Hlavní obsah
3,0
(400)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ve farmářském obchodě u nás na rohu prodávají fantastický mrkvový koláč. Kořeněný, vláčný, plný sušeného ovoce a ořechů a hříšně drahý. Dokud jsem si ho kupovala sama pro sebe „za odměnu“, tak to nebyl až takový problém, jenomže potom objevily jeho kouzlo děti a nákupy se začaly prodražovat. Nezbývalo než se pokusit recept reprodukovat, a to včetně „odlupovací“, svěže nakyslé polevy.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 280 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g mrkve
  • 1 hrst rozinek
  • 120 g vlašských ořechů
Ledová poleva
  • 180 g cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžička másla
Článek

Postup

01.

Do dortové formy kápněte lžičku oleje, vymažte ji a vyložte papírem na pečení – díky oleji papír lépe přilne. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte, rozinky opláchněte a nechte okapat. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

02.

Do mísy prosejte mouku s práškem na pečení, sodou, špetkou soli a kořením.

03.

V druhé míse prošlehejte olej s cukrem. Postupně přidávejte vejce a také pokaždé pořádně zašlehejte. Nakonec dejte do tekuté směsi vanilkový extrakt.

04.

Tekutou směs přidejte k mouce a stěrkou promíchejte jenom tak, aby se obě směsi spojily. Zlehka a rovnoměrně vmíchejte mrkev, rozinky a ořechy. Hotové těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut.

05.

Na polevu prosejte moučkový cukr. Přidejte citronovou šťávu, vodu a lžičku rozpuštěného másla a třete, až vznikne vláčná a hladká poleva. Hustotu případně dolaďte kapkou vody nebo lžící cukru.

06.

Hotovou polevu nalijte do středu vychlazeného koláče, plochým nožem rozetřete k okrajům a nechte volně stékat. Počkejte, než poleva zaschne, a servírujte.

Tip: Místo rozinek použijte sušené brusinky nebo jejich směs. Ke koření můžete přidat mletý hřebíček a špetku kardamomu.

Reklama

Související témata:

Načítám