Hlavní obsah

Lhůta, za kterou muž zjistí, že si vás chce vzít

Foto: Johnstocker Production, Shutterstock.com

Foto: Johnstocker Production, Shutterstock.com

Reklama

Chodíte spolu déle než rok. Okolí vás považuje za dokonalý pár a pochopitelně se zajímá, kdy do toho praštíte. Dobrá otázka. S partnerem jste o tom zatím nemluvili. Požádá vás o ruku? A kdy? Časová hranice, kdy o tom aspoň začne přemýšlet, je odtajněna!

Článek

Víte, že muž, co každý večer usíná po vašem boku, je ten pravý. Teď a tady jste jen vy dva. Jako partneři. To, že vás miluje a bere to vážně, vnímáte už od té doby, co vás představil svým přátelům, rodině i dětem. Jenže láska není totéž co chuť vrhat se do závazků. Emočně i jinak vyzrálému muži chvíli trvá, než si v sobě probere všechna pro a proti a zároveň uzná za vhodné a žádoucí, abyste se stala jeho ženou. Za jak dlouhou učiní tak závažné rozhodnutí? A co mu nejčastěji brání?

Fáze rozhodování

Různé studie, včetně té z prestižní americké Princetonské univerzity, jíž se zúčastnilo 2000 dospělých jedinců, ukazují, že svobodní lidé zaznamenávají první myšlenky na svatbu po třech měsících od seznámení. Jedná se však skutečně o jednu osamocenou vlaštovku. A ta, jak známo, jaro nedělá. Je to jen náznak toho, že když všechno půjde podle plánu, možná na sňatek přece jen dojde.

Co se může pokazit?

Pomyslný mezník přichází až po šesti, sedmi měsících od prvních schůzek. Tehdy dozrává to správné semínko a prohlubuje se vize vztah oficiálně zpečetit. Jenže pozor, z výpovědí reprezentativního vzorku respondentů vyplývá, že stačí tři až pět špatných zkušeností, a z cesty k oltáři sejdete dřív, než si sundáte boty.

Dvakrát partnerovi zalžete, jednou osočíte potencionální tchyni z toho, že je proti vám zaujatá, provalí se nějaký neškodný flirt – a už se vezete. Možná, že v téhle situaci právě teď jste. Nebo jak jinak si vysvětlit, že se vám na levé ruce neblýská zásnubní prsten s diamantem? Protějšek má pochybnosti či míří jiným směrem. Ve hře jsou ale i jiné věci, které mu brání položit tu zásadní otázku. A málo jich rozhodně není! Se kterými počítat?

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Do roka a do dne si vyřeším finance a pak bude svatbaFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Dluhy

Jedním z důvodů, proč se muži nehrnou pod čepec s tím, koho milují, jsou finanční závazky z minulosti, které mohou ohrozit budoucnost. Pokud žijete s uvědomělým mužem, který si chce ještě před vstupem do manželství vyřešit své problémy ohledně peněz, je to jedině dobře. Vždyť kdo by nechtěl začínat s čistým štítem?

Kariéra

Někteří jedinci zkrátka míří vysoko a hodlají se sedřít, aby dosáhli svého. V garáži luxusní vůz, u domu obrovský bazén, to vše na dobré adrese. K tomu je zapotřebí správné pracovní místo a velmi nadstandardní plat, který z nebe rozhodně nepadá. Příliš ambiciózním mužům tak může trvat o něco déle, než naplní nebo trochu změní své sny a před partnerky pokleknou s maličkou krabičkou v ruce. Lze jim to snad zazlívat?

Nezahojené bolístky

Jedno, dvě nevydařená manželství, tahanice o děti, soudy, alimenty, stěhování. Ačkoli se zdá, že pro muže tohle všechno nepředstavuje emocionální zátěž, opak je pravdou. Ze studie, kterou uveřejnil odborný časopis Evolutionary Behavioral Sciences, vyplynulo, že ženy se s bolestí z rozchodu a hlubokým smutkem z konce vztahu dokáží vyrovnat rychleji než muži. Třeba se tedy vašemu protějšku staré rány ještě nezahojily.

Nedůvěra v manželství

Svoboda, staromládenectví, žádné limity. I tak si někteří představují svůj život. Ve třiceti, čtyřiceti, ale i padesáti letech. Demografické statistiky ukazují, že největší nechuť ke vstupu do manželství mají single pánové mezi 50 až 59 lety se základním vzděláním. Ono to však není jen o věku, sociálním postavení nebo vysokoškolských titulech. Část mužů se ženit prostě nechce. Nikdy. Je na tom snad něco k nepochopení?

Reklama

Načítám