Hlavní obsah

Lněné semínko: Pomáhá s hubnutím i proti mrtvici

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Reklama

Len je přímo kouzelná rostlina. Všichni znáte lněné oblečení a možná i provazy, ale možná nevíte, že nejvyužívanější částí rostliny je malé semínko. Až objevíte, co všechno tento poklad umí, určitě si půjdete koupit plný pytlík.

Článek

Semeno lnu setého je charakteristické hnědou či zlatou barvou a vejcovitým plochým tvarem. Odrůda se zlatými semeny má výraznou máslovo-oříškovou chuť a ke konzumaci se využívá více.

Koktejl plný zdraví 

Hlavní důvod, proč si lněná semena našla cestu do zdravého jídelníčku, jsou nenasycené mastné kyseliny (omega-3, 6 i 9) a fytoestrogeny lignany podobné lidským hormonům. Zajímavý je i obsah vitaminů B, E a minerálů (vápník, hořčík, draslík, mangan, železo či fosfor).

Tento zdravý koktejl má antioxidační, regenerační a protizánětlivé účinky. Dovede potlačovat únavu, pomáhá při stresu, a dokonce umí snižovat „špatný“ LDL cholesterol a riziko mozkové příhody. Několik studií také dává do souvislosti užívání lněného semínka a zlepšení stavu kloubů.

Hormonální harmonie

Fytoestrogeny pomáhají ženám s hormonální rovnováhou – účinek byl registrován při premenstruačních potížích či v menopauze. Lněné semínko je vhodné konzumovat i před porodem (od 35. týdne těhotenství), protože uvolňuje porodní cesty a pomáhá nastartovat správnou tvorbu mléka.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Babky kořenářky radily ženám v poslední fázi těhotenství konzumovat lněné semínko pro snadnější průběh porodu Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Usnadní hubnutí a zastaví zácpu

Hubnete? Zařaďte do lněná semínka do svého jídelníčku. Malé zlaté „drobky“ obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny, která zpomaluje uvolňování sacharidů do krevního oběhu a tím pomáhá kontrolovat hladinu inzulinu – nekolísá vám pak tolik cukr, tělo lépe spaluje tuk a vy hubnete.

S vlákninou také souvisí správné zažívání a očista střev. Lněná semínka pomáhají proti zácpě – mají projímavý charakter, zmírňují pálení žáhy, ale pomohou i při bolestech žaludku či dvanácterníku.

Připravte si hmoždíř

Příroda vybavila všechna semena odolností, aby „zachovala rod“. Proto jsou ta lněná tvrdá a pokrytá vrstvou oleje. Nejvíce dobrého z nich získáte po rozdrcení – použijte váleček na těsto, mlýnek na kávu nebo hmoždíř. Drť je nutné ihned zkonzumovat, protože má tendenci rychle žluknout.

Aby tělo využilo všechny cenné látky, je dobré jíst nadrcené semínko společně se sírou. Nebojte, nebude to nebezpečné. Síru totiž přirozeně obsahují kvašené mléčné produkty a také třeba česnek nebo cibule. Dopřávejte si je nejlépe v syrovém stavu.

Náhražka vajec

Zvláště vegani využívají vlastností slizu na povrchu semínek při pečení chleba či moučníků – lžíce mletého semínka smíchaná se třemi lžícemi vody (několik minut odstát) nahradí jedno vejce. A namísto jedné lžíce oleje lze použít tři lžíce mletého lněného semínka.

Foto: Yuliia Kononenko, Shutterstock.com

S jogurtem tvoří semínka ideální pár Foto: Yuliia Kononenko, Shutterstock.com

Využijte léčivou sílu – a pochutnejte si

Semínka se dají jíst samotná, jako posyp pečiva i součást kaší či tvarohových pomazánek – získáte tak množství cenných živin. Chcete-li akutně využít léčivých schopností semínek třeba na klouby či špatné trávení, smíchejte deci kefíru nebo bílého jogurtu se dvěma lžičkami rozdrcených lněných semínek a jednou lžící lněného oleje. Směs si připravte každý den ráno čerstvou a snězte nalačno. Po třech týdnech udělejte stejně dlouhou pauzu.

Zácpu velmi dobře léčí i nálev. Lžíci semínek zalijte hrnkem vody a nechte přes den louhovat. Večer pak semínka i se slizem, který vytvořily, vypijte. Ráno se vám určitě uleví.

Dobrého pomálu

Maximální denní dávka lněného semínka jsou zhruba dvě lžíce. Ve větším množství se nedoporučuje pacientům s cukrovkou, poruchami srážlivosti krve, žlučovými a ledvinovými kameny. Vzhledem k mírné projímavosti semen užívejte všechny léky s odstupem 1–2 hodin.

Ze semen se zastudena lisuje i olej, který si uchovává mnohé léčivé účinky (jen už je zbaven vlákniny). Nemá moc výraznou chuť, takže se dá využít do salátů či krémových polévek. Je však třeba jej skladovat v lednici a i tam vydrží pouze jeden až dva měsíce, takže raději sáhněte po malém balení.

Dáte prostor lněnému semínku ve svém jídelníčku? 

Reklama

Související témata:

Načítám