Hlavní obsah

Moderní zaklínadlo a ťukání vás zbaví bolesti i kil navíc

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Foto: Kite_rin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste potkali člověka, který si něco mumlá a přitom si poklepává na různá místa těla? Asi vám to nepřišlo moc normální. Ve skutečnosti se tak provádí psychoterapeutická metoda EFT, která je součástí alternativní medicíny. Mimo jiné slibuje pomoc s hubnutím, úzkostí i fyzickou bolestí.

Článek

Metoda EFT (zkratka názvu Emotional Freedom Techniques), s níž přišel v 90. letech Američan Gary Craig, pracuje s akupresurními body a vychází z tradiční čínské medicíny – negativní emoce vnímá jako poruchy energetického systému. Při poklepávání na určitá místa na těle a současném ponoření do vlastních emocí by mělo dojít k nastolení rovnováhy a tím i k úlevě.

Ťukání, ťukání všechny smutky zahání

„EFT nemá žádné limity v použití. Původně byla určena pro práci s negativními emocemi, ale brzy se zjistilo, že se dá použít i na bolesti. V současné době se razí heslo ,zkoušejte EFT na všechno‘ a používáme ji skutečně na cokoli od psychických problémů po fyzické: alergie, nespavosti, závislosti, chronické bolesti, dermatologické problémy, deprese, úzkosti...,“ uvádí Sindy Katayama, zakladatelka Institutu energetické psychologie a iniciátorka metody u nás.

Účinky potvrzují některé studie. V roce 2009 se u 16 mladých lidí snížila po EFT intenzita traumatických vzpomínek. Zkoumal se i vliv na depresi a nižší míra depresivních příznaků byla roku 2012 díky EFT zaznamenána u 30 vysokoškolských studentů.

Klíčová je ladicí věta

Jak na to? Prvním krokem je uvědomění si problému a vyhodnocení míry stresu, který vám v danou chvíli způsobuje na stupnici od 0 do 10. Dostanete-li se do vyšších čísel, je správný čas na EFT.

Dále je třeba formulovat tzv. ladicí větu – v ní definujete, jaké pocity zažíváte a co je jejich příčinou. Obecně zní: „Přestože se cítím (doplňte emoci či fyzický pocit), protože mám (doplňte podstatu problému), mám se rád/a a přijímám se.“

Proti bolesti i přejídání

Trápí-li vás například přejídání, může věta znít: „Přestože se cítím bezmocně, protože se chci přejíst, mám se rád/a a přijímám se.“ Při bolesti hlavy lze použít: „Přestože mám vztek, že mě bolí hlava, mám se rád/a a přijímám se.“

Větu třikrát opakujte a zároveň poklepávejte dvěma prsty jedné ruky na první akupresurní bod na druhé ruce. Je jím karate bod a najdete ho na hraně dlaně přibližně mezi malíčkem a zápěstím – v místě, které využívají karatisté při úderu, viz níže na fotografii.

Foto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Karate bod najdete na hraně rukyFoto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Soustřeďte se a ťukejte

Následují další akupresurní body – na každý ťukejte zhruba sedmkrát. Přitom už nemusíte opakovat celou větu, ale pouze různá slovní spojení, která se vážou k problému, například „bolest hlavy“, „nutkání se přejíst“.

Body proťukejte oběma rukama libovolným počtem prstů v tomto pořadí: temeno, vnitřní strana obočí, spánky vedle očí, kosti pod okem, prohlubeň mezi nosem a horním rtem, důlek mezi horním rtem a bradou, prostor pod dolním okrajem klíčních kostí a v podpaží (v místě, kudy vede pás podprsenky). Až dokončíte jedno kolo ťukání, zamyslete se nad intenzitou stresu, a není-li jeho míra stále vyhovující, postup opakujte. EFT provádějte ve chvíli, kdy vás skutečně něco trápí, a tak dlouho, dokud nepřijde úleva. Preventivní praktikování nemá význam.

Foto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Metoda EFT je založena na čínské medicíně a pracuje s akupresurními body. Dva jsou například u okraje obočíFoto: Monika Wisniewska, Shutterstock.com

Když to nejde, vyhledejte odborníka

Na první pohled to vypadá jednoduše. Základem úspěchu je správné pochopení problému a formulace ladicí věty. Od toho se odvíjí i rychlost, s jakou zabere. Když EFT vyzkoušíte a zjistíte, že delší dobu ťukáte bez většího efektu, vyhledejte odborníka. Problém s vámi rozebere a pomůže vám najít jádro trápení. Dbejte, aby šlo o certifikovaného kouče, který má za sebou 100 hodin výuky a zkoušku před komisí – studijní program získal akreditaci ministerstva školství.

„Rychlost vyřešení problémů závisí na řadě faktorů. Někdy se dějí téměř zázraky a letité bolesti nebo fobie mizí během jednoho či dvou setkání. Ve většině případů je však třeba více práce a jít po příčině problému. Podle mé zkušenosti je možné u většiny klientů přinést významnou úlevu v rozmezí pěti až deseti konzultací. Jsou však i obtíže, které potřebují delší systematickou práci,“ upozorňuje terapeut EFT Lukáš Srbecký. Cena jednoho sezení je různá, většinou se pohybuje mezi 500 a 1500 korunami.

Zkusíte EFT?

Reklama

Související témata:
Techniky emoční svobody

Načítám