Hlavní obsah

Číslo popisné? Vyrobte si ho vlastnoručně a na míru!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete dát k vchodovým dveřím či brance číslo bytu či popisné číslo, ale obyčejná strohá tabulka vám nevyhovuje? Vyrobte si ji tedy sami! Anebo ji vytvořte jako originální dárek pro šťastné majitele nové nemovitosti.

Článek

Číslo popisné nemusí být jen nudná tabulka s číslem – může být originální ozdobou vchodu, branky nebo dveří. Věnujte její výrobě trochu času a fantazie a využijte přitom materiál, který máte doma. Výsledek tvoření o vás může hostům i něco prozradit: třeba že milujete rybaření, jste romantické duše nebo vám vyhovuje přírodní farmářský styl. Pokusíme se vás trochu inspirovat.

3D číslo z natlučených hřebíků

Zbytek prkna, pár větších hřebíků s hlavičkou, kladívko a provázek nebo tenký drátek – z toho během chvíle vytvoříte 3D číslo popisné. Na prkno potřebné velikosti, ideálně ošetřené proti vlhkosti, aby se nekroutilo, nakreslete tužkou obrys číslice. Čím větší mají být, tím větší hřebíky použijte. Čísla udělejte „strohá“ a jejich obrys pobijte hřebíky tak, aby mezi jejich hlavičkami byla jen malá mezera na protažení provázku nebo drátku. Až budete mít obrys z hřebíků, natlučte do něj další hřebíky způsobem cikcak a omotejte je provázkem nebo drátkem – lze ho protahovat pravidelně a tvořit vzor, anebo motat, jak vás napadne.

Foto: Eva Malúšová

Efektní, ale jednoduché – to je číslo z hřebíkůFoto: Eva Malúšová

Číslo ve věnci na dveřích

Jste zvyklí mít na vchodových dveřích nebo brance věnec? Nevzdávejte se ho. Stačí koupit kovové číslice, vyřezat je ze dřeva nebo vyrobit z moduritu. Čísla můžete napsat i na prkénko a připevnit ho přes střed věnce – všechno záleží jen na vás. Věnec lze dozdobit květinami ze zahrádky, ale klidně i umělými. My jsme věnec vyrobili z vrbových proutků a kovové číslice jsme dozdobili bílými puntíky, které se hodí k levandulovým kvítkům (a jestli vám levandule zbyde, použijte ji na limonádu a krásné letní dekorace).

Foto: Eva Malúšová

Základ věnce a čísla se po celý rok nemění. Ostatní dekorace lze dávat jiné podle sezonyFoto: Eva Malúšová

Číslo pro rybáře

Máte v rodině rybáře? Udělejte mu radost číslem ve tvaru rybky. Můžete každé číslici věnovat jednu rybku, anebo ze dřeva vyříznout pořádného „macka“ a číslo popisné do něj vepsat celé.

Potřebujete jen dost velké prkno: namalujte na něj tužkou základní tvar ryby, vyřízněte pilkou a barvou na něj napište číslo popisné. Jak vidíte, není třeba rybu nějak detailně dokreslovat, nicméně ji ošetřete bezbarvým lakem proti vlhkosti. Pak rybu či ryby přivažte za ocásek provázkem ke klacíku, který může připomínat udici. (Svého rybáře také potěšíte, když si pořídíte módní rybářský klobouček. Anebo mu z jeho úlovků uvařte pravé halászlé.)

Foto: Eva Malúšová

Čím vyšší číslo popisné, tím víc rybiček vám musí uvíznout na „udičce“Foto: Eva Malúšová

Plastické číslo ze zbytků barev

Netroufáte si napsat jednotlivé číslice, protože si nejste jisti, že byste to dokázali rovně, pevně a bez oprav? Obrys si nakreslete na dřevo (a klidně i na kov nebo hezký plast) tužkou a potom ho postupně vyplňte barevnými tečkami – počet odstínů je jen na vás. Je to snadné a ještě hravé. Použijete-li dřevo, pak se vyplatí závěrečný nátěr bezbarvým lakem, který materiál i číslo ochrání před vlhkostí.

Foto: Eva Malúšová

Na výrobu čísla popisného můžete využít i zbytky barevFoto: Eva Malúšová

Číslo jako na farmě

Líbí se vám farmářský styl, který se nebojí ani „obnošeného“ vzhledu? Pak si vyrobte dřevěnou vývěsku a číslo na ni jednoduše napište barvou – a pusťte se třeba i do obrázku pro doplnění. Rozhodně sáhněte po použitých prknech s patinou a s různými prasklinami či otvory po hřebících – dodají výsledku náležitý šmrnc. Výsledek můžete přelakovat, ale spíš ani nemusíte, protože změny barvy dřeva jsou v tomto případě žádoucí. Dřevěnou desku zavěste, nebo ji opatřete nožkami, které zapíchnete na určené místo.

Foto: Eva Malúšová

Do předzahrádky, truhlíku, ale klidně i na plot můžete dát dřevěnou „vývěsku“Foto: Eva Malúšová

Číslo ze samotvrdnoucí hmoty

Máte na tabulku s číslem popisným nebo číslem bytu místo jen na vstupních dveřích nebo úzkém sloupku? Jestli tíhnete k romantice, můžete si vyrobit „zahrádku“ na míru a čísla do ní zakomponovat. Použít lze speciální hmotu, která tvrdne na vzduchu. Koupíte ji v papírnictví nebo potřebách pro výtvarníky. V hnědé variantě vypadá jako pálená hlína a po vytvrdnutí má i podobnou konzistenci.

Schválně jsme části obrázku nabarvili a kus nechali bez nátěru, abyste viděli, jak to může vypadat. V každém případě doporučujeme po dokončení natřít bezbarvým lakem. Obrázek s číslem můžete opatřit otvory na přivrtání nebo ho nalepit na vhodné místo.

Foto: Eva Malúšová

Menší deska s číslem, která vypadá spíš jako keramický obrázek, se hodí na vchodové dveřeFoto: Eva Malúšová

Na dveřích nemusí být jen číslo popisné, ale i jiná krásná dekorace.  Podívejte se, jak neuvěřitelně snadno lze vyrobit perfektní věnec.

Související témata:

Načítám