Hlavní obsah

Nerozčilujte se kvůli malichernostem a vypněte sociální sítě: Jak se zbavit věčně špatné nálady

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má občas takzvaně blbou náladu. Ale jestli se vám to stává často (ne-li skoro pořád), není to v pořádku. A dost možná si za to můžete sami. Lidé si mnohdy kazí náladu sami – drobnými zlozvyky či nešvary, které jim kradou úsměv z tváře. Změňte to!

Článek

Někdy je prostě den blbec a usmívat se a mít super náladu je jednoduše nemožné. Ale co když se takhle otráveně a bez nálady cítíte skoro pořád? Možná by stačilo zbavit se pár nešvarů a zlozvyků a zase se budete usmívat na svět!

1. Nebojujte o malichernosti

Prostě toho pitomce z vedlejšího pruhu do toho svého nepustíte, vyčekali jste si frontu na semaforu a teď jedete vy! Jasně jste obsluze řekli, že chcete pití bez ledu, přesto vám přinesli nápoj s ledem. Takže jim to pěkně vytmavíte, z vás blbce dělat nebudou!

Rozčilování patří k životu, ale jsou věci, nad kterými je opravdu lepší naučit se mávnout rukou. Šetřete energii na situace, kdy to jinak nepůjde, u nedůležitostí zkuste vsadit spíš na laskavost, velkorysost, trpělivost a toleranci.

Nevěříte, že vám to zlepší náladu? Zkuste to! Uvidíte, že mávnutí řidiče, kterého před sebe pustíte, světla, kterými vám „blikne“ místo poděkování, nebo třeba úsměv servírky, která vám popletla objednávku, ve vás vyvolá příjemnější pocity než troubení, nadávání a hádky.

Foto: HBRH, Shutterstock.com

Pronásledují vás černé myšlenky? Necháváte se vytočit malichernostmi? Je to jen vaše volba. Někdy je hodně těžké změnit navyklý způsob myšlení a prožívání, ale stojí to za to!Foto: HBRH, Shutterstock.com

2. Nemalujte černé scénáře

Ať se chystá cokoli, vy vidíte jen rizika a nebezpečí. Čeká vás dovolená, ale místo těšení na moře, odpočinek a památky si představujete, jak se letadlo řítí do moře, váš hotel bude špinavý, delegátka neschopná a celá dovolená zkažená.

Vytváření černých scénářů patří k častým kazičům nálady, je to ale především zlozvyk, kterého se lze zbavit. Jen se na to musíte zaměřit a pokaždé, když vás přepadnou temné myšlenky, přebít je něčím pozitivním. Proč se stresovat, když vlastně není z čeho? Problémy řešte, až nastanou!

3. Nebuďte jízliví a kousaví

Vtípky, humor, legrace, to všechno náladu zlepšuje. A kousavé poznámky dělají pravý opak, protože často útočí na slabé stránky druhých a mohou zraňovat. Výsledkem je dusná atmosféra a napjaté vztahy. Jestli jste na ostatní jízliví, budou se k vám chovat podobně, případně se vám budou vyhýbat. A ani jedno vám náladu nezlepší.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Laskavost plodí laskavost – a naopak. Zamyslete se, jaké reakce chcete v lidech vyvolávat a pročFoto: StockLite, Shutterstock.com

4. Neporovnávejte se

Pravda je, že svět sociálních sítí doslova svádí k tomu, aby člověk porovnával svůj život se životem ostatních. Fotky z úžasných večírků a dovolených, snímky demonstrující rodinné štěstí, přepych, úspěch... Je snadné propadnout pocitu, že se všichni mají lépe než vy.

A najednou si s sebou nesete všudypřítomnou nespokojenost, pocit, že vy a váš život nestojíte za nic. Přitom stačí méně žít na sociálních sítích a více v reálném světě, a když už to bez toho virtuálního nejde, přistupujte k němu s nadhledem. Je přece jasné, že kamarádka na síť vyvěsí fotku, jak se s manželem líbá pod rozkvetlou třešní, a ne video z jejich dva dny staré hádky.

5. Pečujte o sebe

Psychika úzce souvisí s fyzickou stránkou. Když se necítí dobře vaše tělo, těžko může být v dobrém rozpoložení vaše mysl. A naopak. Snažte se proto dopřát své fyzické stránce vše, co potřebuje: kvalitní spánek, zdravou stravu, dostatek pohybu, ale i společenské vyžití. Ne nadarmo se říká „ve zdravém těle zdravý duch“.

A když už vás někdy chmury přepadnou, přemýšlejte i o tom, co si oblékáte. Dopaminové oblékání: Jaké barvy vám zvednou náladu?

Reklama

Související témata:

Načítám