Hlavní obsah

Nebrat na dovolenou! Jaká kosmetika by vám v létě mohla ublížit a co naopak zabalit s sebou

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Foto: Veles Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tak si to zkontrolujeme: opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, balzám na rty, mléko po opalování, ochrana vlasů, panthenol. Co ještě přidat do zavazadla na dovolenou? Stop. Teď je na čase přemýšlet, co naopak nechat doma.

Článek

Když dermatoložka Monika Arenbergerová v podcastu MUDr.ování vypočítávala, co by si narychlo zabalila na pobyt u moře, zmínila, že některá kosmetika se příliš se sluníčkem nesnese. Že se tak děje u určitých léků, víme. Některé jsou totiž fototoxické, což znamená, že obsahují látky, které se působením světla mění na nebezpečné pro naše tělo. Takové léky se v létě buď nepředepisují, anebo člověk, který je užívá, nesmí chodit na slunce. Jiné jsou „pouze“ fotosenzitivní, což znamená, že mohou, ale také nemusejí způsobit alergickou reakci.

Pokud jde o kosmetiku, občas se objeví doporučení nenanášet v létě parfém či toaletní vodu na holou pokožku. Ta citlivější by totiž mohla zareagovat zhnědnutím inkriminovaných míst, přičemž skvrn se můžete zbavovat i několik měsíců. Takový suvenýr si z dovolené přivézt nechcete. Vedle těchto celkem známých záležitostí je tady však kosmetika, která vám může způsobit podobné a dost možná ještě horší potíže.

Přírodní kosmetika vs. slunce

Slovo furanokumarin možná čtete poprvé, vězte ale, že v životě se s ním setkáváte často. Jsou to látky, jimiž se některé rostliny brání proti napadení bakteriemi nebo houbami, někdy dokonce i živočichy. Některé furanokumariny jsou pro zesílení účinku vybaveny mechanismem, díky kterému se toxicita obranné látky ještě zvýší, pokud se potkají s UV zářením. Nechvalně proslulý je v tomto směru bolševník, který dokáže při styku s lidskou pokožkou zanechat i mokvající puchýře.

Asi tušíte, kam míříme. V době, kdy máme ve velké oblibě přírodní kosmetiku, bylo jen otázkou času, kdy se nějaký ten furanokumarin přimotá do našeho kosmetického kufříku. Ačkoliv esenciální oleje, které jsou jimi nabité, používají dámy po staletí, teprve v sedmdesátých letech minulého století byla objevena jejich fototoxicita. To znamená, že ani oleje samotné, ale ani žádné kosmetické přípravky, které je obsahují, nesmí být používány na pokožku během opalování či jen pouhému vystavení se slunečnímu záření. Pokud ale přece jen na esenciální oleje nedáte dopustit, používejte je nejméně dvanáct hodin před tím, než vyjdete na slunce.

Foto: furanocoumarin, Shutterstock.com

Na dovolenou si sbalte krém s černým čajem Foto: furanocoumarin, Shutterstock.com

Limetu raději do koktejlu

Nikomu pravděpodobně nepůjde o život, přesto mohou alergické reakce na fotosenzitivní látky znepříjemnit dovolenou, a hlavně dočasně poškodit pokožku. Klasickou reakcí je spálenina, kopřivka nebo vyrážka. Někdo si dokonce může způsobit alergii na sluníčko, která ho bude doprovázet už celý život.

Které esenciální oleje mají, pokud jde o jejich toxickou reakci v závislosti na slunečním svitu, nejhorší pověst? Jsou to především bergamot, limeta (v mojitu nevadí!), hořký pomeranč, citron a grep. Jednoduše řečeno, všechny citrusové plody. Za normálních okolností mají jejich esenciální oleje famózní účinky na tělo i duši, ale nechte si je až na deštivé dny. A samozřejmě, čím citlivější máte pleť, tím opatrnější buďte. Než definitivně zacvaknete zámky kufru sbaleného na dovolenou, překontrolujte ještě jednou, zda některý z vašich oblíbených kosmetických přípravků neobsahuje zmíněné esenciální oleje. A pro jistotu ještě přihoďte antihistaminikum a dětský pudr bez parfemace, obojí případnou alergickou reakci na fotosenzitivní kosmetiku zmírní.

A co by si vlastně dermatoložka Monika Arenbergerová na dovolenou zabalila? „Určitě nějaký krém se zeleným čajem,“ prozrazuje v podcastu MUDr.ování. Paní doktorka samozřejmě dobře ví, co pleti prospívá. Zelený čaj má totiž silné antioxidační účinky, zklidňuje pokožku a vytahuje z ní nečistoty. Zároveň zlepšuje její elasticitu pokožky, takže je vhodný i v boji proti vráskám, jejichž hloubku a viditelnost redukuje.

Podcast si můžete pustit na Podcasty.cz, ve Spotify či Apple Podcast a na další díl se těšte každou středu v 11:00 na Proženy.cz

Reklama

Načítám