený účinek k uvedeným potravinám vždy nutné přidat porci sacharidů (pečivo, rýže, ovesné vločky, bulgur, quinoa, kuskus).

Nejen tryptofan. Co dál zvýší serotonin?

Výsledky výzkumů potvrzují, že na přirozeném zvyšování hladin serotoninu se pozitivně podepisuje také jakýkoliv pravidelný pohyb a vystavování se slunečnímu světlu: ideálně tedy choďte sportovat ven, když svítí sluníčko, a to co nejčastěji.

A dále konzumace vlákniny, která vyživuje přátelské střevní bakterie. „Tato střevní mikrobiota podle některých studií vyrábí až 60 % serotoninu a pomáhá tak, pokud tedy konzumujete dostatek vlákninové stravy, udržovat spokojenost a klid,“ vysvětluje internistka a propagátorka zdravého životního stylu Kateřina Cajthamlová.

Reklama

Načítám