Hlavní obsah

Můžou být dva a i bez kosti hrozí zlomenina: zajímavosti, které (ne)víte o penisu

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Pták, klacek, péro… Mužskému přirození se říká různě, ale málokoho napadne, jak fascinující záležitost to je. Tato část těla nás stále překvapuje svým důmyslným mechanismem. Může mít dvojče? A za jak dlouho je schopný vstát?

Článek

Každý kousek se počítá! Britští vědci, jejichž závěry uveřejnil mezinárodní urologický časopis BJU International, odhalili díky výzkumu s více než 1 500 muži z různých kontinentů, že průměrná délka mužského penisu v klidovém stavu činí 9,16 centimetru, při erekci pak 13,12 centimetru. Délka je přitom jednou z hlavních veličin, kterou se veřejnost i výzkumníci zabývají. Většina lidí ví o ptáčku v trenkách překvapivě málo. Jaká tajemství ukrývá? Tohle jsou ta nejzajímavější!

Diphallus: dvojitý penis

Pár mužů na světě má dva penisy. Je to vzácný úkaz známý jako diphallus. Pravděpodobnost jeho výskytu je asi 1 : 5,5 milionu. Od prvního případu hlášeného v roce 1609, bylo zaznamenáno přibližně 100 případů. Ačkoli je možné, že oba penisy mají podobnou velikost a funkčnost, ve většině případů to tak není, jeden z nich je zakrnělý.

Pohled je to však vskutku zajímavý. Představte si dva klacky vedle sebe a pod každým jedno varle. A to je jen jedna z mnoha možných variant. Počet přidružených anomálií je mnoho, od dvojitého žaludu vycházejícího ze společného penisu až po úplnou duplikaci – včetně dvojitého močového měchýře. A to už je výzva pro lékařské kapacity z řad chirurgie.

Proč jim stojí ve spánku

Ne vždy stojí za erekcí vzrušení. Někdy může být příčinou ztopoření plný močový měchýř, který vyvíjí tlak na dolní část těla. Nebo taky stres, nevhodná poloha při sezení, ale i spánek. Muži obvykle dosáhnou čtyř až pěti erekcí za noc, a to během spánkové fáze REM. Mozek je během této doby aktivnější a vysílá chemické posly do nervů, které jsou napojeny na cévní systém penisu. Krev v návaznosti na to volně protéká do topořivých těles a dělá z leklé rybky dravou piraňu. A to v ultra rychlém tempu!

Jak dlouho potřebuje k erekci

V neztopořeném údu je zhruba 10 až 15 mililitrů krve, ale když se bambitka naplní, jedná se o 60 až 160 mililitrů krve. Platí, že u mladého zdravého muže se erekce dostaví během 10 až 15 vteřin! Za tu dobu si maximálně tak přepudrujete obličej.

Foto: Just dance, Shutterstock.com

S věkem se interval, který potřebuje penis ke ztopoření, prodlužujeFoto: Just dance, Shutterstock.com

Jsou muži spokojení s velikostí svého přirození? 

Z americké studie, uveřejněné v časopise Psychology of Men and Masculinity, které se zúčastnilo víc než 25 000 mužů od 18 do 65 let, vzešlo, že necelých 55 % účastníků je s velikostí svého penisu spokojeno, 45 % by si přálo, aby byl větší a 0,2 % respondentů by naopak uvítalo menší rozměry.

Zlomený penis

I když v penisu nejsou žádné kosti, je poměrně snadné ho při erekci „zlomit“. Když se ozve křupnutí, došlo k přetržení šlach a vaziva, kvůli kterému může nastat vnitřní krvácení. A pozor, závěry akademiků, kteří se zabývali vztahem mezi sexuální polohou a zlomeninami penisu, hovoří jasně. Nejrizikovější je psí pozice zezadu, kdy je žena na všech čtyřech. Aspoň tak se to píše v magazínu Journal of Impotence Research. Obezřetní však buďte i při poloze na koníčka. Stačí se trochu rozvášnit, nešikovně předklonit nebo zaklonit a už jste adepti na lékařskou pohotovost. „Zlomenina“ se léčí obklady a sexuální abstinencí a většinou nemá žádné následky.

Podle čeho odhadnete velikost penisu

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není velikost penisu spojena s velikostí obuvi. Jestli chcete vědět, jak na tom muž je, všímejte si jeho prstů. V odborné publikaci Asian Journal of Andrology se píše, že čím kratší je mužský ukazováček vzhledem k prsteníčku, tím delší bývá jeho penis. Proč tomu tak je? Předpokládá se, že oba tyto faktory nějak souvisí s předčasným vystavením vysokým hladinám testosteronu. Zároveň prý platí, že mezi ty obdařenější patří vyšší a hubenější kluci (to tvrdí studie, vaše zkušenost ale může být přesně opačná).

Reklama

Načítám