Hlavní obsah

Máte nadúrodu dýní? Tipy, aby vám vydržela až do jara

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radujete se z oranžových plodů, které vám vyrostly na záhonech? Jestli máte dýní víc, než stihnete na podzim zpracovat, uskladněte je. V dobrých podmínkách vydrží až do brzkého jara. Jak na to?

Článek

Dýně rostou na kompostu téměř samy a vyrobíte z nich spoustu dobrot. Dýňová polévka je evergreen. Tykev můžete také upéct se zimní zeleninou, uvařit z ní omáčku na těstoviny nebo směs na asijský způsob. Oblíbené jsou i dýňové koláče nebo muffiny. Ale abyste si dýně – ať už hokkaido, nebo jiné druhy – užili co nejdéle, je třeba je správně sklidit a opatrně uskladnit.

Až zhnědne stopka

Doba sklizně u nás nastává většinou koncem srpna nebo v průběhu září. I když vás zářící oranžová slupka bude lákat, nespěchejte. Dýně jsou ke sklizni připravené až ve chvíli, kdy jejich stopka zhnědne, je sušší a dřevnatá. Dokud mají stopku zelenou, netrhejte je. Vyzrálá dýně má hladkou a tvrdou slupku a syté zabarvení. Když na ni zaklepete, ozve se dutý zvuk. Zato přezrálá dýně bude bledá a ztratí na cenném betakarotenu.

Foto: EvgeniiAnd, Shutterstock.com

Nespěchejte. Počkejte, až dýně opravdu uzrajíFoto: EvgeniiAnd, Shutterstock.com

Sklizeň nechte dojít na slunci

Nejlepší pro sklizeň je slunečný den. Tykve opatrně odkruťte nebo odřízněte a vždy zachovejte stopku. Měla by být dlouhá aspoň pět centimetrů, potom mohou dýně vydržet opravdu dlouho. Stopky nechte vyschnout a odstraňte je až těsně před zpracováním.

Odříznuté plody můžete nechat dojít na slunci, na noc je však schovejte dovnitř. Sklizené tykve by neměly zmoknout, protože déšť z nich smývá zabarvení a znehodnotí je. K uskladnění vyberte jen neporušené kusy – nemají praskliny a nejsou nahnilé ani změklé. Poškozené buď vyhoďte na kompost, nebo ihned tepelně zpracujte. Z dýní si můžete připravit výborné zavařeniny či čatní.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Dýně jsou skvělé do sladkých zavařenin, pikantních čatní i neobvyklých hořčicFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Ani vlhko, ani teplo

Dýně vypěstujete snadno, ale s jejich skladováním je to už horší. Jsou náročné. Nesnášejí vlhkost, a když se ocitnou ve vlhkém sklepě, například společně s bramborami, rychle chytnou plíseň. Ideální je pro ně suché a chladné prostředí – třeba větraná půda. Dýním vyhovuje teplota kolem deseti stupňů Celsia, pod tuto hodnotu by neměla klesnout.

Plody uložte do bedýnek nebo ošatek – můžete je vypodložit suchou slámou nebo kartonem, aby nebyly v přímém kontaktu se zemí. Občas zkontrolujte, zda přece jen nechytají plíseň. Pokažené kusy nemilosrdně vyhoďte, jinak se nákaza rozšíří i na zbytek úrody.

Obsah vitaminů roste

Když dodržíte zásady skladování, dýně vám vydrží opravdu dlouho – dokud je nesníte a v nejlepším případě až do další sklizně. Výhodou je, že důležité látky časem nevyprchají, právě naopak. V plodech se postupně zvyšuje obsah cukru i vitaminů, takže jsou nejen výbornou, ale i opravdu zdravou zimní zeleninou. V chladných měsících si pak budete moci vylepšit sváteční stůl úžasným dýňovým dortem se slaným karamelem.

A jak skladujete dýně vy?

Reklama

Související témata:

Načítám