Hlavní obsah

Nevyhazujte peníze! Jak využít lógr či okrájená jablka

Foto: Jakub Jurdič

Přemýšlíte, kde ušetřit? Třeba tak, že ještě využijete některé zbytky z kuchyně. Máme pro vás hned několik jednoduchých nápadů, jak mohou posloužit, než skončí v koši.

Článek

Slupky z brambor nebo banánů, okrájená jablka, ale i drť, která zbyde po odšťavnění… Končí u vás doma v koši a v lepším případě v kompostu? Je to škoda. Ukážeme vám, že je lze předtím ještě využít. A je to velmi jednoduché!

Želé z jablečných slupek

Foto: Jakub Jurdič

Zbyla vám po přípravě štrúdlu miska jablečných slupek a okrájené jádřince? Vyrobte z nich želé, které se hodí na promazávání dortů a třeba i na toust k snídani. Základem je jablka před loupáním velmi dobře omýt. Slupky a jádřince dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte tak dlouho, až se rozvaří a pustí do vody hmotu z jablek. Pak je z vody vylovte, ale hrnec nechte na ohni

Foto: Jakub Jurdič

Do vody s patrnou rozvařenou dužninou přidejte želírovací cukr v takovém poměru, jaký radí výrobce. Želé zatuhne i po přidání obyčejného cukru, ale toho je zapotřebí opravdu hodně (asi hrnek na půl litru). Podle návodu za stálého míchání povařte, nalijte do vyvařených sklenic a nechte vystydnout a ztuhnout

Chipsy ze slupek od brambor

Foto: Jakub Jurdič

Možná jste se už dočetli, že brambory mají hodně přínosných látek pod slupkou a že by nebylo špatné je konzumovat i s ní. Ovšem pokud je chcete jako přílohu, ne vždy to jde. Dejte si stranou pěkné slupky, třeba z dobře omytých raných druhů brambor, a využijte je na přípravu chipsů. Naskládejte je na pečicí papír na plech, lehce zakápněte olejem, osolte a pečte asi při 180 °C přibližně 10 minut, nebo dokud nebudou brambůrky křupavé

Banánové slupky jako hnojivo

Foto: Jakub Jurdič

Slupkovou „trojku“ završte zpracováním slupek od banánů. Fungují jako skvělé hnojivo pro květiny, protože obsahují dusík, fosfor a draslík. Můžete je nakrájet na kousky a vložit na spodek květináče při sázení letniček – pak stačí jeden až dva kousky. Anebo je nechte – stačí dvě až čtyři slupky – alespoň 24 hodin louhovat v konvi s vodou a tímto výluhem pak květiny zalijte

Vymačkané citrusy jako přírodní čistič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete čerstvou šťávu z pomerančů, grepů nebo citronů? Pak vám asi zbývá docela dost vyždímaných půlek. Nevyhazujte je – proměňte je ve zcela přírodní přípravek na čištění umyvadla. Zbytky citrusů namočte do kuchyňské soli a použijte je jako houbičku – směs soli a přírodních kyselin bělí, odstraní špínu a zanechá krásný lesk i jemnou vůni. Voda, v níž jste nechali louhovat okrájené slupky z citrusů, zas poslouží jako přírodní odpuzovač hmyzu – stačí ji nalít do misky a nechat volně odpařovat třeba na balkoně

Lógr pohlcuje pachy a hnojí

Foto: Jakub Jurdič

Jestli pijete turka nebo děláte kávu v kávovaru, asi máte hodně zbylého lógru. Je škoda, aby skončil v koši, protože skvěle pohlcuje pach. Nasypejte ho do misky a dejte třeba do lednice či spíže – měnit ho můžete asi jednou za týden. Jestli bojujete se slimáky, pak sedlinu rozsypejte kolem květin – slimáci prý nemají kávovou vůni rádi a vyhnou se mu. Lógr lze používat i jako hnojivo – obsahuje cenné minerály, ovšem na rostliny by měl přijít až jako součást kompostu, nikoli čerstvý

Skořápky z vajec odpudí slimáky

Foto: Jakub Jurdič

Vyhazovat skořápky od vajíček je také zbytečné – po usušení a rozdrcení jsou vhodné jako zábrana proti slimákům, kteří se jejich ostrým hranám velmi rádi vyhnou. Když skořápky promícháte se zeminou, budou fungovat jako hnojivo pro rostliny, které vyžadují vápník

Zbytky po odšťavnění místo jíšky a do koláče

Foto: Jakub Jurdič

I když máte hodně kvalitní odšťavňovač, stejně je zbytků z ovoce a zeleniny dost na to, abyste je jen tak vyhodili. Například z mrkve vznikne hmota, která se velmi dobře hodí do těsta na třenou bábovku, z jablek pak do perníku. Všechny zbytky zeleniny užijete do polévek místo jíšky, a dokonce z nich lze vyrobit i základové těsto pro slaný koláč

Kyselé mléko vyčistí stříbro

Foto: Jakub Jurdič

Nechutná vám kyselé mléko? Nevylévejte ho. Máte-li zašlé stříbrné příbory nebo nějaké jiné stříbrné předměty, vložte je do mléka. Asi po hodině je vyndejte, otřete měkkým hadříkem a dobře opláchněte v čisté vodě. Stříbro se bude krásně lesknout a zbavíte ho začernání

Co se zbytky surovin, které jste možná občas vyhodili? Podívejte se na 3 recepty ze zbytků vařených brambor nebo na 2 tipy, jak znovu užít zbytky svíček. Skvělá je i pasta frittata: zapečené těstoviny ze zbytků.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama