Hlavní obsah

Kynuté skořicové šneky

Hodnocení:
(158)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Honí vás mlsná, doma nic moc nemáte a do obchodu se vám nechce? Na tenhle moučník opravdu nepotřebujete příliš surovin, a pokud ve svých zásobách najdete i sušené droždí, můžete rovnou začít.

Ingredience pro:
12 porcí
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí
  • 60 ml vlažné vody
  • 120 ml mléka
  • 50 g měkkého másla
  • 1 vejce
Na náplň
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
Na polevu
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 špetky mleté vanilky
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na dodělání
  • hladká mouka na podsypávání
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: V míse smíchejte mouku, cukr a sušené droždí. Přilijte vodu a mléko a promíchejte. Nakonec přidejte měkké máslo a vejce a v robotu nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké pružné těsto. Přístroj zapněte jen na nízké otáčky, aby se těsto dobře provzdušnilo. Pokud nemáte robot, samozřejmě těsto zvládnete zadělat ručně. Nechte asi hodinu pod čistou utěrkou na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Krok 2: Zatím si připravte náplň: skořici smíchejte s cukrem. Troubu zapněte na 180 °C. Bojíte se kynutého těsta? 7 fíglů, s nimiž se vám vždy povede!

Krok 3: Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozválejte na asi 3 mm silný obdélník. Po celém povrchu ho potřete rozpuštěným máslem a posypejte skořicovým cukrem.

Krok 4: Poté obdélník podélně zaviňte jako roládu a krájejte z ní asi 3–4 cm široké rolky. Formu nebo zapékací misku vymažte máslem a rolky do ní vyskládejte tak, aby byl vidět řez. Příliš je na sebe nemačkejte, ale ani nemusíte dělat mezery, během pečení k sobě hezky skynou. Kdybyste je chtěli péct samostatně, pak šneky krájejte vysoké jen asi 2–3 cm a klaďte je volně vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Při dovinutí rolády okraj potřete vodou, ať se k sobě vrstvy těsta lépe přilepí a šneci se při dokynutí a pečení nerozvinou.

Krok 5: Šneky ve formě či na plechu nechte ještě asi deset minut kynout. Pak vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut dozlatova. Po vyndání nechte vychladnout.

Krok 6: Zatím si připravte cukrovou polevu. Moučkový cukr smíchejte s vanilkou a citronovou šťávou. Máte-li raději tmavé polevy, místo citronové šťávy použijte silnou kávu. Zchladlé pečivo pokapejte polevou a nechte zaschnout.

Oslovil vás skořicový moučník? Skořice je nejen úžasně zdravá, ale je to i skvělá příchuť nejednoho dezertu. Co takhle nejlepší skořicové sušenky ke kávě nebo trhací buchta s cukrem a skořicí? Výborné jsou i skořicové churros s čokoládou anebo listové rohlíčky s jablky a se skořicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek