Hlavní obsah

Ledová hora – nepečený pudinkový dezert

Hodnocení:
(560)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Když fotograf po focení ochutnal tuhle dobrotu, řekl, že chutná jako dětství. Dezert s netradiční polevou ze sušeného mléka je složitější na přípravu, rozhodně není dietní a opravdu se nedá jíst elegantně. Po první lžičce ale slastně přivřete oči a bude vám najednou pět let.

Ingredience pro:
1 formu 30 × 30 cm
Pudinkový krém
  • 250 g másla
  • 1 l mléka
  • 4 žloutky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vanilkové pudinky
  • 20 g hladké mouky
Na polevu ze sušeného mléka
  • 250 g másla
  • 140 ml vody
  • 120 g cukru krupice
  • 250 g sušeného mléka
  • 1.5 lžíce kakaového prášku
Na dokončení
  • 2 balíčky sušenek BeBe
  • 1 balení dětských piškotů
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte na lince dojít do pokojové teploty. Do větší skleněné mísy dejte žloutky, přidejte cukr a vanilkový cukr  a ručním mixérem šlehejte, až výrazně nabydou a zesvětlají. Poté zašlehejte i 2 dcl mléka, mouku a pudinky.

Krok 2: A v přípravě krému pokračujeme. Ve velkém kastrolu se silným dnem přiveďte zbylé mléko k varu. Zmírněte plamen a za stálého míchání do něj pomalu vlijte připravenou pudinkovou směs. Velmi zvolna za stálého míchání (vařečku můžete vyměnit za šlehací metličku) povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Uvařený pudink odstavte, na vrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte na lince zchladnout.

Krok 3: Mezitím vyložte formu papírem na pečení a na dno rozložte čokoládové sušenky tak, aby bylo celé pokryté a sušenky se nepřekrývaly, případně je podle potřeby seřízněte nožem. 

Tip: Když použijete obdélníkový posuvný cukrářský rám, můžete jeho velikost přizpůsobit přesně na míru sušenkám.

Krok 4: A opět se vrátíme ke krému. Až budou mít máslo i uvařený pudink stejnou teplotu, dokončete ho. Změklé máslo ručním šlehačem rozšlehejte. Postupně po lžících zašlehejte pudink – další lžíci přidejte vždy až poté, co se předchozí úplně zapracuje do másla. 

Krok 5: Polovinu pudinkového krému jemně rozetřete na základnu ze sušenek, urovnejte a poklaďte další vrstvou sušenek. Na tu rozetřete zbytek krému a také urovnejte. Ostrým nožem seřízněte piškoty tak, aby měly jednu rovnou hranu (z každého seřízněte zhruba jednu pětinu). Seříznuté piškoty vmáčkněte v řadách rovnou hranou do krému: boky piškotů by se měly dotýkat, mezi řadami nechte rozestup asi 1,5 cm, napoví vám fotografie.

Krok 6: Na polevu dejte do hrnce vodu, máslo a cukr. Za stálého míchání nechte pomalu rozpustit máslo i cukr a přiveďte téměř k varu. K horké hmotě přisypejte sušené mléko a rozšlehejte ručním mixérem dohladka. Polovinu polevy odeberte a do druhé ještě zašlehejte kakao.

Krok 7: Pomocí lžíce z výšky naneste na zákusek nejdřív tmavou a poté i světlou polevu. Poleva rychle tuhne, proto musíte pracovat svižně. Práci vám výrazně ulehčí, když polevy nanesete pomocí cukrářského sáčku (nebo i obyčejného igelitového pytlíku s ustřiženým rohem).

Krok 8: Hotový dezert nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin, je to důležité, aby sušenky i piškoty stihly důkladně změknout. Podávejte nakrájený na menší kostky.

Je pro vás tenhle dezert příliš složitý a vydatný? Do dětství vás spolehlivě vrátí i tvarohový dort Míša nebo domácí pribináček.

ynezorPumanzeSaNyknalC
čtvrtek 12:00

Reklama

Sdílejte článek