Hlavní obsah

Pozor, na Den zamilovaných je váš vztah v ohrožení!

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Svátky, výročí a významné dny by měly být spojovány s partnerskou pohodou a harmonií, jenže… Chce-li jeden z páru podvádět, udělá to i na Den zamilovaných, varují vědci! Je to ideální příležitost!

Článek

Studie zveřejněná v odborném magazínu Psychology Today skoro až hrozivě varuje všechny, kteří nejsou single. Vzkaz vědců směrem k partnerským párům? Dejte si pozor na volné dny během roku i nejrůznější svátky, zvlášť vánoční a Den zamilovaných. Obojí se tváří jako podhoubí k nevěře a rozchodu! Jak to? První případ je jasný.

Stres, nakupování, firemní a rodinné večírky, úzkost a všechna ta úskalí okolo příprav „svátků klidu“ některé jedince vedou k emocionálnímu útěku. V praxi to vypadá tak, že je-li manžel nebo přítel z toho chaosu trochu mimo, chce se uklidnit v náručí jiné ženy. A ženy zase hledají útěchu u milenců.

Valentýn? Rizikový!

„Naše kulturní stereotypy uvádějí, že většinou to jsou muži, kdo podvádí svoje manželky nebo přítelkyně, ale výzkumy naznačují, že ve skutečnosti ženy jsou nevěrnicemi téměř ve stejné míře jako pánové,“ uvedl neuropsychiatr Robert Weiss z Recovery Institutu v Los Angeles s tím, že celkově takových „zbloudilých duší“ je od deseti do dvaceti procent. Dobře, Vánoce chápete, ale co ten Valentýn? Proč zrovna tenhle den, který by měl být přímo až napěchovaný láskou, romantikou a city?

Důvod je obdobný jako u prvního případu. Podle jedné studie vysokoškoláci dotázaní týden před 14. únorem a po něm vypověděli, že se jim vztah po tomto dni rozpadá častěji než v jiných ročních obdobích. „Lidé jsou unavenější a podrážděnější,“ okomentoval tento jev další americký neuropsychiatr, John Sharp, s dodatkem, že hodně dělá tlak okolí na romantiku.

Foto: Thinkstock

Raději utéct před stresem do náruče jiné ženy? Ano, na to jsou pánové experti!Foto: Thinkstock

Valentýn, den jako každý jiný

„Mě se taky každý ptá, co budu dělat na Valentýna, a to už od začátku února. Co bych dělala? Je to den jako každý jiný,“ myslí si čtenářka Adéla, kterou tyhle dotazy obtěžují. Jenže ona nechuť s kýmkoli řešit vlastní romantické plány může vyústit v „zaječí úmysly“, ani člověk neví jak.

A v mnoha případech zbloudilé cesty lásky vedou k bývalým partnerům. „Když současný vztah není v pořádku, je tolik uklidňující zabývat se pozitivními vzpomínkami na ex, zvlášť když se blíží romantická událost,“ uvádí psycholog Jeremy Dean z University College v Londýně. Už se vám to taky stalo? Možná je to i počasím!

Únor vztahům nepřeje

Odborníci podotýkají, že den 14. února připadá na období, kdy je ještě méně světla a tepla, a opírají se o data z jedné studie, která prokázala, že komunikační dovednosti párů se v tomto čase velmi zhoršují. Robert Weiss to dokáže vědecky vysvětlit: „Je dokonce možné, že neurologická touha využívat teplo jiné osoby, aby se zahnal chlad, vlhkost a ponurost zimy, patří k základům Darwinova mechanismu přežití.“

Foto: Thinkstock

I ženy bývají nevěrné, ale dokážou to lépe skrývatFoto: Thinkstock

Už aby bylo jaro!

Vypadá to tedy, že polovina února není pro romantiku a lásku vhodným obdobím!? Skeptici jednoznačně přikyvují. K nim patří i náš dlouholetý čtenář Luboš. „Valentýn? Nesnáším ho! Obchodníci se už od začátku roku předhánějí v nabídkách, takže plyšová srdce, kýčovité hrnky a fotorámečky s pusinkami plní moji e-mailovou schránku, což v kombinaci s mediální masáží každoročních vln svateb připomíná peklo na zemi,“ vzdychá a dodává: „Nejradši bych se ztratil. Jestli k bývalé, toť otázka,“ směje se Luboš v návaznosti na výstrahu odborníků, kteří varují, že potíží se mohou dočkat hlavně páry, jejichž základy jsou nejisté.

Reklama

Načítám