Hlavní obsah

Co nás naučila karanténa? Méně nakupovat a vylepšovat byt!

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa a omezení běžného života kvůli koronaviru, to je realita, se kterou jsme se museli v posledním roce vyrovnat. I když to nebylo a není nic moc, lze na tom najít i momenty, které mohou být k užitku.

Článek

Život není černobílý, takže i na karanténě nebo nuceném pobytu doma se dá najít něco pozitivního. Jestli jste to ještě neobjevili, pomůžeme vám. Co vás lockdown a omezení mnoha aktivit mohly naučit?

1. Zvládnout to na dálku

Počítač a internet začali díky karanténním opatřením využívat i ti, kteří si od nich dosud drželi odstup. Na dálku se lidé naučili nejen pracovat, učit se a nakupovat, ale i vyřídit si mnoho věcí, které dřív museli řešit osobně. Videohovory využívají nejen přátelé a rodiny, ale i firmy při poradách nebo náboru nových zaměstnanců. Přes video lze ukázat pojišťovně škody – třeba vytopenou koupelnu, prohlédnout si byt nabízený realitkou, stejně jako výstavu, zámeckou zahradu či zoo. Přes počítač lze „docházet“ na kroužky nebo kurzy, najít si partnera, podívat se na divadelní představení a koncert, můžete tak konzultovat s lékařem nebo absolvovat psychoterapeutické sezení.

2. Nakupovat v e-shopech

Nutnost naučila zákazníky kupovat na dálku mnohem víc i potraviny a objednávat si jídlo v restauraci. Víc se seznámili s tím, jaká mají jako spotřebitelé při internetových nákupech práva a jak lze vrátit nebo reklamovat zboží. Podle průzkumů se změnila i skladba nákupů. Lidem prý začalo záležet víc na zdraví, duševní pohodě a mají větší odpovědnost k životnímu prostředí. „Pandemie pravděpodobně v příštích deseti letech vytvoří období udržitelnější a zdravější spotřeby, kdy budou lidé více přemýšlet o vyvážení toho, co kupují a jak tráví svůj čas, s otázkami udržitelnosti,“ tvrdí Oliver Wright, generální ředitel společnosti Accenture.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Zavřené obchody znamenají nutnost nakupovat na internetu – i pro ty, kdo se tomu zatím vyhýbaliFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Najít si nové koníčky

Bez neomezeného kontaktu s ostatními získali mnozí více času. Někteří oprášili základy háčkování nebo pletení, jiní začali zahradničit nebo malovat, další se pustili do sestavování rodokmenu... „Lepší je se na celou aktuální situaci podívat jako na výzvu a prostor k tvoření něčeho nového a neobvyklého. Můžete se začít učit francouzštinu anebo podnikat on-line či cokoliv vás napadne. Hlavně nestagnujte a nepropadejte černým myšlenkám,“ radí mentorka Denisa Jedličková.

4. Cvičit doma

Zavřené tělocvičny a fitness centra mnoho aktivních lidí donutily chodit víc na procházky, běhat i v zimě venku nebo se protáhnout po svém. „Zacvičit si můžete snadno i doma, ať podle videa, nebo v on-line lekci s trenérem,“ navrhuje trenér Radek Laci, který na internetu nabízí například cviky na ztuhlá záda. Na domácí sportování je ideální jóga nebo posilování s vlastní vahou, můžete si vybavit i vlastní domácí posilovnu.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Cvičit doma na koberci? S on-line trenérem nebo radami z videa to jde lépe!Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

5. Číst knížky a dávat je dál

Odvést myšlenky a relaxovat, to mnoha lidem přináší čtení. Možná jste při té příležitosti udělali pořádek v knihovně. Vyřazené publikace nevyhazujte! Dejte je do knihobudek, nabídněte je místní knihovně nebo je prodejte. „Nejlépe se prodávají knihy z posledních 30 let. Ty z doby socialismu, které vycházely ve velkých nákladech, se prodávají hůře, s výjimkou světové a české klasiky. Vyhraďte si poličku na nově přečtené knihy a třeba jednou za rok zvažte, jestli je budete chtít ještě jednou číst. Pokud ne, pošlete je dál co nejdřív a udělejte si prostor na nové,“ radí Pavel Pekař z antikvariátu Knihobot.

6. Přestavět byt 

Trávit celé dny doma znamená víc času si všimnout i toho, co jindy přehlížíte. Otlučené stěny, prasklé dlaždice, prošlapaný koberec, spousty lapačů prachu na policích... Karanténa se pro mnohé stala časem oprav, změn, rekonstrukcí, ale i důkladného úklidu a řádného protřídění věcí v bytě i v šatníku. A tím děláte to nejlepší nejen pro prostředí, v kterém žijete, ale i pro psychiku.

Co nám dal rok 2020? 5 lekcí, za které možná budeme jednou vděční!

Reklama

Načítám