Hlavní obsah

Liposukce bez skalpelu: Zhubněte rychle a bez řezání

Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se, co to jde, ale přesto se nemůžete na určitých místech zbavit tukových polštářků? Možná uvažujete o liposukci. Jestliže se ale obáváte chirurgického řešení, dá se zvolit jiná cesta.

Článek

Bojíte se operativního odstranění tuku? Nabízí se zkusit některou z metod, jež upravuje kontury těla jinou cestou. Mnohé kliniky věnující se zkrášlovacím zákrokům nezřídka užívají termín liposukce i v případech, kdy jde o lipolýzu, či volí i označení neinvazivní liposukce.

Co je co

Liposukce v pravém slova smyslu znamená odsátí tuku. Jedná se o chirurgické zákroky, kdy se na několika místech provedou drobné řezy, vloží se do nich kanyly, ty rozbijí tukovou tkáň a uvolněný tuk se liposukčním přístrojem odsaje. Probíhají v celkové, případně lokální anestezii. Lipolýza je proti tomu synonymum pro narušení tukové tkáně, která se následně z těla různými cestami odplaví. Je šetrnější, celková anestezie není nutná, někdy se volí jen lokální znecitlivění (třeba speciální mastičkou). A po zákroku můžete odejít domů.

A tohle jsou neinvazivní metody, které vás dokážou zbavit nadbytečného tuku.

Injekční lipolýza

Je vhodná tehdy, když se potřebujete zbavit drobnějších tukových zásob, například na obličeji (podbradek), na rukou, na vnitřních stranách stehen. Tenkou jehličkou se do daného místa aplikuje speciální roztok obsahující lecitin a karnitin, které rozštěpí obsah tukových buněk na více částí. Po zákroku je třeba více pít, minimálně dva litry vody denně, ale to platí u všech metod.

  • Orientační cena - 1700–2500 Kč za 1 ošetření
  • Bolestivost - téměř bezbolestné, spíše je místo po ošetření citlivé, bývá zarudlé, oteklé, ojediněle se mohou objevit modřinky
  • Jak často opakovat - vícekrát
  • Po zákroku - lze se zapojit do běžných činností
Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Speciální roztok rozštěpí tukové buňky, které se následně z těla vyloučíFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Biologická liposukce

Opět jde o injekční metodu, ta však využívá velkého množství speciálně upraveného vitaminu C a trojmocného železa. Tenhle „koktejl“ obal i vnitřek tukových buněk rozruší a celou buňku zničí.

„Hodí se například na ložiska tuku v dolní části obličeje – takzvané syslíky – nebo na váčky v okolí očí. Vhodná je také na citlivé proštíhlení obličeje, například tváří, a ošetřit jí lze dokonce i přední stranu stehen. Muži si takhle nechávají vyrýsovat hranaté obrysy brady a dobře jí lze upravit i oblast kolem pasu a boků,“ vypočítává MUDr. Jana Eftimovská z Kliniky GHC Praha.

Navíc bezprostřední otok ošetřované tkáně, se kterým musíte počítat i u všech dalších technik, bývá menší a mizí během několika hodin.

  • Orientační cena - například odstranění podbradku kolem 5500 Kč, další na dotaz
  • Bolestivost - téměř bezbolestné, minimální otok v řádu hodin až jednoho dne
  • Jak často opakovat - jednou, někdy dvakrát
  • Po zákroku - lze se zapojit do běžných činností

Kryolipolýza

„Proces je takový, že chlad přivede tukové buňky do stavu programované buněčné smrti,“ uvádí MUDr. Jana Votrubová, Ph.D. z kliniky Esthetic Medical. Problematické partie, například břicho, záda, paže stehna či zadeček, se ošetřují přístrojem, který tukový polštář „nasaje“ a postupně ho výrazně zchladí. Jako byste tyhle části těla dali do mrazničky. Zmrazené tukové buňky se posléze rozpadnou. Některé kliniky tento zákrok doporučují kombinovat s rázovou vlnou, která má urychlovat rozpad tuku.

  • Orientační cena - 3000–5000 Kč za 1 ošetření
  • Bolestivost - spíše tlak, chlad, poté můžou být otoky, modřinky
  • Jak často opakovat - vícekrát
  • Po zákroku - lze se zapojit do běžných činností úměrně tomu, jak se cítíte
Foto: Daniel Chetroni, Shutterstock.com

Partie bříška patří k často ošetřovanýmFoto: Daniel Chetroni, Shutterstock.com

Ultrazvuková lipolýza

Další alternativa formování postavy využívá ultrazvuk. V ultrazvukové sondě se mění elektrický proud na ultrazvukové vlny, které pronikají do kůže a ničí tuk. A to tak, že ultrazvuk vytvoří bubliny, jež tlačí na tukové buňky tak dlouho, dokud neprasknou. Tímto způsobem se dají ošetřovat „špeky“ na různých místech těla.

  • Orientační cena - 800–1000 Kč za 1 ošetření
  • Bolestivost - nebolestivé
  • Jak často opakovat - vícekrát
  • Po zákroku - lze se zapojit do běžného života

Radiofrekvenční lipolýza

Zde se přejíždí problematické místo hlavicí přístroje, který vysílá radiofrekvenční vlny, a rozkmitává tak molekuly vody v ošetřované oblasti. Vznikající tření vede ke zvýšení teploty, a tím k zániku tukových buněk. Nabízí se i bezkontaktní radiofrekvence, která je vhodná pro lidi, jež pravidelně cvičí a snaží se jíst zdravě, ale stále se jim nedaří zbavit se tuku v problémových partiích.

Lze ošetřit téměř cokoli – například paže, bříško, boky, tuk na lýtkách, kolem kolen...

  • Orientační cena - asi 900–1000 až 2000 Kč (kontaktní), 4000 až 6000 Kč (nekontaktní) za 1 ošetření
  • Bolestivost - nebolestivé
  • Jak často opakovat - vícekrát
  • Po zákroku - lze se zapojit do běžného života
Foto: carol.anne, Shutterstock.com

Ač se říká, že pro krásu se musí trpět, ošetření nebývají bolestivá nebo jen mírněFoto: carol.anne, Shutterstock.com

„U všech metod se obecně doporučuje absolvovat také lymfodrenáž, ať ruční nebo přístrojovou, abyste podpořili vylučování tuku z těla,“ upozorňuje doktorka Jana Eftimovská. A s výjimkou biologické liposukce je většinou musíte opakovat, aby nastal žádoucí úbytek. Každému zákroku má předcházet osobní konzultace s odborníkem, kde si vyjasníte, kolik ošetření bude zrovna ve vašem případě vhodných, a tudíž i na kolik vás to asi celkem vyjde.

Máte zkušenosti s některým zkrášlovacím zákrokem? 

Reklama

Načítám