Hlavní obsah

Silné filmové příběhy o homosexuálech, kteří to neměli lehké

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ve filmech odehrávajících se v současnosti se objevují homosexuálové běžně, zajímavý pohled ale poskytují filmy, které ukazují, že tzv. opačná orientace bývala společenské tabu a mnozí ji dokonce vnímali jako úchylku. Kteří slavní se v těchto filmech ujali hlavních rolí?

Článek

Dobrý herec by měl umět zahrát cokoli: psychopata, válečného veterána, svobodnou matku se třemi dětmi nebo třeba homosexuála. A mnozí o takové role dokonce usilují, často se totiž jedná o opravdu silné příběhy a postavy, které dávají šanci na nejvyšší ocenění.

Kteří herci a herečky ztvárnili homosexuální postavu a co to udělalo s jejich kariérou?

Tom Hanks: Philadelphia (1993)

Film je o skvělém právníkovi, homosexuálovi infikovaném virem HIV. To vede k jeho propuštění a následné soudní při. Snímek byl v kariéře Toma Hankse (64) přelomovým. Jeden z nejuznávanějších a nejvlivnějších hollywoodských person má holt čich na skvělé filmy a silné charaktery. A o roli Andrewa Becketta velmi stál. Skvělé ztvárnění člověka, který je přesvědčen o tom, že všichni mají mít stejná práva, vyneslo jeho představiteli Oscara. Herec je podruhé ženatý, v roce 1988 se oženil s Ritou Wilson (64) a patří k nejstabilnějším hollywoodským párům.

Foto: Profimedia.cz

Andrewa Becketta u soudu hájí Joe Miller (Denzel Washington, 65, vlevo), který má osobně s homosexuály trochu problémFoto: Profimedia.cz

Taron Egerton: Rocketman (2019)

Britský herec se proslavil filmem Kingsman: Tajná služba (2014). Byl vyhlášen jedním z nejlépe oblékaných Britů a pěvecký talent se mu hodil ve snímku Rocketman, kde ztvárnil legendu britského popu, Eltona Johna (73). Za roli byl oceněn Zlatým glóbem. Britský zpěvák se ve světě umění stal brzy pojmem, ale pochopení vlastní rodiny neměl a velmi se tím trápil. Taron Egerton (30) jej zahrál tak přesvědčivě, že musel mnohokrát vysvětlovat, jak je to s jeho vlastní sexualitou – dává prý přednost ženám.

Foto: Profimedia.cz

Elton John začal na klavír hrát ve čtyřech letech, jeho talent byl ojedinělý. Ve filmu Rocketman si ho zahrál Taron EgertonFoto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal: Zkrocená hora (2005)

I když jde o skvělý film, nebylo prý vůbec snadné obsadit role kovbojů, kteří prožívají vášnivý milostný vztah. Velké herecké hvězdy odmítly a nakonec kývli ne tak známí Heath Ledger (†28) a Jake Gyllenhaal (39). Kritika z nich byla nadšená a jejich popularita raketově vzrostla. Do líbacích scén se herci prý natolik ponořili, že představitel Ennise málem zlomil filmovému Jackovi nos. Svobodný Jake Gyllenhaal v minulosti randil s Kirsten Dunst (38) a Reese Witherspoon (44) a ani Heath Ledger nebyl gay.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální scény ve filmu byly velmi vášnivé a není divu, že mnozí herci roli odmítli. Chtělo to kuráž (vlevo Jake Gylllenhaal, vpravo Heath Ledger)Foto: Profimedia.cz

Benedict Cumberbatch: Kód Enigmy (2014)

Alan Turing (†41) byl geniální kryptoanalytik, který prolomil německý šifrovací kód Enigma a přispěl tím k ukončení druhé světové války. Jenže byl i homosexuál... V 50. letech ho odsoudili za nemravné chování a musel podstoupit chemickou kastraci. Nedlouho poté, psychicky zlomený, spáchal sebevraždu. Podle Benedicta Cumberbatche (44) je kupříkladu v jeho branži homosexualita problém dodnes a kolegové ji tají, aby dostávali hlavní role. On sám je ženatý a s režisérkou Sophií Hunter (42) mají dvě děti.

Foto: Profimedia.cz

Alan Turing byl zasnoubený s kolegyní Joan Clarke (Keira Knightley, 35), ale ke svatbě nedošloFoto: Profimedia.cz

Cate Blanchett: Carol (2015)

Jedna z nejvlivnějších hereček Hollywoodu ocenila námět filmu, protože ženských příběhů se točí stále žalostně málo. Elegantní Carol se náhodou seznámí s mladou prodavačkou Theresou a obě ženy si brzy uvědomí, jak silně je to k sobě přitahuje. 50. léta ovšem homosexualitě nepřála a Carol stojí před rozhodnutím, zda zůstat vdaná a moct trávit čas s dcerou, nebo rozvedená, bez dcery, ale s láskou. Cate Blanchett (51) i Rooney Mara (35) byly za své výkony vychvalovány kritiky. Blanchett je vdaná za dramatika Andrew Uptona (54) a mají spolu čtyři děti. Partnerem Rooney Mara je Joaquin Phoenix (45).

Foto: Profimedia.cz

Někdy stačí moment a víte, že váš život dostal nový rozměr (Rooney Mara vlevo, Cate Blanchett vpravo)Foto: Profimedia.cz

Hilary Swank: Kluci nepláčou (1999)

Sama herečka svoji kariéru dělí na „před oscarovým snímkem“ a po něm. Zvítězila mezi stovkami uchazečů na roli a přípravu brala velmi zodpovědně: nechala si ostříhat a obarvit vlasy, nosila stažená ňadra a ponožkou si vycpávala rozkrok. I její tehdejší manžel Chad Lowe (52) měl problémy ji poznat. Hilary Swank (46) byla oceněna Oscarem a u filmů o skutečných lidech, kteří to neměli snadné, zůstala (připomeňme si třeba snímky Million Dollar Baby nebo To nejsi ty o ženách, které ochrnou). Dělá ji to prý lepším člověkem. Jejím druhým manželem je Philip Schneider, zatím je herečka bezdětná.

Foto: Profimedia.cz

Zamiluje se do dívky (Chloë Sevigny, 45) a jejich vztah by měl šanci, kdyby do něj nezasáhla dívčina rodinaFoto: Profimedia.cz

James Wilby: Maurice (1987)

Autor knihy Maurice, jednoho z prvních románů o homosexualitě, Edward Morgan Forster (1879–1970), napsal své dílo v roce 1913. Vymínil si však, že vyjde až po jeho smrti. Láska mezi muži v té době nemohla mít dobrý konec. Mladý Maurice (James Wilby, 62) se zamiluje do Cliva (Hugh Grant, 59), ten však dá přednost společensky přijatelnějšímu způsobu života. Zdrcený muž se zkouší léčit, ale nakonec najde lásku v náručí hajného Aleca (Rupert Graves, 57) a přestane se skrývat. Hrát Maurice byla prý pro herce obrovská pocta. Ve skutečnosti je James Wilby 32 let ženatý s Shanou Louise a mají čtyři děti.

Foto: Profimedia.cz

Mít vztah s mužem bývalo nepřípustné a obnášelo to skrývání a utajování (blond James Wilby a brunet Hugh Grant)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám