Hlavní obsah
3,0
(30)
Foto: Kenwood

Foto: Kenwood

Je svěží, je lehká, je snadná a k Velikonocům bezpochyby patří! Nádivku si ale můžete udělat i jindy během roku, hotovou ji máte za chvíli a suroviny na ní najdete skoro vždycky doma.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 formy o průměru 24 cm
  • 4 ks vejce
  • 5 ks starého rohlíku
  • 2 lžíce másla
  • citronová kůra
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst kopřiv
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml mléka
Článek

Postup:

01.

Předehřejte si troubu na 200°C. Pečivo pokrájejte na kostičky (ideální je tři dny staré) a pokud chcete ještě vylepšit chuť nádivky, orestujte jej na másle, jako když připravujete krutonky do polévky. Orestované pečivo dejte do velké mísy spolu s mandlemi (nejlepší jsou plátky mandlí, případně je trochu pokrájejte), citronovou kůrou, velkou hrstí kopřiv (ale použít můžete cokoli zeleného, jako je libeček, velkolistá petržel, špenát), pepřem a popřípadě muškátovým oříškem. 

02.

Mléko smíchejte se žloutky a z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Nezapomeňte na pravidla, která pomohou ušlehat sníh opravdu kvalitní. Mísa i metlička musejí být absolutně odmaštěné, špetka soli nebo pár kapek citronu také pomohou. Bílky šlehejte ze začátku velmi pomalu a buďte trpělivý, protože pomalé šlehání zaručí tvorbu co nejmenších bublinek, tedy i pevnější membránu, které zajistí stálejší a pevný sníh. Chce to trpělivost, ale vyplácí se i u pečení bílkových dezertů jako je Pavlov, Meringue a tak dále.

03.

Směsí mléka a žloutků pokropte pečivo a opatrně vmíchejte ušlehané bílky. Nádivku přesuňte do máslem vymazaného menšího pekáčku. A pečte v předehřáté formě 30 minut do zlata.

Foto: Kenwood

Tato nádivka je hotová raz dva a bez masa je lehkáFoto: Kenwood

Jestli vám v této nádivce něco chybí, zkuste tu tradiční nádivku s uzeným masem. A kromě tradičních velikonočních receptů, jako jsou jidáše, mazanec či beránek, zkuste letos i něco jiného, třeba barevné piškotové řezy.

Reklama

Související témata: