Hlavní obsah

Mraky, déšť a někde i sníh! Co dělat první březnový víkend

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí už je pár týdnů skoro jako přes kopírák. Kromě občasných slunečných dní to je samý mrak, vítr, déšť, a někde dokonce sníh. Stejné to bude také o víkendu. Jak si i takové spíš pošmourné dny pěkně užít? Máme pro vás pár bezvadných tipů.

Článek

Meteorologové očekávají, že si od pátku do neděle moc sluníčka neužijeme. Snad s výjimkou nedělního dopoledne, kdy hlásí i polojasno, má být obloha převážně oblačná, zatažená a mraky pravděpodobně přinesou déšť, nad 600 metrů pak i sněhové vločky. V noci teploty klesnou místy až pod nulu, ale ve dne vyšplhají k osmi, v neděli dokonce prý až 12 °C. Při plánování víkendového programu se tedy rozhodně vyplatí nahlédnout do aktuální předpovědi počasí.

Zacvičte si pro dobrou věc

Chcete se hýbat a ještě podpořit nemocné? Přidejte se k pacientům s roztroušenou sklerózou, kteří se spolu se svými blízkými, lékaři i fyzioterapeuty zapojí do 24hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou. Letos se přidají lidé z 30 českých a slovenských měst – seznam míst, kde se cvičí, najdete na stránkách Maratonmars. Kde, co a jak dlouho budete provádět, záleží jen na vás: na výběr je např. kruhový trénink, zdravotní či balanční cvičení, pilates, plavání, ale také běh či výšlap. Zacvičit si lze i doma, jen to oznamte přes sociální sítě, aby pořadatelé o vaší účasti věděli. Akce začíná v pátek 6. 3. v 18 hodin a pražští účastníci budou mít základnu v tělocvičně Prague British International School v Libuši. Dobrovolné vstupné podpoří rehabilitaci pro nemocné. „Loni se akce zúčastnilo téměř 3 300 lidí a podařilo se vybrat 386 099 korun,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls, který akci organizuje. 

Foto: NF Impuls

Letošní Maraton s roztroušenou sklerózou nabídne v Praze třeba lekci jógy s Evou Vrbovou (na snímku)Foto: NF Impuls

Poznejte taje Indonésie

Váháte při plánování dovolené, protože nechcete riskovat, že vám ji překazí nějaký virus? Zajeďte si do Indonésie – bezpečně a třeba hned o víkendu. Celou rodinu to navíc vyjde jen na 200 Kč. Řeč je o výstavě Tajemná Indonésie – Tamtamy času, kterou najdete v libereckém Centru Babylon. Odhaluje taje ostrova Nová Guinea, Pacifiku a Šalamounových ostrovů a je největší svého druhu u nás. Najdete tu rituální totemy, štíty a masky a také autentickou stromovou chýši kmene Kombai. Výstava prezentuje materiály Jiřího Hanzelky (†82), Miroslava Zikmunda (101), Miloslava Stingla (89) i Rudy Švaříčka (58). V pondělí je zavřeno, jinak otvírají v 10 a zavírají v 18 hodin, základní vstupné je 100 Kč.  A kdyby vám nestačil výlet do Indonésie, můžete se inspirovat tipy na zajímavá místa v okolí.

Foto: Archiv výstavy

Atmosféra výstavy je zcela unikátní a dovolí vám nahlédnout do zatím tajemných a ne zcela objevených částí naší planety, kde dodnes žijí kanibalovéFoto: Archiv výstavy

Masopustní ochutnávka

V sobotu můžete poprvé v sezoně navštívit hrad Šternberk. Od 10 do 15 hodin na vás čekají dvě prohlídkové trasy: základní okruh Liechtensteinské sbírky a výběrový technický okruh Od kuchyně po půdu. Obě prohlídky končí v hradní kuchyni na ochutnávce masopustních specialit – některé jsou zdarma, jiné si lze koupit. Na hrad se můžete vypravit i v sobotu 14., 21. a 28. března. Na první okruh je základní vstupné 150 Kč, rodinné 400 Kč. Technický okruh stojí 130 a 340 Kč. A jaké další pozoruhodnosti najdete v starobylém městečku Šternberk? Nápovědu hledejte na této mapě.

Foto: Archiv hradu Šternberk

Všechny sobotní prohlídky končí v historické kuchyni. Můžete přesvědčit, že je stále schopná nabídnout hradním hostům spoustu dobrotFoto: Archiv hradu Šternberk

Jděte v noci na věž

Každou první sobotu v měsíci můžete prožít část noci ve výšinách – konkrétně na Bílé věži v Hradci Králové. Mezi 20. a 24. hodinou je možné obdivovat vyhlídku na noční město, unikátní skleněný model věže, starý zvon Augustin i původní hodinový stroj, který je dílem slavného konstruktéra Josefa Božka a pochází z roku 1829. Poslední prohlídka začíná hodinu před zavírací dobou a počet návštěvníků je omezen. Vstupné je 70 korun pro dospělého a 50 pro děti a na ochozu najdete dalekohledy, které fungují na deseti- a dvacetikoruny. Jestli si při pohledu na noční město rozhodnete pro jeho poznávání za světla, můžete využít mapu význačných turistických cílů.

Foto: Archiv webu Bílá věž

Elegantní model věže váží tunu. Vznikl lepením skleněných bloků a vytvořil ho novoborský Kolektiv AteliersFoto: Archiv webu Bílá věž

Prožijte Mrazivou krutost

Po necelém roce od českého vydání slavného debutu britské autorky Caz Frear Malé sladké lži vychází volné pokračování s názvem Mrazivá krutost – a opět jsou čtenáři nadšení. Na kriminalistku Cat Kinsellovou se obrátí nešťastný muž, protože se bojí pomsty své ženy, ovšem nechce prozradit žádné podrobnosti. Cat to považuje za pouhou manželskou roztržku a odkáže ho na místní policejní oddělení. Později se setkají znovu za mnohem nepříznivějších okolností: muž je zatčen za vraždu, ale není to jeho manželka, kdo je mrtvý… Jestli máte rádi poutavé příběhy plné zvratů a překvapení a dávná rodinná tajemství, pak je to tip právě pro vás.

Foto: Archiv firmy

Mrazivá krutost od nakladatelství Cosmopolis koupíte za 399 KčFoto: Archiv firmy

Už se těšíte na víkendové výpravy? Inspirujte se našimi výlety po Česku: 5 tipů, kam se letos podívat.

Načítám