Hlavní obsah

Aby štítná žláza fungovala: co pro to můžete denně dělat?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Její zdraví je klíčové pro regulaci nálady, hmotnosti, metabolismu i hormonů. Štítná žláza je sice malá, ale role, kterou v organismu hraje, je ohromná. S péčí o ni pomohou správné návyky. Na co byste neměli zapomínat?

Článek

Štítná žláza se nachází v přední části krku a odpovídá za zdraví celého organismu. Hormony, které vylučuje, ovlivňují všechny buňky: podílejí se na činnosti kardiovaskulárního, imunitního, reprodukčního i nervového systému, účastní se metabolismu tuků, sacharidů i bílkovin a udržují tělesnou teplotu i vápník v kostech.

Poruchy v činnosti štítné žlázy se tak mohou projevit jak na fungování ostatních orgánů, tak na problémech s plodností či při hubnutí. Ženy na ně přitom trpí až osmkrát častěji než muži. Aby bylo možné všem těmto potížím předejít, je dobré o štítnou žlázu pečovat, jak jen to jde. Jaké zvyky vám v tom pomohou?

1. Udržujte si váhu

Podle studií trpí na sníženou funkci štítné žlázy (= hypotyreóza) nejvíce jedinci s BMI nad 40. Za to zřejmě může estrogenová dominance, která nastává, když množství tělesného tuku přesáhne 28 procent. Čím více tuku totiž v organismu máte, tím více estrogenu produkuje, což se vedle nadýmání, nespavosti, ztráty chuti na sex, padání vlasů a neplodnosti může projevit i na snížené činnosti štítné žlázy. Proto se vyplácí udržovat zdravou hmotnost (= BMI mezi 18,5 a 25) vhodnou stravou a pravidelným pohybem.

Foto: PattyPhoto, Shutterstock.com

BMI nad 40 zvyšuje riziko hypotyreózy i neplodnostiFoto: PattyPhoto, Shutterstock.com

2. Hlídejte dostatek jodu

Důležitý stopový prvek jod je nezbytnou součástí hormonů, které štítná žláza produkuje, proto je nutné zajistit jeho dostatečný příjem. Mezi potraviny bohaté na jod patří vedle jodované nebo mořské soli hlavně mořské ryby, které by se měly jíst alespoň dvakrát týdně. A zkusit můžete i mořské řasy. „Denní doporučené dávka jodu je 150 až 200 mikrogramů,“ říká biochemička Michaela Bebová. K jeho doplnění tak stačí třeba i dva loky minerálky Vincentky.

3. Zařaďte avokádo, arašídy a mandle

Vedle jodu se na tvorbě hormonů štítné žlázy významně podílí také aminokyselina tyrosin. Není sice esenciální, a tělo si ji tedy dokáže vytvořit, její mírně zvýšený příjem však nemůže uškodit. Zejména když má někdo potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Tyrosin najdete nejeden v avokádu, arašídech a mandlích, ale také v mléčných výrobcích.

4. Posilujte

Cvičení s váhou vlastního těla a intervalový trénink představují ideální způsob, jak udržovat svalstvo a společně s ním i optimální funkci metabolismu, která podporuje normální činnost štítné žlázy. Pravidelný pohyb navíc pomáhá regulovat činnost hormonů, jež žláza produkuje.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Avokádo je nejen zdrojem zdravých tuků, ale i aminokyseliny tyrosinuFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

5. Věnujte se koníčkům

Autoimunitní poruchy, mezi něž se často řadí i potíže se štítnou žlázou, se podle vědců často objevují po silných stresorech. „Souvislost chronického stresu a psychosomatických onemocnění je prokázána. Každé takové onemocnění se na úrovni těla projevuje jak hormonálně, tak i v činnosti orgánů,“ potvrzuje psycholožka Alexandra Hrouzková.

Proto je moudré naučit se pracovat se stresem. Věnujte se činnostem, při nichž se dokážete uvolnit. Může se jednat o zpěv, poslech hudby, četbu, malování, tanec, jógu nebo meditaci. „Každý člověk potřebuje něco jiného a je na každém, aby se se naučil znát své pocity a z nich plynoucí potřeby. S tím může účinně pomoct psychoterapie,“ říká Alexandra Hrouzková.

Reklama

Načítám