Hlavní obsah

Mrkvový koláč

Hodnocení:
(255)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Ve farmářském obchodě u nás na rohu prodávají fantastický mrkvový koláč. Kořeněný, vláčný, plný sušeného ovoce a ořechů a hříšně drahý. Dokud jsem si ho kupovala sama pro sebe „za odměnu“, tak to nebyl až takový problém, jenomže potom objevily jeho kouzlo děti a nákupy se začaly prodražovat. Nezbývalo než se pokusit recept reprodukovat, a to včetně „odlupovací“, svěže nakyslé polevy.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto budete potřebovat
  • 280 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 200 g jemně mletého třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g mrkve
  • 1 hrst rozinek
  • 120 g sekaných vlašských ořechů
Na ledovou polevu si připravte
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžička másla
Článek

Postup

Krok 1: Do dortové formy kápněte lžičku oleje, vymažte ji a vyložte papírem na pečení – díky oleji papír lépe přilne. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte, rozinky opláchněte a nechte okapat. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku s práškem na pečení, sodou, špetkou soli a kořením.

Krok 3: V druhé míse prošlehejte olej s cukrem. Postupně přidávejte vejce a také pokaždé pořádně zašlehejte. Nakonec dejte do tekuté směsi vanilkový extrakt.

Krok 4: Tekutou směs přidejte k mouce a stěrkou promíchejte jenom tak, aby se obě směsi spojily. Zlehka a rovnoměrně vmíchejte mrkev, rozinky a ořechy. Hotové těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut.

Krok 5: Na polevu prosejte moučkový cukr. Přidejte citronovou šťávu, vodu a lžičku rozpuštěného másla a třete, až vznikne vláčná a hladká poleva. Hustotu případně dolaďte kapkou vody nebo lžící cukru.

Krok 6: Hotovou polevu nalijte do středu vychlazeného koláče, plochým nožem rozetřete k okrajům a nechte volně stékat. Počkejte, než poleva zaschne, a servírujte.

Tip: Místo rozinek použijte sušené brusinky nebo jejich směs. Ke koření můžete přidat mletý hřebíček a špetku kardamomu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama