Hlavní obsah

Test okultního krvácení? Nejde jen o test na rakovinu!

Foto: SewCream, Shutterstock.com

Foto: SewCream, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krev ve stolici bere většina lidí jako jasný příznak rakoviny střev, takže není divu, že je vyděsí. Co to opravdu znamená a jak postupovat, pokud ji objevíte nebo když je váš test okultního krvácení pozitivní?

Článek

Rakovina tlustého střeva. To je většinou první, co člověka napadne, když objeví krev ve stolici. Ovšem není to tak jednoznačné. Krev tam může být z mnoha jiných důvodů a ne jen jako signál nádoru. Jiná věc ovšem je, že ne každé krvácení je okem viditelné. A protože neznatelné množství krve ve stolici může znamenat různé – i závažné – problémy, je dobré provést občas test na okultní (skryté) krvácení.

Rakovina tlustého střeva

Češi patří ve statistikách výskytu kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku, na přední příčky ve světě. Každý rok je diagnostikována přibližně u 8 000 nových případů. Nejohroženější jsou muži nad 50 let, ale stále častěji postihuje muže i ženy starší 40 let. Příčinou onemocnění jsou změny střevních buněk v důsledku špatného životního stylu, hlavně nezdravého jídelníčku, výrazným dílem k tomu přispívá i dědičnost. Poměr je asi 85 ku 15 procentům, životní styl je tedy zásadní. Riziko zvyšuje kouření, sedavý způsob života, obezita nebo větší konzumace alkoholu, především piva.

Prevence rakoviny střeva: vláknina i testy

Prevence onemocnění začíná u změny jídelníčku. „Například dostatek vlákniny ve stravě je zcela nesporným preventivním opatřením kolorektálního karcinomu. Doporučené množství vlákniny pro dospělé je 30 gramů denně a zajistí ho jen dostatečné množství ovoce, zeleniny, celozrnných produktů nebo luštěnin,“ říká nutriční terapeutka Jitka Jirků z kliniky Canadian Medical.

Součástí prevence jsou i pravidelné testy na okultní krvácení – od 50 do 55 let ho v jednoročním intervalu hradí pojišťovna, později ve dvouletém intervalu. Lékaři někdy volí jako variantu screeningu i kolonoskopii.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Pokud to s prevencí rakoviny tlustého střeva myslíte vážně, pak je zapotřebí do jídelníčku dodat dostatek vlákninyFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Jaké příznaky nepodceňovat

Příznaky karcinomu tlustého střeva a konečníku nemusíte dlouho zpozorovat nebo je lze snadno přisoudit něčemu jinému. Jde o častý nebo dlouhodobý průjem, střídání průjmu a zácpy, bolesti břicha nebo křeče, únavu, slabost a hubnutí. Dalším symptomem je krev ve stolici, ovšem ta může být okem neviditelná a může ji prokázat právě jen příslušný test. „Ten dokáže s velkou pravděpodobností odhadnout i rozsah krvácení. Je zapotřebí ho absolvovat pravidelně, protože čím je případný nádor zachycen dřív, tím větší jsou možnosti léčby a šance na úplné vyléčení,“ vysvětluje MUDr. Marek Antoš z laboratoře Synlab.

Máte pozitivní test na okultní krvácení?

Jestliže test krev ve stolici prokáže, rozhodně to neznamená, že máte rakovinu. Příčinou může být vnitřní poranění, hemoroidy nebo zánět střev a žaludeční vředy. Proto je při kladném výsledku třeba absolvovat další vyšetření u gastroenterologa nebo internisty. Jen na uklidněnou, o karcinom se při zjištění krve ve stolici jedná u asi 2–10 % případů, o nezhoubný nádor zvaný polyp jde až ve 30 % případů.

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Test na okultní krvácení si můžete udělat i doma. Po padesátce patří jednou za rok mezi pojišťovnou hrazenou prevenci Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Jak provést domácí test okultního krvácení

Test skrytého krvácení je jednoduchý a bezbolestný, přesto není mezi pacienty oblíbený. Je u něj zapotřebí odebrat vzorek stolice, což dělá některým problém, stejně jako „něco takového“ nosit do laboratoře. V takovém případě se hodí vědět, že v lékárně lze koupit test, který si uděláte doma, a orientační výsledek znáte do pár minut. Nezapomeňte, že i kdyby byl test pozitivní, není to důvod k panice. Objednejte se u svého praktika a domluvte se s ním na dalším postupu.

Na rozdíl od dřívějších testů není dnes už třeba vynechávat určité druhy potravin, které by mohly zkreslit výsledky. Moderní testy nejsou závislé ani na tom, jaké léky užíváte. Zásadní je, aby se stolice před odběrem nedostala do styku s vodou. Test není vhodný pro ty, kteří mají potvrzené hemoroidy, ani v době menstruace, obojí by mohlo test ovlivnit.

Reklama

Načítám