Hlavní obsah

Kuřecí biryani: rýže s kořením a masem

Hodnocení:
(101)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Biryani, někdy psané česky birjání, je rýžový pokrm typický pro indickou kuchyni (ačkoliv ho do Indie přinesli muslimové). Neděste se množství surovin, většina z nich je koření. Jinak je celý postup poměrně jednoduchý a pokud dodržíte pár pravidel ohledně přípravy rýže a marinování masa, budete nadšeni!

Ingredience pro:
4 porce
Na maso a marinádu
  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na rýži
  • 2 hrnky rýže basmati
  • 1 špetka šafránu
  • 3 lžíce mléka
Na ochucený olej
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 bobkový list
  • 3 tobolky celého kardamomu
  • 4 hřebíčky
  • 1/4 ks celé skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 špetky muškátového květu
  • 2 šalotky
Na dodělání
  • 75 g hustého bílého jogurtu
  • 1.5 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Maso nakrájejte na kousky o velikosti většího sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření potřebné na marinádu. Pořádně promíchejte a nechte při pokojové teplotě odležet aspoň 20 minut, ideálně ale klidně hodinu až dvě.

Krok 2: Šafrán namočte do trochy horkého mléka a odložte stranou, budete ho potřebovat až úplně nakonec.

Krok 3: Rýži basmati pořádně, ale opravdu pořádně na sítu propláchněte ve studené vodě. Na tomto kroku si dejte záležet. Pokud byste z ní nevymyli všechen přebytečný škrob, lepila by se, a to se nám nehodí  kýžený výsledek je perfektně sypká rýže. Propláchnutou rýži zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte asi 30 minut namočenou. Ne déle, protože pak by se rozvařila. Víte, jaké jsou druhy rýže, čím se liší a kolik mají kalorií? 

Krok 4: Během těchto 30 minut se pusťte do přípravy masa, vyjde to tak akorát. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a vložte do něj všechno koření. Krátce orestujte, aby se koření krásně rozvonělo. Pak přidejte na půlkolečka nakrájené dvě větší šalotky a osmahněte dozlatova, nikoliv dohněda, to by se připálilo i koření.

Krok 5: Přidejte marinované maso, marinádu z něj nijak neotírejte. Asi 5 minut opékejte ze všech stran. Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte zbylou marinádu, přiklopte poklicí a nechte ve vlastní šťávě podusit, dokud maso není hotové. Musí zůstat měkké a šťavnaté, bude se pak ještě dodělávat s rýží, pokud byste jej dusili moc, vyschlo by. Dušení trvá asi 10 minut, přebytečná tekutina se mezitím všechna vyvaří, ale nic se nepřipálí.

Krok 6: Přidejte jogurt, garam masalu, chilli a nasekanou mátu. Vše pořádně promíchejte a rozprostřete po celém dnu hrnce. Na maso nasypte scezenou rýži a zalijte asi třemi hrnky vody. Část můžete nahradit i kokosovým mlékem nebo slabým kuřecím vývarem. Osolte, přidejte šafrán s mlékem, přiklopte poklicí a přiveďte k varu.

Krok 7: Když voda začne vřít, stáhněte plamen na minimum a nechte jen velmi pozvolna uvařit rýži. Když je hotová, nechte ještě asi 1015 minut odstát. Hotové biriyani jen lehce nakypřete vidličkou a podávejte. Perfektně se k němu hodí slané lasí (jogurt smíchaný 1:1 s vodou, s trochou citronové šťávy, špetkou soli a mletým římským kmínem) nebo dip z bílého jogurtu, citronové šťávy a čerstvého koriandru.

Máte rádi indickou kuchyni? Udělejte si kuřecí tikka masalu nebo zkuste některý z těchto tří báječných indických receptů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek