Hlavní obsah

15 otázek prověřujících lásku. Skutečně se k sobě hodíte?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Je pro vás ten pravý? Vyplatí se do vztahu s ním investovat svůj čas i city? S pomocí 15 otázek sestavených psychologem s jistotou rozeznáte, jakým směrem se vaše partnerství ubírá a jestli vůbec má šanci stát se stabilním a šťastným. Snesete pravdu?

Článek

Láska je bezesporu krásný cit. Jenže její vinou všichni vidí svého partnera skrz růžové brýle, které navádí k přizpůsobování se druhému i k přetvářce. Špatné vlastnosti sympatického Tomáše nebo něžné Kateřiny? Dočasně neexistují! Naplno se však projeví až za nějaký čas, tedy v době, kdy kouzlo éterické lásky pomine. Jenže pak už může být pozdě. Člověk se ani nenaděje a už řeší těhotenství, hypotéky, domácí mazlíčky, partnerovy sklony ke gamblerství a podobně. (5 nevhodných vět, které ničí lásku)

Test kvality vztahu

Proto Gary W. Lewandowski, vědec v oboru vztahů a profesor psychologie na soukromé Monmouthské univerzitě v New Jersey, sestavil 15 otázek, které dešifrují, zda je pro vás partnerství perspektivní a dobré. Odpovídejte na ně poctivě a čestně.

1. Dělá z vás partner lepšího člověka a vy zase z něj?

2. Spoléháte se na sebe, máte spolu blízký vztah a nedělá vám problém říct tomu druhému, co vám vadí i vyhovuje?

3. Přijímáte se navzájem, aniž by někdo někoho měnil? (Myšleno se všemi těmi nedostatky, chybami a špatnými vlastnostmi.)

4. Pokud dojde k neshodám, většinou komunikujete vy a váš partner s úctou, bez pohrdání nebo negativity?

5. Rozhodujete společně a máte v rámci partnerství stejná práva, moc i vliv?

6. Je váš partner vaším nejlepším přítelem a on to samé může říct i o vás?

7. Když mluvíte o svém vztahu, používáte spíš výrazy „my“ a „náš“, což ani protějšku není cizí?

8. Máte k partnerovi takovou důvěru, že by vám nečinilo potíže svěřit mu hesla k sociálním mediím a bankovním účtům?

9. Ve chvílích, kdy je to potřebné, vyslyšíte se navzájem?

10. Myslíte si, že vaši blízcí přátelé (aspoň jeden, dva páry) mají skvělý vztah, který obstojí ve zkoušce času?

11. Zatím je váš vztah neposkvrněný přehnanou žárlivostí, nevěrou, slíděním či psychickým a fyzickým násilím?

12. Sdílíte se svým partnerem stejné hodnoty, pokud jde o politiku, náboženství, význam manželství či touhu mít děti?

13. Jste vy a váš partner ochotni obětovat své vlastní potřeby, plány a cíle pro vývoj a stabilitu partnerství – aniž byste to protistraně vyčetli?

14. Máte vy i váš partner příjemné a citově stabilní osobnosti?

15. Jste se svým partnerem sexuálně kompatibilní? (Neřešte četnost milostných setkání, ale spíš jejich kvalitu, a to, zda si s partnerem po milostné stránce rozumíte.)

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Miláčku, dneska vyneseš ten koš ty, viď? To víš, že jo, lásko. A za pár let? Radši si udělejte testFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

Sbalit, či nesbalit si věci?

V ideálním případě byste měli mít 15 odpovědí ANO. Odpovídali jste pravdivě a teď si lámete hlavu s výsledkem. Pravdu? Chaos v hlavě řeší asi většina otestovaných. Však nikdo neřekl, že vypořádat se s realitou je něco jednoduchého! Ale rozum do hrsti. I když Gary W. Lewandowski apeluje, že každé zaváhání v odpovědi nebo rovnou „ne“ snižuje šance na pozitivní vývoj vztahu, který se pravděpodobně časem rozpadne, celé to má i svoji světlou stránku.

Takový rozchod nemusí být koncem světa. Podle odborníka je vlastně prospěšný, neboť setrvávání v toxickém partnerství je pro vás to nejhorší. Berte ho jako pouhou přestupnou stanici a šanci, jak se osvobodit a příště to zkusit lépe a s někým jiným.

Reklama

Načítám