Hlavní obsah
4,3
(6)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Chystáte větší grilovací party? Pak je ideální volba mix gril – každý si vybere, co má rád. A když maso, stejně jako Martin Škoda v dalším díle pořadu Grill Hunters na Stream.cz, doplníte domácí BBQ omáčkou, chilli fazolemi, zelným salátem a grilovanou kukuřicí, o postu nejlepšího hostitele bude rozhodnuto.

20 min.
Příprava
3 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
Na vepřová žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
Na krůtí prsa
  • 1 kg krůtích prsou
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
Na BBQ omáčku
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 40 g másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 800 g pasírovaných rajčat
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1,5 lžičky mletého chilli
  • 4 lžíce melasy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • voda
  • jablečný ocet
Na chilli fazole
  • 1 snítka hladkolisté petržele
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g máslových fazolí v nálevu
  • 4 naběračky domácí BBQ omáčky
  • sůl a pepř
Na zelný salát
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • ocet 8%
  • 2 lžíce cukru krupice
  • sůl a pepř
Na hovězí maso
  • 600 g rib-eye steaku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 1 snítka rozmarýnu
Na servírování
  • 5 předvařených kukuřic
  • čerstvé pečivo
Článek

Postup

01.

Všechny ingredience z oddílu na vepřová žebra promíchejte a vytvořte suchou marinádu, říká se jí také rub. Žebra ze všech stran dobře posypte, a pokud máte čas, marinujte přes noc. Nemáte-li čas, pusťte se rovnou do tepelné úpravy. Maso tak, jak je, zavěste do vyhřáté udírny a nechte ho tam při 150 °C asi tři hodiny, nebo dokud nebude měkké. Mezitím se pusťte do přípravy krůtích prsou a BBQ omáčky (viz Kroky 2 a 3). Nakonec žebra hoďte na gril – do míst, kde je pouze nepřímý žár. Průběžně je potírejte domácí BBQ omáčkou a dopékejte asi 30 minut. Když budete maso na grilu dělat pomalu, nespálí se. Před krájením nechte vepřová žebra aspoň deset minut odpočinout, ať z nich nevyteče parádní šťáva. Neděste se dlouhé přípravy – mezitím s přehledem zvládnete udělat všechny zbylé druhy masa, chilli fazole i salát a kukuřici.

Škoda nevědět: Ingredience jsou sepsané na 1 kg masa. Pokud použijete – stejně jako Martin Škoda – více, stačí vše vynásobit. V jeho případě to bylo krát sedm. Nemáte-li udírnu, vůbec to nevadí, maso grilujte u strany zavřeného grilu, na nepřímém ohni. Udržujte také kolem 150 stupňů. Žebra grilujte 60 minut, pak je otočte a pokračujte zhruba další hodinu. Potřete je BBQ omáčkou a grilujte je ještě zhruba dalších 40 minut, dokud nebudou krásně šťavnatá a měkká jako dort. Protože maso děláte na nepřímém ohni, nezačne se pálit.

02.

Než se vyudí žebra, pusťte se do krůtích prsou. Máte-li možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem, hezky zkřehne. Ze všech ingrediencí kromě čerstvých bylinek a oleje smíchejte suchou marinádu a krůtí maso dobře posypte ze všech stran. Následně přidejte i natrhané bylinky, a když to půjde, nechte odpočinout přes noc v lednici. Jestli vás ale tlačí čas, pusťte se rovnou do grilování. Maso potřete olejem, zatáhněte na přímém žáru ze všech stran a pak v klidu, u strany grilu, za občasného otáčení dopékejte asi 25 minut.

03.

Během uzení žeber si připravte i BBQ omáčku. V hrnci rozehřejte olej a máslo. Cibuli nasekejte najemno a česnek pokrájejte na plátky. Poté obojí vhoďte na rozehřátý tuk a při střední teplotě restujte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Následně do základu přidejte pasírovaná rajčata, cukr, chilli, melasu, hořčici, worcester, podle chuti asi jeden menší hrnek octa a trochu vody (aby byla omáčka středně hustá). Omáčku nechte probublávat 35 minut, poté ji rozmixujte a dle potřeby dochuťte. Sladkost a kyselost dotáhněte podle sebe.

04.

Teď jsou na řadě chilli fazole. Petržel nasekejte najemno a chilli na plátky. V pánvi rozehřejte olej a při střední teplotě začněte obojí restovat, asi po třech minutách přihoďte scezené máslové fazole a přilijte BBQ omáčku. Zamíchejte a nechte dusit asi patnáct minut, poté dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

05.

Než se dopeče maso a provaří fazole, pusťte se do zelného salátu. Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na opravdu tenké nudličky, dejte do mísy, pocukrujte, osolte a promačkejte rukama, ať změkne. Přilijte olej a ocet. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Přidejte nastrouhanou nebo jemně nakrájenou mrkev a zamíchejte. Salát v lednici vydrží i čtyři dny.

06.

Jako předposlední přijde na řadu hovězí maso, které je hotové nejrychleji. Oba hovězí rib-eye steaky (jeden má kolem 300 g) ale vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním, ať se „rozdýchá“. Těsně předtím, než půjde na gril, maso osolte, opepřete a mírně potřete olejem (můžete na něj položit snítku rozmarýnu, která ho při grilování hezky provoní). Hovězí nejdříve prudce zatáhněte na přímém žáru, asi minutu z každé strany, a poté nechte dojít u strany grilu – podle výšky masa to celé bude trvat šest až osm minut.

07.

Zároveň s hovězím steakem můžete dát na gril kukuřici. Obalte ji zbytkem marinády od krůtích prsou. Jestli vám nezbyla, klasy alespoň maličko potřete olejem a osolte a pak je za občasného otáčení grilujte asi pět minut. Jsou uvařené, takže je stačí jen prohřát a zbarvit na povrchu.  

08.

A teď už se můžete pustit do servírování. Veškeré maso nakrájejte, dejte na velký tác a položte do středu stolu. Přidejte pánev s fazolemi, zbylou BBQ omáčku, zelný salát a grilované kukuřice. Pusťte se do toho, hned jak bude nandáno, ať vám tahle BBQ nálož nevychladne!  

Láká vás připravit hostům takhle bohatý gril mix? Podrobný video recept Martina Škody najdete zde.

Reklama