Hlavní obsah

Modelky 50+ konečně vítány! Na přehlídkách se čím dál častěji objevují i zralé ženy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že sáhodlouhé debaty o diverzitě konečně přinášejí ovoce. Módní svět se mění a na přehlídkách už neuvidíte jen unifikované vyhublé náctileté modelky. Návrháři konečně začali dávat prostor zralým ženám, a ačkoli jich zatím na molo vysílají jen hrstku, jasně tím ukázali směr, kterým se celý byznys posouvá.

Článek

Není to tak dávno, co přehlídky patřily výhradně mladým holkám a úvahy nad tím, jestli by nebylo dobré na týdny módy najímat i jiné než šestnáctileté dívky s příliš nízkým body mass indexem, zůstávaly jen v teoretické rovině. Svět se ale mění a zdá se, že konzumenti (a především konzumentky) módy už nechtějí jen snít nad mnohdy nedosažitelnou postavou a pletí náctiletých děvčat. A návrháři na touhu po troše té reality konečně zareagovali.

Začalo to vlnou body positivity

Téma věku je ale až další v řadě. Revoluci přinesla vlna body positivity, kdy se na přehlídkách začaly objevovat modelky s jinou velikostí, než je obvyklé. Štíhlá těla, která byla podobně stavěná, se návrhářům do té doby pochopitelně nejsnáze oblékala. Modelky musely mít takové míry, aby se vešly do jedněch a těch samých (= malých) vzorků z kolekce. Absence jakýchkoli křivek hrála ve prospěch oblečení, které na rovné postavě vypadalo přesně tak, jak bylo zamýšleno. Pak ale přišlo velké volání „mám se ráda taková, jaká jsem“ a módní návrháři rychle zareagovali. Pochopili, že se jim odklon od starých způsobů vyplatí – značky, které začaly jít cestou diverzity, byly odměněny marketingovými úspěchy. Podíl plus size modelek na fashion weeku s každou sezonou roste a dnes tvoří zhruba pět procent. V praxi to znamená, že má na přehlídce křivky každá dvacátá modelka.

Průměrný věk na mole roste

Podobný vzestup se dá očekávat i u starších modelek, které letos na přehlídky povolaly módní domy Valentino, Saint Laurent, Chloé nebo Max Mara. Těch, kterým bylo nad padesát let, bylo sice jen jedno procento z celkového počtu, spoustu míst ale zaplnily i tváře, kterým bylo nad (dříve nevídaných) třicet, popřípadě čtyřicet let. A právě to je cesta, kterou by se mohla módní branže dát. Stejně jako po plus size přišel hlad po real size, ani tady nemusíme jít od mladých modelek zase jen k těm starším. Pokrýt přehlídku zástupkyněmi každé věkové kategorie zní jako ideál, který už není ani zdaleka nedostižný.

Životnost modelek se prodlouží

Modelky nad dvacet let přitom rozhodně je kde brát. Třeba z řad krásek, které okupovaly módní mola dříve. Na posledním fashion weeku zářila Jessica Stam (36), která v roce 2006 zvládla za dvě sezony odchodit 64 přehlídek, hvězda devadesátých let Amber Valletta (48) nebo etiopská kráska Liya Kebede (44). Nejstarší modelkou na týdnech módy potom byla populární tvář šedesátých let Penelope Tree (72).

Foto: Profimedia.cz

Velkolepou show s různorodými modelkami předvedla ve své nové kolekci značka Valentino. Vizi návrháře Pierpaola Piccioliho zprostředkovala herečka a modelka Violetta Sanchez (53, vlevo) a hvězda šedesátých let Penelope TreeFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Modelky ve zralém věku na molo povolala i značka Saint Laurent. Anna Juvander (52, vlevo) i Bethany Nagy (52) zapluly mezi mladé holky sebevědomě a s naprostou samozřejmostíFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Prada na svou přehlídku přizvala modelingové hvězdy Liyu Kebede (vlevo) a Erin O'Connor. Obě mají po čtyřicítceFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Modelingová legenda 90. let Amber Valletta se objevila na přehlídce Chloé (vlevo), Jessica Stam (36) s vizáží panenky předváděla pro Max MaruFoto: Profimedia.cz

Vypadá to, že se novodobým modelkám otevře příležitost mnohem delší kariéry, než si mohly užít jejich předchůdkyně. Ještě před deseti lety totiž platilo, že jakmile modelka překlenula hranici pětadvaceti let, jen těžko hledala v branži uplatnění. Dnes by přitom partu mladých slečen mohla perfektně doplnit, a to nejen po třicátém roku života.

Načítám