Hlavní obsah

Návaly horka? Na vině může být porucha štítné žlázy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormony štítné žlázy ovlivňují metabolismus, krevní oběh a tlak, srdeční frekvenci, dýchání, funkci střev, mají vliv na výkonnost nervů a svalovou vzrušivost. Hypertyreóza je nemoc, při které vylučuje štítná žláza více hormonů, než je potřeba.

Článek

Zvýšená funkce štítné žlázy postihuje zhruba dvě procenta populace a týká se více žen než mužů. Příčinou onemocnění je zvětšení štítné žlázy, ve které jsou přítomny uzly (adenomy), může k němu dojít ale i následkem autoimunitního onemocnění zvaného Graves-Basedowova nemoc.

Příznaky

Potíže mají různou intenzitu, čím je člověk starší, tím bývají méně nápadné. U pacientů dochází ke zrychlení metabolismu, mohou ubývat na váze a mít návaly hladu. Objevuje se zrychlená srdeční frekvence, zvýšený krevní tlak, kůže je teplá a zpocená, pacient může trpět návaly horka a nesnášenlivostí vysokých teplot.

K dalším příznakům patří psychické změny jako poruchy nálad, únava, neklid, plačtivost, neschopnost se soustředit, ale také usnout.

Může dojít také k vypadávání vlasů, zhoršení stavu nehtů a naopak k nadměrnému růstu ochlupení. Hormonální nerovnováha má vliv i na poruchy menstruačního cyklu a v těhotenství na vyšší riziko potratů.

Štítná žláza může být zvětšená (struma), u Graves-Basedowovy choroby se objevuje také typické nepřirozené „vypoulení očí“.

Foto: Andriy Blokhin, Shutterstock.com

Graves-Basedowova nemoc se projevuje také typickým vypoulením očí. V krajním případě je dokonce pacient není schopen při spánku zavřítFoto: Andriy Blokhin, Shutterstock.com

Inkubační doba

Doba, kdy se projeví příznaky nemoci, závisí na věku a také na původu onemocnění.

Léčba

Nemoc se léčí pomocí léků snižujících tvorbu hormonů, přidávají se také léky zpomalující srdeční frekvenci. V některých případech se štítná žláza chirurgicky odstraní, pak je třeba hormony štítné žlázy dodávat do těla ve formě tablet. V některých případech je vhodné použít radioaktivní jód, který činnost štítné žlázy částečně omezí.

Vyšetření

Diagnóza se stanovuje na základě příznaků popsaných pacientem a na základě vyšetření krve, které zjistí zejména hladinu hormonů štítné žlázy. Kromě toho se provádí ultrazvuk štítné žlázy. Léčba patří do rukou endokrinologa.

Komplikace

U těžkého záchvatu hypertyreózy může dojít k poruchám srdečního rytmu i k selhání srdce.

Prevence

Nemoci nelze snadno předejít, je vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu včetně péče o psychické zdraví.

Zvýšená funkce štítné žlázy

  • Popis nemoci - Nemoc štítné žlázy
  • Příznaky - Psychické potíže, bušení srdce, průjmy, hubnutí
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Léky na snížení produkce hormonů štítné žlázy (tyreostatika), radioaktivní jód, betablokátory
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, neléčená ale může komplikovat zdravotní stav na mnoha úrovních.
  • Prevence - Nemoci nelze snadno přecházet, důležité je dodržovat zdravý životní styl a vyhýbat se stresu.

Načítám