Hlavní obsah

Miminko je drahé: Polovina maminek je výší výdajů překvapena

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Většina nastávajících maminek počítá s tím, že budou muset koupit kočárek, oblečení a pleny. Obvykle ale nekalkulují s mnoha dalšími výdaji spojenými s výbavou i zdravotní prevencí. Podle nejnovějšího průzkumu je finanční náročností mateřství zaskočena více než polovina čerstvých matek.

Článek

Obzvláště pro rodiče očekávající prvního potomka představuje mateřství často velký krok do neznáma. Obavy z psychické a finanční náročnosti však většinou předčí euforie a těšení se na miminko a novou životní etapu. Už v prvních týdnech po narození jsou však rodiče často překvapeni, jak velké výdaje musí vynaložit.

Kočárek a postýlka nestačí

Více než polovina maminek (55 %), které v průzkumu pro farmaceutickou společnost GSK oslovila agentura STEM/MARK, uvedla, že finanční náročnost rodičovství předčila jejich očekávání. Třetina žen (32 %) si před narozením dítěte nemůže tvořit finanční rezervy, protože jim na to nezbývají peníze, a čtvrtinu budoucích matek (24 %) spořit vůbec nenapadne.

Kočárek, oblečení, postýlka a pleny. To jsou nejčastěji uváděné položky, do kterých ženy považují za nutné investovat v souvislosti s narozením miminka. Nejen zkušenější vědí, že se nejedná o levnou záležitost a rodiny se jejich nákupem často finančně vyčerpají. Následně jim pak chybí finanční prostředky na další výdaje, které s narozením miminka přijdou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nemusíte mít ten nejkrásnější a nejdražší kočárek, stejně z něj dítě brzy vyrosteFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Vyšší je cena výbavy i očkování

Původcem finančního šoku pro čerstvé rodiče je podle asistentky a pořadatelky kurzů v těhotenství Lenky Brunové nízká informovanost o nastávajících výdajích. „Zvlášť ženy čekající první dítě mají jen velmi obecnou představu o tom, co všechno budou pro dítě potřebovat a kolik co stojí. Mají sice k dispozici řadu informací, ale těch je dnes dostupných tolik a každý zdroj dává důraz na něco jiného, že je to pro ženy až matoucí.“

Nejčastěji ženy uvádějí, že je při mateřství překvapuje cena základní výbavy a výživy. Na tom se shoduje 6 z 10 matek. Třetinu žen pak zaskočí výdaje související s investicemi do zdraví a zdravotní prevence, například výdaje za doporučené, ale pojišťovnami nehrazené očkování (je očkování proti spalničkám nutné?).

S jakými výdaji počítat

Ještě před narozením miminka většina prvorodičů utratí kolem 25 tisíc korun za základní výbavu. Může to být ale i mnohem více. A co tato částka pokryje? Mimo jiné postýlku s matracemi, prostěradla, peřinku, vaničku, přebalovací pult (jak přebalit miminko), kočárek, fusak do kočárku, autosedačku, oblečení, zavinovačku a nějaké hračky.

Po narození miminka je třeba počítat s náklady na pleny. Jen ty spolu s kosmetikou vyjdou zhruba na 1500–2000 korun měsíčně. Když přibude speciální umělá výživa, která je někdy nezbytná, jste už minimálně na 3000 korunách.

Znatelný zásah do rozpočtu ale často přináší nehrazená zdravotní prevence. Typickým příkladem je očkování proti meningokokovým nebo pneumokokovým onemocněním, které je sice lékaři doporučováno, avšak není povinné, rodiče si ho tak musí uhradit sami. Vychází v řádu na několik tisíc.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Některá očkování jsou nepovinná, to znamená, že je budete muset zaplatit ze svéhoFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Kde ušetřit a jak se na dítě připravit

Během těhotenství se většina rodičů soustředí na tu nejkrásnější stránku věci. Chystají pokojíček, připravují se na samotné narození, péči o miminko a podobně. Do těchto příprav by však měli zahrnout i finanční plán. Také vzhledem k výši rodičovského příspěvku se jen málokterých rodičů mateřství nijak finančně nedotkne.

„Řada mladých párů v překvapení z výdajů vybere naspořené peníze, někdo, kdo je naopak neřešil vůbec, pak těžko vychází z měsíce na měsíc. Nad financemi by se ale rodiče měli zamyslet koncepčně, projít si své příjmy i výdaje. Například takové stavební spoření není nutné bez rozmyšlení hned rušit. Dá se přizpůsobit podle životní situace. Byla by škoda o státní podporu přijít,“ radí Marie Zemanová z ČSOB Penzijní společnosti.

Rodiče by pak podle ní spolu měli hlavně aktivně komunikovat. Je vhodné si během těhotenství vytvořit spoření určené pouze na výdaje spojené se založením rodiny. Ideální je pak regulovat výdaje za prvotní výbavu. Jednoduše neutratit všechny peníze za rekonstrukci pokojíčku, ale myslet na to, že přijde ještě mnoho dalších nezbytností, za které bude třeba vynaložit nemalé finance. Oblečení i mnoho součástí výbavy se dá dnes sehnat v krásném stavu z druhé ruky. Možnosti tak určitě jsou, zkrátka jen nejednat impulzivně.

Jestli nemusíte počítat každou korunu, mohly by se vám hodit tyhle neskutečné vychytávky pro miminka.

Reklama

Načítám