Hlavní obsah

Pár rad, jak se cítit šťastně, i když jste pesimista: Potřebujete okysličit krev a děkovat bohu

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit štěstí je kombinace genetiky, momentální situace a osobního úsilí. I když jste se nenarodili jako optimisté, můžete se na svět dívat s úsměvem a být šťastní, stačí se snažit!

Článek

Štěstí není samozřejmost. Jsou lidé, kteří si dokážou najít na všem to dobré a být šťastní z maličkostí. Jiným to dělá problém, a i kdyby se snažili sebevíc, nebudou spokojení. Jako na všem, i na tomto se dá ale pracovat. Když zařadíte do života těchto sedm bodů, úspěch je zaručen. Nečekejte výsledky ze dne na den. Než se z čehokoli nového stane rutina, trvá to v průměru 66 dní.

1.  Udělejte si čas na cvičení

Je známé, že při fyzické námaze (nemusí to být rovnou dřina v posilovně, ale klidně i práce na zahradě), se okysličuje krev a do mozku se uvolňují endorfiny, jinak známy jako hormony štěstí. Je k tomu potřeba 20 až 30 minut fyzické aktivity. Lidé, kteří se jí pravidelně věnují, bývají šťastnější. Také mívají méně stresu, vzteku, úzkosti a deprese.

2.  Naučte se vděčnosti

V posledních letech řada studií prokázala souvislost mezi vděčností a nárůstem štěstí. Být vděčný dává prostor pro zlepšení vztahů, vede k lepšímu duševnímu a fyzickému zdraví a snižuje agresivní chování. Skvělým začátkem je naučit se upřímně druhým poděkovat nebo se na ně jen usmát. Je to maličkost, která vám ale prokazatelně zlepší den. Pokud jste papírový člověk, založte si deníček, kam si každý den napíšete minimálně jednu věc, za kterou jste vděční - i kdyby to mělo být jen to, že vyšlo hezky počasí. Můžete za to poděkovat bohu, osudu nebo komu chcete.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Napsat si každý den jednou větou, za co jste vděční, nezabere příliš časuFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

3.  Správný time management

Člověk nemůže být šťastný ve chvíli, kdy má pocit, že stále nestíhá. Vyzvednout děti ze školy, dojít na nákup, uvařit večeři, dát prát pračku, připravit svačinu na další den a tak stále dokola. Jsou dny, kdy to zkrátka nevyjde, a člověk se pak dostává do kolotoče, ze kterého mu nejde vystoupit. Dejte si proto na každý den cílů méně a buďte šťastní za každý, který zvládnete navíc. Nebojte si případně i říct o pomoc!

4.  Domácí wellness

Představa celého víkendu stráveného v bazénu nebo sauně zní nádherně, ale málokdo si ho může z finančních nebo časových důvodů dovolit. Wellness si můžete udělat i v pohodlí domova – a každý den. Třeba relaxem ve vaně a meditací. Je to účinná zbraň, která pomáhá ovládat mysl a užívat si života v daném okamžiku. Když meditujete pravidelně, část mozku naplněná negativními myšlenkami se sníží. Nezapomínejte ani na vydatný spánek (průměrný člověk potřebuje alespoň 7-9 hodin spánku).

5.  Digitální detox

Neustálé sezení u obrazovky narušuje váš spánkový rytmus a snižuje schopnost soustředit se na to, co je důležité. Bez ohledu na to, kolik je vám let nebo z jakého prostředí pocházíte, pro každého má den jen 24 hodin. Když se naučíte vyselektovat zbytečnosti, jako je neustálé sledování sociálních sítí nebo kontrola e-mailu po pracovní době, získáte víc času pro sebe a své blízké. Na mobilu si nastavte funkci „nerušit“ od 21:00. Telefon vám nebude zvonit ani upozorňovat na příchozí zprávy. Uvidíte, jak se vám uleví.

Foto: Troyan, Shutterstock.com

Digitální detoxikace bude zpočátku náročná, ve finále se vám ale ulevíFoto: Troyan, Shutterstock.com

6.  Pozitivní myšlení

Je přirozené, že si mozek spíš uvědomuje negativní věci než ty dobré. Pozitivní myšlení přitom přináší zdraví, úspěch a pohodu, a je proto dobré ho trénovat. To však neznamená nosit každý den na tváři falešný úsměv nebo si prozpěvovat bez ohledu na to, co se děje. Na všem se však dá najít něco dobrého, zkuste to. I když se nad tím budete zpočátku muset víc zamýšlet, časem vám to půjde zcela přirozeně.

7.  Pomáhejte ostatním

Uvádí se, že ti, kteří pomáhají druhým, ať už darováním na charitu nebo dobrovolnictvím, zažívají nárůst pozitivních pocitů a sebeúcty. Ti, jimž není osud ostatních lhostejný, si víc uvědomují vlastní štěstí a pociťují zadostiučinění.

Načítám