Hlavní obsah

Příčiny suché vaginy. Sama za to nemůže a potřebuje pomoc!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oděrky, praskliny, svědění, pálení, pnutí a zarudnutí v klíně. A navíc bolestivé milování. Co se děje? Vaše zahrádka přišla o svoji přirozenou pružnost a vlhkost. A to rozhodně není dobře! Proč se nedobrovolně vzdala hydratace, jaké máte možnosti a kdy je nutné kontaktovat gynekologa?

Článek

Schopnost zvlhčit se je úzce propojena s hormony. Pokles estrogenu může způsobit suchost, ztenčení vaginálních stěn a jejich menší pružnost. Děje se tak hlavně v období menopauzy, při odstranění jednoho nebo obou vaječníků, při hysterektomii (vyříznutí dělohy), před menstruací, během těhotenství, po porodu, u kojení... Zkrátka když hladina hormonů kolísá.

Vliv antidepresiv na vaginu

K vysychání sliznic, tedy i té poševní, bohužel také přispívají některé léky. S problémy počítejte u antidepresiv a antihistaminik. Zároveň se musí zmínit nesoulad mezi duševním a fyzickým vzrušením. Leckdo si myslí, že poušť v klíně spraví chvilkové dráždění, díky kterému pochva zvlhne během několika minut, ale ono tomu tak není. Hlava může na fyzickou stimulaci reagovat, ale tělo se nepřidá. Nebo se žena naopak cítí zapojená tělesně, ale nikoli mentálně. Pak vznikají nedorozumění mezi tím, co by si člověk přál, a tím, čeho je reálně schopen. Partner si navíc myslí, že sex odmítáte kvůli němu. Jak z toho ven?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Můžete být maximálně vzrušená a zároveň mít suchou vaginuFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Estrogen působí na cévy

Jedním z nejjednodušších řešení je hormonální náhrada ve formě pilulek, krémů či vaginálních kroužků, které obsahují estrogen. Jeho doplnění vrací některé tělesné funkce zpět do normálu. Používání a dávkování je nutné konzultovat s lékařem. Ještě než se k němu vydáte, stojí za pokus použití přírodních fytoestrogenů obsažených v běžných potravinách. Najdete je v jablkách, jahodách, luštěninách nebo v červeném víně.

Pravidelná konzumace těchto potravin, nápojů, bylinkových čajů a tinktur dělá klín prokrvenější, vnímavější, citlivější a vlhčí. Nutné je také zvýšení pitného režimu. Hydratace organismu suchému klínu pomůže. K indikátorům toho, zda je tekutin akorát, patří barva moči. Je-li tmavá, znamená to, že pijete málo.

Lubrikační gel usnadňuje vstup

Při milování krotí nepříjemné pocity lubrikační gel, který usnadňuje průnik penisu do vaginy. Aby byl sex co možná nejpříjemnější, především se zbavte úzkosti a nespěchejte. Dopřejte si čas, partnera upozorněte, že potřebujete něžnou péči a pár minut navíc.

Oblečte si hezké spodní prádlo, dejte prostor orální stimulaci, hrátkám s erotickými pomůckami, smyslné masáži, stupňování vzrušení (zkuste si zavázat oči), podívejte se na lechtivý film.

Pomáhá i masturbace

Do nálady se klidně dostanete i bez partnera. Pusťte si smyslnou hudbu, provoňte byť nějakým afrodiziakem (ženské duši, tělu i libidu dělá dobře jasmín, růže, levandule či pačule), pohrajte si s oblíbeným vibrátorem a věřte, že neexistuje žádné správné množství vaginálních šťáv a vlhkosti. Řiďte se pocitem a tím, co vám dělá dobře.

Kdy je vagina náchylná k infekcím? 

V každém případě ale suchý klín nepodceňujte a neignorujte. Klesající nebo kolísající hladiny estrogenu v ženském organismu zvyšují riziko vaginálních infekcí. V návaznosti na jeho množství se totiž mění pH v pochvě, čímž se narušuje přirozená bariéra jemně kyselého poševního prostředí. Při takovém nežádoucím zásahu je vagina náchylná k infekcím a bakteriálním útokům, tak buďte ve střehu.

Načítám