Hlavní obsah

Nádor pohrudnice neboli mezoteliom. Ne příliš častá, ale agresivní a špatně léčitelná choroba

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Nádor pohrudnice se objevuje velmi výjimečně, jde ale o onemocnění velmi agresivní a špatně reagující na léčbu. Nejčastěji jím onemocní lidé, kteří byli v nějakém kontaktu s azbestem. Ten se používal zejména v druhé polovině 20. století ve stavebnictví.

Článek

Mezoteliom vzniká na pohrudnici (blána, která pokrývá povrch plíce), výjimečně může vzniknout z buněk pobřišnice či osrdečníku. Nádor může být nezhoubný, pak nesouvisí s vystavením organismu azbestu, jde jen o zesílení pohrudnice, které obvykle nemá žádné příznaky.

Zhoubný nádor kromě pohrudnice často zasahuje i okolní orgány, jako jsou plíce, bránice nebo i srdce. Nemá ale tendenci k metastazování do vzdálenějších orgánů.

Příznaky

Nemoc se projevuje zejména dýchacími potížemi, jako je suchý, dráždivý kašel nebo dušnost, a bolestí na hrudi. Nemocný celkové neprospívá, ztrácí chuť k jídlu, hubne, může být anemický. Později i vykašlává krev a trpí nočním pocením.

Nejčastěji jím onemocní lidé, kteří byli v nějakém kontaktu s azbestem, a to i několik desítek let poté. Negativní účinky azbestu na zdraví nespočívají v jeho chemickém působení, ale v mechanickém dráždění vnitřních tkání. Najdete ho i dnes zejména ve staré střešní krytině eternit, používal se také jako obklad. Nyní je jeho výroba i použití v celé Evropské unii zakázána, už od poloviny 80. let se totiž ví o jeho karcinogenním účinku.

Foto: Logtnest, Shutterstock.com

Na odstranění azbestu je potřeba vždy zavolat odborníky ze specializovaných firemFoto: Logtnest, Shutterstock.com

Azbestová vlákna se mohou dostat do plicních sklípků, kde mohou být spouštěcím faktorem nádorového onemocnění. Třikrát častěji jím onemocní muži, a to obvykle mezi 50.–70. rokem života. Ne každý, kdo se dostal s azbestem do kontaktu, musí ale onemocnět. Záleží na dědičných dispozicích i na imunitě.

Inkubační doba

Od chvíle, kdy se člověk dostal do kontaktu s azbestem, až do propuknutí nemoci obvykle uplynou desítky let.

Léčba

Léčba závisí na stádiu nemoci a stavu pacienta, používá se kombinace chirurgického zákroku a následné chemoterapie a radioterapie (ozařování). Pokud je možné úplné odstranění nádoru, je naděje na vyléčení velká.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Zachycení nemoci v časném stadiu nabízí lepší možnosti léčbyFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vyšetření

Provádí se rentgen hrudníku, případně počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance, odběr vzorku z nádoru (biopsie), popřípadě pozitronová emisní tomografie (PET).

Komplikace

Nejčastější komplikací mezoteliomu je výpotek v hrudní dutině, který tlačí na plíce. Výsledkem bývají potíže s dýcháním a zhoršení stavu pacienta. Později může docházet i k útlaku srdce a hrudních cév. Pak nastávají i potíže s oběhem a nedostatečným zásobováním organismu okysličenou krví.

Prevence

Zásadní je, aby se organismus nedostal do kontaktu s azbestem, proto je ho třeba odborně odstranit ze staveb. Azbest byl a je nebezpečný například i pro rodinné příslušníky lidí pracujících na stavbách, kteří přinesli azbestová vlákna domů na svém oblečení.

Nádor pohrudnice

  • Jiné názvy - Mezoteliom
  • Popis - Nádorové onemocnění pohrudnice
  • Příznaky - Dýchací potíže, kašel, dušnost, ubývání na váze
  • Inkubační doba - 20–50 let od kontaktu s azbestem
  • Léčba - Chirurgická, chemoterapie, radioterapie
  • Smrtnost - Asi 75 procent pacientů v prvním nebo druhém stádiu choroby se dožijí 5 let od objevení rakoviny. Pokud se ale jedná o vyšší stádia, pacienti se dožívají průměrně jednoho roku od stanovení diagnózy. Velmi ovšem záleží na konkrétním pacientovi.
  • Prevence - Nevystavovat se působení azbestu

Reklama

Načítám