Hlavní obsah

Majetnický vztah a jak ho poznat

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste jenom jeho, což je ze začátku tak sladké! Pečuje, ochraňuje, je vám nablízku. Bum, teď akorát kontroluje esemesky v mobilu a potřebuje mít přehled o tom, kdy a s kým se vracíte z práce. Dočasně mu přeskočilo, nebo skutečně žijete v majetnickém vztahu?

Článek

Nejdřív to vypadá jako romantická telenovela plná něhy a lásky. Myslet si, že vás někdo miluje natolik, že udělá cokoli, aby vztah vydržel, je na první pohled roztomilé. Postupem času se ale do vztahu může tiše, a pro vás i nepozorovaně, vkrást neúcta, žárlivost a neustálá kontrola. Jak poznat včas, že jde o majetnický vztah, a proč vzít rychle nohy na ramena?

Ne, láska to není!

Majetnický vztah ovládá pouze jedna osoba. Ta může trpět nízkou sebeúctou, kopírovat vztah svých rodičů, může se tak chovat vinou nějakého traumatu nebo nikomu nedůvěřuje na základě zklamání z předchozích partnerství. Strach ze ztráty lásky pak často používá jako záminku pro neustálé sledování, peskování i ponižování a pěstování závislosti druhého na své osobě. O funkčnost vztahu tu ale vůbec nejde. Manipulátor uspokojuje pouze svoje potřeby. Nediskutuje, nenaslouchá, přesto má přesvědčivé argumenty a ohání se tím, že jedná v zájmu vás obou. Jak to vypadá v praxi?

Abnormálně žárlí

Nic mu není dost dobré, žárlí na všechno a všechny. Vadí mu nejen mužští kolegové v práci, ale i vaše koníčky, zájmy, nápady na možnost seberealizace, od všeho vás odrazuje. Nesnáší totiž, když pozornost věnujete něčemu jinému než jemu. Aby manipulátor eliminoval veškerá rizika, svoji oběť nenápadně, ale systematicky izoluje od ostatních. Najednou už se s rodinou nestýkáte tak často jako dřív, přátelé se vám přestávají ozývat. Osamocená kořist pak představuje snadný úlovek.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Manipulátoři rádi poukazují na chyby druhých, u sebe ale nic špatného nevidíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Spěchá na závazky

Sice ještě necítíte, že by byl čas přestěhovat se, změnit zaměstnání, (znovu) otěhotnět a vůbec učinit nějaké důležité životní rozhodnutí, ale partner vás právě do něčeho takového tlačí. Chce miminko, větší byt, taky psa. Půjčku napíše na vás, donutí vás podat výpověď, vysadit prášky… Jeho pokusy učinit druhého na sobě závislým se stupňují. A je jedno, jestli jde o bydlení, finance nebo založení rodiny. Se závazky se totiž ze vztahu odchází mnohem hůř.

Pohybuje se v prostoru a čase

Dohodli jste se, že se uvidíte až večer. Partner vás ale překvapivě přijel vyzvednout z práce. Přece jeho milovaná nepůjde pěšky! Mění termíny schůzek, je schopný dýchnout vám na záda v obchodě, a to zrovna v momentě, kdy mu voláte, že se o pár minut zpozdíte. Nikdy nevíte, kdy se objeví, je v tomhle nepředvídatelný. Navíc se často dožaduje kontaktu po telefonu. Jakmile mu hodinu neodepisujete, už vám volá s tím, zda se „něco neděje“. Opět to není péče, ale forma kontroly.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak jsi mi tohle mohla udělat, já tě přece tak moc miluju – i takhle může vypadat reakce manipulátora ve chvíli, kdy se nechováte tak, jak on očekáváFoto: fizkes, Shutterstock.com

Neraduje se z vašich úspěchů

Povýšení, zajímavá zahraniční stáž, výhra v loterii. Manipulátor neskousne ani tohle. Pokaždé, když se vám něco povede, dostanete studenou sprchu. Váš úspěch zamete pod koberec, taky vás obviní z toho, že zatímco vy slavíte, on je doma sám a opuštěný. Vždy si najde záminku, aby ve vás vyvolal pocit viny.

Jednou za čas odhalí svou něžnou stránku

Vezme vás na večeři, přinese květiny, řekne, že jste nejdůležitější osobou v jeho životě a společně zvládnete cokoli. Na důkaz svých slov otevře náruč a hluboce se vám zadívá do očí. Psychologové bijí na poplach. Tenhle falešný pocit bezpečí a uměle vyvolaná naděje na lepší zítřky vám nedovolí odejít. Pořád doufáte, že to s vámi myslí dobře. Smyčka je dávno utažená.

Jak to zastavit?

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, pokud máte majetnický vztah, je svěřit se partnerovi se svými pocity a okamžitě jít na párovou terapii, pokud se proti tomu partner nebude bránit. Šance, že manipulátor na návrh přistoupí, je sice minimální, ale za pokus to stojí. Druhou možností je otočit se a z partnerství odejít. Ihned. A hlavně se neotáčet a nebrat na milost.

Reklama

Načítám