Hlavní obsah

5 nejhorších věcí, kterými si ničíte ledviny

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

„Obleč se, nastydnou ti ledviny!“ Tuhle větu asi slyšel každý. Ve skutečnosti však ledvinám hrozí větší nebezpečí z běžně dostupných léků, nadbytku vody či nedostatku odpočinku. Je to životně důležitý orgán, o který se ale jen málokdo stará. Ptali jsme se odborníků, co všechno jim (ne)prospívá.

Článek

Ledviny jsou zjednodušeně řečeno čistička krve, která zbavuje tělo toxinů a nečistot. Jako o vše, co má dobře fungovat, je třeba se i o tento párový orgán dobře starat. Protože skončit na dialýze by si asi nikdo nepřál! Nebezpečný může být nedostatek spánku, přetrénování i sycené nápoje. Co škodí nejvíc?

1. Příliš sportu

Že organismu obecně neprospívá kouření a hodně alkoholu, asi nikoho nepřekvapí. (Tohle se s vámi stane, když přestanete pít alkohol!) Věděli jste ale, že tělu ubližuje i příliš mnoho sportu? Náročné, časté a dlouhé tréninky mohou způsobit rabdomyolýzu – stav, kdy se rozpadá poškozená svalová tkáň a do krve se dostávají látky, které mohou v nejhorším případě způsobit až selhání ledvin. V takovém případě je typická extrémní bolest svalů a tmavá moč, což je vyvoláno krví, která se do ní vylučuje. Přestože se tedy všude propaguje zdravý životní styl, nic se nemá přehánět.

2. Nedostatek spánku

Ledviny hodně zatěžuje a poškozuje i dlouhodobý nedostatek spánku a odpočinku. Podle studie vědců z bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital měly ženy, které spaly méně než pět hodin, o 65 procent vyšší riziko poškození ledvin než ty, které naspaly sedm a více. (Znáte největší zloděje kvalitního spánku?) „Do desatera ,jak si poškodit ledviny‘ bych určitě zařadila nedostatek spánku nebo pití těsně před ulehnutím do postele. Mnohem zdravější je pít v průběhu celého dne,“ uvádí internistka a dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Že málo spíte, poznáte z únavy přes den. Možná nevíte, že tak hodně škodíte svým ledvinámFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Léky na bolest

Škodí i nadužívání léků na bolest, což někteří lidé dělají dost běžně, například při bolestech zad, břicha nebo hlavy. I medikament bez předpisu může při nevhodných dávkách ledviny ohromně zatěžovat. „Léky by si nikdo neměl dávkovat sám – bez konzultace s lékařem a přečtení příbalového letáku. Pokud neupravíte dávkování podle své hmotnosti, věku nebo zátěže tak, jak doporučí lékař, může to stav vašich ledvin rozhodně ohrozit,“ potvrzuje Kateřina Cajthamlová. Nebezpečí hrozí především u přípravků, které obsahují paracetamol a kyselinu acetylsalicylovou. (Jak rychle může vzniknout závislost na kapkách do nosu?)

4. Příliš mnoho tekutin

Pořekadlo, že nic se nemá přehánět, platí u zdraví dvojnásob. Dodržovat pitný režim je důležité, ale přepíjení je stejně nezdravé jako dehydratace. „Potřebujete asi litr a půl až dva litry vody denně. O něco víc jen při výraznějším pocení při fyzické či psychické zátěži, pokud se víc potíte. Pít větší množství by se mělo také při vyšší okolní teplotě a zejména při sálavém žáru či horečce. I tehdy by měl ale stačit navíc zhruba litr, nikoli dva či čtyři. To by mohlo vést k minerálovému rozvratu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ledviny potřebují vodu. Ale rozhodně neplatí, že čím víc, tím lípFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Pozor na sodovku

Zajímavé je, že nezáleží jen na množství vody, ale také na tom, zda je sycená či ochucená. (Tušíte, kolik cukru vypijete?) Jestliže denně vypijete dva a více bublinkových nápojů, rapidně zvyšujete riziko onemocnění ledvin. Jednoduše řečeno jim tím přidáváte práci. „Problém může nastat u sycených minerálních vod o vysokém stupni mineralizace, kde již dochází ke zvýšené zátěži ledvin různými minerálními látkami. Problematický může být také příjem slazených sycených nápojů, které přispívají ke vzniku obezity a jejích komplikací, jako je například cukrovka 2. typu,” uvádí MUDr. Petr Hlavatý, odborný garant programu Vím, co jím.

Reklama

Související témata:

Načítám