Hlavní obsah

Jsou romantické vztahy vzrušující? Pokud je tajíte, tak ne!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Váš vztah je čerstvý jako ranní vánek. Chcete být spolu co možná nejčastěji a nemůžete se jeden druhého nabažit. Ale ostatní o tom nevědí. Ať už vaši známost tajíte z jakéhokoli důvodu, nedělejte to moc dlouho. Co všechno vám hrozí a proč je romantika v utajení riziková?

Článek

Když Monica a Chandler z legendárního amerického sitcomu Přátelé (1994–2004) zjistili, že se přitahují, rozhodli se svůj vztah před ostatními členy party skrývat. Jak vzrušující! Nebo nebezpečné? Upřímně řečeno, tihle dva vlastně měli štěstí, že jim láska vydržela, neboť takové schovávání a utajování partnerství škodí. Jakým způsobem?

Chceš mě? Chci tě!

V odborném časopise The Journal of Social Psychology se kdysi objevila studie amerických psychologů v čele s Craigem A. Fosterem ze Státní univerzity v New Yorku. Ti na základě výpovědí několika desítek mužů a žen, kteří svůj partnerský vztah (ne milenecký v rámci  nevěry) tajili, odhalili, že vyšší úroveň utajení souvisí s nižší kvalitou vztahu. V překladu to znamená, že ze začátku je to všechno vzrušující, nicméně postupně vám to vztah oslabuje.

V posteli milenci, před lidmi přátelé

Nechcete, aby o vás někdo věděl, snažíte se vyhýbat očnímu kontaktu a vůbec děláte, že k sobě s milencem nepatříte? Takové chování buduje a stupňuje sexuální vzrušení. Jenže jak jde čas, stává se tahle hra stresující a náročná, což potvrzují i zjištění harvardského sociálního psychologa a výzkumníka Justina Lehmillera.

Z řady studií, které provedl, totiž rovněž vyplynulo, že utajované romantické vztahy jsou hezké jenom chvíli. Pokud nechcete lásce ublížit, musíte zkrátka s pravdou ven. Justin Lehmiller totiž udává, že napětí a negativní emoce spojené se zatajováním poměru zhoršují fyzické a psychické zdraví účastníků, jinými slovy, tím nejhorším způsobem ovlivňují osobní pohodu. A pozor, ve hře je i riziko rozpadu vztahu!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tak dlouho budete říkat, že spolu nespíte, až se to stane pravdouFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rozchod do jednoho roku

Vědec na svém blogu píše, že když provedl longitudinální studii tajných vztahů (metoda, při které je určitý jev zkoumán po dlouhé časové období) na několika stovkách vysokoškoláků, zjistil nemilou věc.

Ti, kdo se v rámci romantických partnerství snaží být před rodinou, přáteli, spolupracovníky a dalšími lidmi neviditelní, se do jednoho roku pravděpodobně rozejdou. Zdá se, že se psychologicky do vztahu – jsme jen kamarádi a nic víc – jaksi vžijí, a to jim pak brání emocionálně prožívat lásku. Jinými slovy, tak dlouho předstíráte, že mezi vámi nic není, až se to stane pravdou.

Párová hra pro dva, která neublíží

Něco úplně jiného ale je, pokud si vy dva v páru příležitostně zahrajete hru, že se neznáte. Ostatně, hodně dvojic na veřejností, před lidmi, které neznají, předstírá, že k sobě nepatří. Patří to k oblíbeným párovým hrám, které jsou kořením vztahu. Pokud jste manželé, sundejte snubní prstýnky, zamluvte útulný hotel a do tamní haly nebo baru přijďte odděleně. Teprve poté se seznamte. Můžete tak spolu strávit velmi vzrušující „sex na jednu noc“. Vašemu partnerství to jen prospěje.

Reklama