Hlavní obsah

Nebaví vás věnce? Vyměňte je za lívanečník nebo kornout

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Rádi byste si vyrobili podzimní nebo zimní dekoraci na dveře, na okno nebo do bytu na stěnu, ale už vás nebaví věnce? Máme pár tipů, které je lehce zastoupí. Jsou snadné, originální a levné.

Článek

Zkoušíte rádi něco nového, takže jste se rozhodli, že vaše dekorace na podzimní a zimní období tentokrát nebudou ve tvaru věnce? Anebo krásný věnec už máte a teď chcete ještě něco jiného? Pak byste mohli ocenit pár tipů, které jsou z dostupných a levných surovin.

Větev jako dekorace: na dveře i na okno

Vnímáte podzim spíš jako uplakané a smutné období? Rozsvítí vám ho závěs plný červených a oranžových odstínů. Stačí na procházce ulomit silnější větev a pak na ni tavnou pistolí nebo drátkem připevnit barevné listí a květy, které jsou právě teď aktuální, například chryzantémy. Obojí může být umělé, ale listí klidně nasbírejte a usušte (zatížené mezi vrstvami papíru). Aby se dala větev pověsit, přivažte na ni velkou, zářivě červenou stuhu a nebojte se ji dozdobit třeba pár listy. Jestliže nechcete umělé květiny, použijte sušené hortenzie nebo větvičky se šípky.

Foto: Greta Blumajerová

Výrazné barvy upoutají pozornost a udělají i z podzimu veselé obdobíFoto: Greta Blumajerová

Ozdobný kornout na květiny a větvičky

Místo věnce můžete na dveře nebo zeď pověsit kornout plný větviček, listí a travin. Vystřihněte trojúhelník z kartonové krabice a polepte ho zkroucenými pruhy přírodního hnědého balicího papíru – můžete na to použít tavnou pistoli. Pruhy však nelepte až k hornímu okraji trojúhelníku, ponechejte si tam asi pět centimetrů místa: tavnou pistolí sem nalepte větvičky a ostatní suroviny. Přilepené konce větviček a listí nakonec překryjte posledními dvěma či třemi řadami stočeného papíru. Baví vás to? Naučte se triky s tavnou pistolí.

Foto: Greta Blumajerová

Do kartonu udělejte dírku a provlékněte jí provázek, abyste měli kornout za co zavěsitFoto: Greta Blumajerová

Dekorace s větvemi a jehličím

Upravovali jste s podzimem zahrádku a zbyly vám vrbové větve nebo jiné tenké větvičky? Použijte je na výrobu ozdobného čtverce. Skvěle poslouží místo věnce a můžete ho dozdobit jehličím, šiškami i ořechovými skořápkami. Každá strana je ze tří kousků kroucené vrby, a aby držely pohromadě, jsou svázané nití. Pak z větvičkových stran vytvořte čtverec: v rozích je spojte provázkem a zpevněte tavnou pistolí. Aby spoje nebyly vidět, lze na ně přilepit třeba skořápky. Není to nijak složité, ale jestli si na to netroufáte nebo nemáte po ruce vhodné větve, klidně jako základ dekorace použijte rám od obrázku nebo fotografie. Vazbu můžete udělat ryze v přírodních barvách a k dozdobení použít třeba výraznější plody šípku.

Foto: Greta Blumajerová

Rámeček z větviček (i ten kupovaný), můžete zavěsit za jeden rohFoto: Greta Blumajerová

Dekorace ze šišek a mechu

Zastánci přírodního stylu si mohou nazdobit větvičku tak, aby vypadala skoro jako čerstvě přinesená z lesa – jen s použitím šišek, mechu a režného provázku. Provázek k šiškám přilepte tavnou pistolí, a dokud je hmota teplá, zakryjte spoj mechem a mašlí z provázku. Pak šišky přivažte k větvičce a celou větev ještě polepte kousky mechu, aby vypadala jako porostlá – i na to je nejlepší tavná pistole. Jako třešničku na dortu můžete nahoru posadit ptáčka. Víte, že ze šišek můžete udělat i květiny?

Foto: Greta Blumajerová

Závěs se šiškami vynikne na jednobarevné zdi. Můžete ho doplnit výraznými listy nebo šípkyFoto: Greta Blumajerová

Nazdobený lívanečník

Máte po babičce starý smaltovaný lívanečník, který už nemůžete používat, ale rozhodně ho nemíníte vyhodit? Snadno ho proměníte v zajímavou dekoraci třeba do kuchyně. Stačí, když jednotlivé pánvičky vyplníte nalepenými obrázky. Motiv si vyberte sami, mohou to být květiny, krajinky nebo třeba ptáčci v zimní krajině. Protože jde jen o papír nalepený disperzním lepidlem, můžete je podle nálady nebo sezony obměňovat. Chcete lívanečník pověsit na zeď? Ošetřete jeho zadní, většinou rezavou stranu bezbarvým lakem, aby stěnu nešpinil. A nevyhazujte ani obaly od konzerv: je čas vyrobit krmítko pro ptáky z prázdné plechovky.

Foto: Greta Blumajerová

Až budou obrázky nalepené, můžete lívanečník dozdobit. Vycházejte přitom ze zvolených motivů či barev. Postačí i obyčejná mašle, za kterou pak dekoraci pověsíteFoto: Greta Blumajerová

Rádi byste vyladili byt v souladu s tím, co právě letí? Trendy letošního podzimu v interiéru jsou květiny a vínová.

Reklama

Načítám