Hlavní obsah

Jak se rozhýbat? Ideální druhy pohybu pro nesportovkyně

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Někdo si den bez fitka neumí ani představit, pro druhého je to málem noční můra. Je to i váš případ? Jestli se chcete zbavit nějakého vánočního kila anebo něco udělat pro fyzičku a zdraví, nemusíte si hned kupovat permanentku do posilovny. Jsou i jiné způsoby!

Článek

Hýbat se dá i jinak než na lekcích aerobiku nebo spinningu. Stačí jen přestat vidět ve sportu pouze útrapy. Zkuste to jinak! Co takhle vyrazit na příjemnou procházku nebo si pěkně zatancovat? Vyplavené hormony štěstí už zařídí, že se příště budete na pohyb těšit.

Procházky nad zlato: na čerstvém vzduchu

Chůze patří mezi nejlepší aktivity pro udržení fyzičky i zdraví a pro naprosté sportovní antitalenty je ideální. Funguje jako skvělá prevence srdečně-cévních onemocnění, chorob pohybového aparátu a je vhodná i pro hubnutí. Na rozdíl od běhání nezatěžuje tolik klouby, a proto je výborná pro seniory a obézní lidi. Odborníci doporučují ujít denně alespoň 10 tisíc kroků, nejlépe najednou a svižným tempem.

„Oblíbený je i indiánský běh, kdy se střídá rychlejší chůze s během. Je to jednoduché, stačí ze začátku volit kratší trať a postupně ji prodlužovat. Uvidíte, že za chvíli uběhnete bez přílišného zadýchání mnohem větší vzdálenost než na začátku,“ radí osobní trenérka Veronika Jandová. Když si navíc budete hlídat příjem energie, zhubnete jen díky obyčejným procházkám!

Body & mind cvičení: pohoda a žádný stres

Dalším bezvadným pohybem pro začátečníky jsou hodiny body and mind cvičení, kam patří některé typy jógy, pilates nebo třeba chi-toning. Jde převážně o zdravotní aktivity, které jsou pro nesportovce ideální. Posílí a protáhne se při nich celé tělo a nehrozí svalové dysbalance jako například u začínajících běžců. Navíc jsou pomalé a dají se dělat v mnoha variantách – i opravdový sportovní antitalent si tak přijde na své a nebude demotivován neúspěchy.

Tančete! Čistá radost a žádné sportování

Zábava, oblíbená hudba a hodně vyplavených hormonů štěstí i spálených kalorií. To je tanec – ideálně „zabalené“ cvičení. Pokud jste milovníky klasiky, zkuste lekce baletu – kromě pevných svalů získáte i krásné držení těla a ladné pohyby. Kdo chce raději něco modernějšího, dá přednost hodinám contemporary dance, high heels anebo pole dance. Chcete si vyskákat pěkné pozadí a pořádně se pobavit? Vyzkoušejte moderní styl twerk. Smyslné ženy mají zase v oblibě orientální břišní tanec, u kterého se pěkně vytvaruje pas.

Indoorové sporty: bezpečné dobrodružství

Nechce se vám chodit po venku a počítat kroky? Podívejte se na nabídku halových aktivit ve vašem okolí. Vždy myslete na to, že vás pohyb musí bavit, abyste u něj vydrželi. Proto raději vyzkoušejte víc disciplín, než se rozhodnete. Byla by škoda zabalit to jen proto, že vás otrávila jedna lekce. Přečtěte si, jak překonat překážky, které vám brání cvičit.

„Z indoorových aktivit vás zaujme třeba fitbox nebo cvičení TRX. Dobrodružné povahy mohou vyzkoušet indoorové lezecké stěny, existují i zastřešené haly na běhání, bruslení a cyklistiku. Vhodný je určitě také aquaaerobik nebo plavání,“ doporučuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Správné oblečení je základ

Ať už si zvolíte jakýkoli druh pohybu, měli byste být pořádně vybaveni. Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Není nic horšího než se cítit při sportování nepohodlně. V takovém případě je téměř jisté, že se k aktivitě podruhé už neodhodláte. Proto jsme pro vás vybrali pár pěkných kousků, které by se vám mohly hodit. Vyberete si? Radost z nového sportovního oblečku k příjemnému hýbání určitě patří.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Tílko s nápisem, 229 Kč. Legíny s army potiskem, 399 Kč. Oba kousky F&FFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Top Balance Asquith, 1390 Kč. Legíny Scrunchy HardTail, 2289 Kč. Oba kousky prodává YogashopFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Funkční mikina, 1890 Kč. Sportovní legíny, 1690 Kč. Oba kousky Girls Without ClothesFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Vlněné triko, 1799 Kč. Hřejivé legíny, 1599 Kč. Obojí Kari Traa, prodává HardsportFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: Funkční tričko Nike, 729 Kč. Sportovní kalhoty Roxy, 1429 Kč. Oba modely prodává Abou YouFoto: Archiv firmy

O kvalitní sportovní oděvy je potřeba správně pečovat. Jak prát funkční oblečení? Zapomeňte na aviváž!

Reklama

Související témata:

Načítám