Hlavní obsah

Litují lidé toho, že měli příležitostný sex?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Znáte jen jeho křestní jméno a možná se vám svěřil s tím, že se nedávno rozvedl. Dáte si skleničku na kuráž, slovo dá slovo, skončíte spolu v posteli. Jak moc si tenhle druh milování užijete a dočkáte se očekávaného uspokojení?

Článek

Neformální, příležitostné milování bez závazků, bez doprovodných situací, jako jsou třeba romantické večeře, zdlouhavé předehry a sladká slovíčka, patří k jedné z nejběžnějších erotických fantazií. Tento scénář vzrušuje svojí spontánností i anonymitou, takže si kdekdo představuje, že sex na jednu noc patří k tomu nejlepšímu a nejdivočejšímu, co se v posteli dá prožít. Skutečně je to tak, nebo se jedná o mýtus?

Líbíš se mi, jdeme na věc

Dle různých anket přibližně polovina populace aspoň jednou za život prožije příležitostný sex. Je to o skvělých zážitcích, uspokojivém sexu a báječných pocitech? Ne nutně. Zjištění publikovaná v odborném časopise Evolutionary Psychology vnesla světlo do toho, jaký je rozdíl mezi pohlavími a kdo vlastně sexu s náhodným cizincem nebo cizinkou lituje.

Psal se rok 2017, na počátku stálo 263 dospělých Norů, tedy respondentů, kteří kupříkladu oproti Spojeným státům žijí v sexuálně liberálnější zemi, pak taky dotazník a tým výzkumníků z Norské univerzity vědy a techniky a Texaské univerzity v Austinu. Z výpovědí vzešlo, že 35 % žen si sype popel na hlavu kvůli sexu s „kolemjdoucím“, ale to samé dělá jen 20 % mužů.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kdo se bojí, nesmí do lesa?

Když dobrovolníci v dotazníku narazili na otázku, jestli jim nově získané zkušenosti přinesly něco pozitivního, „ano“ odpovědělo 30 % žen, informačně, emočně i jinak obohaceně se přitom cítilo celých 50 % mužů. Akademici se také zajímali i to, proč vlastně lidé svých rozhodnutí litují.

Výhody, kterých ne všechny ženy využívají

Čím více si ženy sex užily a čím více je partner přitahoval, tím méně celé akce litovaly. Ty zbylé častěji uváděly, že se cítily svázané obavami ohledně pohlavně přenosných chorob a nechtěného těhotenství. Kvůli nervozitě se pak nemohly dostatečně uvolnit a sex si maximálně vychutnat, i když by, hypoteticky vzato, mohly.

Mohly se vykašlat na to, že vyvrcholí dřív, nechají si naplácat, rozvzdychají se na celé kolo, uprdnou si nebo konečně beze studu vyšpulí svůj macatý zadek a nebudou řešit silná stehna. (Což by tedy žena neměla řešit nikdy, že?) Vždyť už toho týpka pravděpodobně nikdy neuvidí, tak co! Jenže ouha, člověk míní a život mění. S úzkostí a stresem si rozkoš, vášeň a orgasmy moc nerozumí, proto s výstupem na Mount Everest (tedy aspoň u žen) nelze v tomto případě počítat.

Samčí postelové žně

Muži se shodli, že se v rámci sexu na jednu noc stávají více impulzivními, obvykle dospějí k orgasmu bez větších potíží, a když už náhodou něčeho litují, tak toho, že sex netrval o něco déle, popřípadě že hladký průběh celé akce narušily debaty o tom, zda prezervativ ano, či ne.

Zjistit přesně, proč jsou hodnocení příležitostného sexu rozdílná u mužů a žen, bude chtít rozhodně další zkoumání. Někteří vědci stále ještě zastávají teorii, že „muži jsou biologicky nastaveni na rozsévání a žena na výběr kvalitního genetického materiálu“, jiní ale mnohem více poukazují na předsudky, kterým ženy stále ve společnosti musí čelit. Za výčitkami tak může stát i fakt, že ženy s láskou k (i příležitostnému) milování jsou stále některými spoluobčany vnímány jako hříšné nestoudnice.

Vzhůru k zítřkům

Dobou zprávou ale je, že plných 65 % dotazovaných se na to umí vykašlat. Suma sumárum, jelikož je přístup k sexu čím dál liberálnější a otevřenější, očekává se, že v příštím průzkumu by mohla být čísla vyrovnanější. Snad už brzy nebude náhodné milování zkouškou ohněm zvlášť pro ženskou morálku, ale spíš zajímavým zpestřením bez výčitek.

Reklama

Načítám